Στην ακύρωση του διαγωνισμού για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων αυτοδιαγνωστικών test, προχώρησε η κυβέρνηση μετά και από προσφυγές που κατέθεσαν οι υποψήφιοι προμηθευτές.
Σύμφωνα με ανάρτηση στη Διαύγεια, ενώ η κυβέρνηση προκήρυξε τον διαγωνισμό με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούνταν οι σχετικές προϋποθέσεις με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει ο διαγωνισμός, μετά και από προσφυγές που κατέθεσαν μεταξύ τους οι εταιρείες προμήθειας.
Όπως αναφέρει στην απόφασή της, τη ματαίωση εισηγήθηκε η Επιτροπή Αποσφράγισης, Διενέργειας και Ποσοτικής Παραλαβής που συγκροτήθηκε στο πλαίσιο του δεύτερου διαγωνισμού για την προμήθεια self test. Η αρμόδια επιτροπή, διαβάζουμε στο έγγραφο που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια, για τη γνωμοδότησή της –που έγινε αποδεκτή από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου– έλαβε υπόψιν μεταξύ άλλων: «Το γεγονός ότι επέρχεται ουσιώδης ανατροπή στο αντικείμενο της σχεδιασθείσας σύμβασης, λόγω της σημαντικής καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και στη σύναψη των συμβάσεων […] στην οποία έχει συμβάλει η εκκίνηση διαδικασιών άσκησης ένδικων μέσων και βοηθημάτων από τους υποψηφίους οικονομικούς φορείς […] και ως εκ τούτου δεν εξυπηρετείται πλέον ο σκοπός δημοσίου συμφέροντος […] για την κατεπείγουσα, έκτακτη ανάγκη κάλυψης της προστασίας της δημόσιας υγείας μέσω της άμεσης διάθεσης το συντομότερο δυνατόν, δωρεάν οικιακών τεστ σε όλο τον πληθυσμό της χώρας τα οποία […], απαιτούνται για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της διασποράς του νέου κορωνοϊού».
Γίνεται σαφές πως εξαιτίας προσφυγών ή ενστάσεων εταιρειών που συμμετείχαν στη διαδικασία και θα καθυστερούσαν την υπογραφή των συμβάσεων με τις δύο εταιρείες στις οποίες κατακυρώθηκε η προμήθεια, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποφάσισε να ματαιώσει την όλη διαδικασία. Υπενθυμίζουμε πως προβλήματα στην προμήθεια των τεστ υπήρξαν και στο πλαίσιο του πρώτου διαγωνισμού της ΓΓΠΠ, αφού δεν παρελήφθησαν εν τέλει 3 εκατ. self test που είχε αναλάβει να παραδώσει –ως μία εκ των πέντε μειοδοτών– η εταιρεία Swiss Med, η οποία κηρύχθηκε έκπτωτη.