«Να βγαίνει μία φωνή, ασχέτως αν υπάρχουν διαφωνίες στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων» προέτρεψε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στο Πρώτο Θέμα 104,6.
Μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας με μέρος των πρακτικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να διαρρέει, η Αριστοτελία Πελώνη κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα. Αν και απέφυγε να απαντήσει ευθέως εάν πρόκειται για πραγματικά τμήματά των εγγράφων, στην ερώτηση «είναι όντως πρακτικά της Επιτροπής;» αρχικά απάντησε ότι «δεν έχω δει πρακτικά της Επιτροπής», με τον δημοσιογράφο να επιμένει ρωτώντας «είναι ή δεν είναι;» και την ίδια να απαντά πως «πρακτικά υπάρχουν, δεν γνωρίζω αν είναι αυτά».
Έγγραφα από τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής λοιμωξιολόγων που βγήκαν στη δημοσιότητα ξεγυμνώνουν τον τρόπο που κυβέρνηση και επιτροπή λαμβάνουν τις αποφάσεις. Τα έγγραφα φέρνουν στην επιφάνεια τις συχνές διαφωνίες που έχουν οι ειδικοί μεταξύ τους για τις επόμενες κινήσεις, ενώ ο Σωτήρης Τσιόδρας συγκεκριμένα, εμφανίζεται αντίθετος με αρκετές από τις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Αναφορικά με το εάν είναι τελικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη που υποδεικνύει στους επιστήμονες τι θα εισηγηθούν, η ίδια σχολίασε ότι «η κυβέρνηση ακούει τους ειδικούς, συνεργάζεται με τους ειδικούς από την αρχή, πρέπει να λαμβάνει υπόψιν της όλες τις παραμέτρους. Είναι μια δύσκολη εξίσωση, υπάρχει εύλογη κόπωση της κοινωνίας, αναζητούνται κάθε φορά μικρές βαλβίδες εκτόνωσης, τρόποι να πάμε σταδιακά σε ασφαλή επανεκκίνηση και γι’ αυτό εισάγαμε και το συμπληρωματικό εργαλείο των self test».
Σε ερώτηση για την πολυφωνία που δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες, μάλιστα, η κυβερνητική εκπρόσωπος καταφέρθηκε εναντίον όσων επιστημόνων διατυπώνουν στα ΜΜΕ απόψεις χωρίς να είναι μέλη της επιτροπής, όσο και εναντίον όσων είναι μέλη της και διαφωνούν μεταξύ τους. «Δεν είναι όλοι οι ειδικοί που ακούτε και ακούμε στα ΜΜΕ, μέλη της Επιτροπής. Πολλές φορές διαφορετικές απόψεις δημιουργούν σύγχυση. Είναι καλό να βγαίνει μία φωνή όσον αφορά την Επιτροπή», σημείωσε. «Η Επιτροπή είναι μία επιστημονική επιτροπή, ο επιστημονικός βραχίονας της διαχείρισης της πανδημίας από την αρχή. Εντός της γίνεται επιστημονική συζήτηση, εντός της είναι λογικό να διαμορφώνονται και εκφράζονται διαφορετικές απόψεις. Η εισήγηση που καταλήγει στην κυβέρνηση κάθε φορά είναι μία και είναι της πλειοψηφίας», κατέληξε η ίδια.
Σχολιάζοντας εκ νέου το ζήτημα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η Αριστοτελία Πελώνη, ανέφερε πως «τα πρακτικά, όπως έχω ξαναπεί, αν δίνονταν στη δημοσιότητα θεωρούμε ότι θα πολιτικοποιούσαν μια συζήτηση αμιγώς επιστημονική και δε θα βοηθούσε τους επιστήμονες να κάνουν τη δουλειά τους και να εκφράσουν την επιστημονικές τους απόψεις».
Το ζήτημα που προέκυψε από τη διαρροή τμήματος των πρακτικών από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής, σχολίασε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, διευκρινίζοντας ότι «ο ρόλος της επιτροπής είναι να συμβουλεύει την πολιτεία, όχι να επιβάλει αποφάσεις ή να την υποκαθιστά». Τόνισε, μάλιστα, ότι στην επιτροπή δεν έχει επιβληθεί ποτέ κάποια απόφαση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε ασχολίαστο το θέμα, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Νάσο Ηλιόπουλο, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι Ένα 90.4 FM» να σημειώνει πως «σχετικά με τα self tests, φάνηκε χθες –από τα πρακτικά της επιτροπής που βγήκαν στη δημοσιότητα- ότι δεν υπήρχε για αυτά υγειονομική εισήγηση αλλά ήταν μια απόφαση που η κυβέρνηση “φόρεσε καπέλο” στην επιτροπή των ειδικών» και πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό ΕΟΔΥ, τα self tests μόνο ως συμπληρωματικό εργαλείο μπορούν να χρησιμοποιηθούν, καθώς εμφανίζουν μεγάλο ποσοστό ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος σε ασυμπτωματικούς φορείς». «Η λύση είναι να ακολουθήσουμε την πρόταση των ειδικών, τη συνταγογράφηση του μοριακού τεστ», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.