«Καμπανάκι» κινδύνου κρούει ο γιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, σημειώνοντας πως η επιλογή για μερική άρση των μέτρων «με 3-4 χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και με γεμάτα νοσοκομεία θα πληρωθεί με χιλιάδες θανάτους». Μιλώντας στο Mega την Κυριακή, μεταξύ άλλων προειδοποίησε πως το άνοιγμα της αγοράς και των υπόλοιπων δραστηριοτήτων σε συνδυασμό με το Πάσχα μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη της κατάστασης.
«Δεν μπορεί η Ελλάδα να μείνει για πάντα κλειστή, το καταλαβαίνουμε όλοι αυτό. Το Πάσχα από μόνο του είναι δύσκολη περίοδος για περιορισμούς, μαζί με το άνοιγμα της αγοράς, της εστίασης και των σχολείων μπορεί να γίνει ένα εκρηκτικό μείγμα. Και τα ανοίγουμε όλα με 3-4 χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και με γεμάτα νοσοκομεία. Αυτό από επιστημονική άποψη είναι λάθος, και θα πληρωθεί με χιλιάδες θανάτους», ανέφερε ο Γ. Παυλάκης, σχολιάζοντας πως κυβέρνηση και ειδικοί ζύγισαν όλες τις παραμέτρους. «Η κυβέρνηση που μεταφράζει τη θέληση της κοινωνίας και έχει την τελική ευθύνη αποφάσισε ότι αυτό αντέχει η κοινωνία. Αλλά πρέπει όλοι να καταλάβουμε το κόστος. Από τη στιγμή που αφήσαμε τον ιό να μπει και να αλωνίζει για τόσο καιρό φυσικά θα υπάρχουν θύματα. Το θέμα είναι πώς θα μειώσουμε αυτά τα θύματα», συμπλήρωσε.
Σημαντική η συμβολή των test και των ιχνηλατήσεων, σύμφωνα με τον γιατρό, ο οποίος τόνισε τη σημασία της σωστής επιβολής των μέτρων αλλά και των εμβολιασμών. «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία απόδειξη ότι οι εμβολιασμένοι τελειώνουν με τον ιό. Τα εμβόλια προστατεύουν συνήθως από την ασθένεια, αλλά όχι αναγκαστικά από τη μόλυνση. Αυτό που ξέρουμε μέχρι στιγμής είναι ότι υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι εμβολιασμένα άτομα μπορούν να μολυνθούν και να φέρουν τον ιό που μπορούν να τον μεταδώσουν. Άρα θα πρέπει να συνεχίζουν να φορούν τη μάσκα και μετά τον εμβολιασμό. Σε αυτή τη φάση με τόσα κρούσματα, οι μάσκες και όλα τα προστατευτικά μέτρα είναι αναγκαία. Τα εμβόλια θα λύσουν το πρόβλημα μακροχρόνια και όταν έχουν πέσει πια τα κρούσματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στους εμβολιασμούς και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΙ, τόνισε τη σημασία τους, αναδεικνύοντας τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας από τη Σκωτία, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet πριν δύο ημέρες, η οποία, όπως είπε, κατέδειξε πως μόνο με μία δόση της AstraΖeneca ή της Pfizer μειώθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 90%. «Άρα η λύση είναι το εμβόλιο και το καλύτερο είναι αυτό που είναι διαθέσιμο. Είναι εγκληματικό να αλλάζουμε τα εμβόλια, μήπως μας τύχει το καλό», πρόσθεσε ακόμη, απευθύνοντας έκκληση «να μην φοβάται ο κόσμος και να πάει να εμβολιαστεί μαζικά», όπως είπε.
«Συζητάμε για το Πάσχα, πάμε γυρεύοντας για καινούργια στελέχη»
Το Πάσχα είναι ακόμα μια παράμετρος που ανησυχεί τους ειδικούς με τον ερευνητή Γιώργο Παυλάκη να αναφέρει: «Νομίζω ότι η μεγαλύτερη απειλή αναζωπύρωσης της επιδημίας είναι ο συνωστισμός παντού, σε μαγαζιά, γλέντια και μέσα και έξω από τις εκκλησίες. Με όλο το σεβασμό για το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού, δυστυχώς πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί και να καταλάβουμε ότι κάθε συνωστισμός είναι επικίνδυνος. Ο Θεός είναι παντού και μπορούμε και φέτος να εφαρμόσουμε τη συνταγή του περσινού Πάσχα, η οποία δούλεψε», ανέφερε ακόμη ο κ. Παυλάκης.
«Αυτή τη στιγμή γίνεται πόλεμος στα νοσοκομεία. Συζητάμε για μερικές ημέρες διακοπών, τη στιγμή που οικογένειες θάβουν τους δικούς τους. Θέλουμε να γίνονται κηδείες σε κάθε χωριό; Πρέπει να δώσουμε χρόνο στα εμβόλια να δουλέψουν. Δεν είναι η πλειοψηφία του πληθυσμού εμβολιασμένη. Πάμε γυρεύοντας για καινούργια στελέχη και παραπάνω φασαρίες. Πρέπει πρώτα να καταπιέσουμε τον ιό, να φύγουν τα πολλά κρούσματα και μετά να γίνουν σκέψεις για ανοίγματα. Ούτε ο τουρισμός θα πάει καλά αν έχουμε χιλιάδες μολυσμένους να γυρνούν στη χώρα. Στην Ινδία από τη μια στιγμή στην άλλη έρχεται κύμα που θα γίνει τσουνάμι. Κάθε μέρα μια διαφορετική περιοχή της Γης έχει πρόβλημα. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τα μαθήματα του παρελθόντος», κατέληξε ο Γ. Παυλάκης.
Όπως τόνισε ο καθηγητής, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφορικά με το Πάσχα, «μέχρι το εμβόλιο να λύσει το πρόβλημα, πρέπει να προσέχουμε. Να φροντίσουμε να δούμε τους ανθρώπους μας σε εξωτερικούς χώρους όπως μπαλκόνια και να μην είναι διαφορετικοί και πολλοί αυτοί που θα συναντηθούμε αυτές τις ημέρες γιατί είναι επικίνδυνο».