Συνάντηση με τον Ισραηλινό καθηγητή Ιατρικής, Ναντίρ Αρμπέρ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για θεραπεία απέναντι στον νέο κορoνοϊό που αναπτύσσεται στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ, είχε την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις σχετικά με την έναρξη των κλινικών δοκιμών στην Ελλάδα του ισραηλινού φαρμάκου για την αντιμετώπιση σοβαρών επιπλοκών της COVID-19, αλλά και θέματα ευρύτερης συνεργασίας στον τομέα της βιοτεχνολογίας.
Η συνάντηση αποτελεί συνέχεια της συζήτησης που είχε ο πρωθυπουργός με τον Ισραηλινό ομόλογό του κατά την επίσκεψή του στις 8 Φεβρουαρίου στην Ιερουσαλήμ, την οποία ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, που ήταν παρών σήμερα, και του κ. Αρμπέρ. Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου, η κλινική μελέτη του ισραηλινού φαρμάκου για την αντιμετώπιση σοβαρών επιπλοκών της νόσου θα πραγματοποιηθεί καταρχάς σε τρία ιατρικά Τμήματα Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων – δύο στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και ένα στο ΠΓΝ «Αττικόν».
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είχε αναγγείλει εμμέσως πλην σαφώς τη συμμετοχή της Ελλάδας σε κλινικές δοκιμές για το ισραηλινό φάρμακο, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν χαρά για την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα εισπνεόμενο σκεύασμα, το οποίο, σύμφωνα με ανακοινώσεις του ισραηλινού νοσοκομείου, έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς η ουσία EXO-CD24, που περιέχει, θεράπευσε 29 στους 30 ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε εντός 3-5 ημερών. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είχε σημειώσει πως το φάρμακο δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί ευρέως κλινικά, έχει δοκιμαστεί έως στιγμής σε 32 άτομα, και είχε αποτελέσματα.
Πρωτοποριακή θεραπεία από το «Παπανικολάου» μετατρέπει σε ζωντανό φάρμακο τα ίδια τα κύτταρα του οργανισμού
Η ομάδα Μεταμοσχεύσεως Αιμοποιητικών Κυττάρων του Νοσοκομείου Παπανικολάου, με στόχο την θεραπεία με μια απλή μετάγγιση των ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ και νοσούν από τον covid-19. Σύμφωνα με το σκεπτικό της ερευνητικής ομάδος, τα Τ-Λεμφοκύτταρα εξελίχθηκαν για να σκοτώνουν κύτταρα που έχουν μολυνθεί από ιούς και αποτελούν τμήμα της φυσικής άμυνας του οργανισμού στην αντιμετώπιση των ιογενών λοιμώξεων. Κατά την διάρκεια των κλινικών παρατηρήσεων επί ένα χρόνο σε ασθενείς με κορονοϊό, η ομάδα στο Παπανικολάου διαπίστωσε ότι όσοι νοσούν ελαφρά και αναρρώνουν παράγουν μεγάλο αριθμό Τ-Λεμφοκυττάρων. Αντίθετα, όσοι αναπτύσσουν βαριές λοιμώξεις και συχνά καταλήγουν δεν αναπτύσσουν τέτοια κύτταρα.
Η δοκιμή περιλαμβάνει τα εξής στάδια: πήραν αίμα ασθενών που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό, πολλαπλασίασαν εργαστηριακά τα Τ-Λεμφοκύτταρα και όταν τα επανεισήγαγαν στον οργανισμό διαπίστωσαν ότι αυτά επιτίθενται στον ιό και τον εξουδετερώνουν. Από προηγούμενες έρευνες σε καρκίνους διαπιστώθηκε ότι τα T -λεμφοκύτταρα μένουν ενεργά και ζωντανά στον οργανισμό για χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η προφύλαξη του πληθυσμού θα είναι μακροπρόθεσμη ίσως και ισόβια για όσους θα έχουν υποβληθεί στην συγκεκριμένη θεραπεία.
Εν αναμονή της εγκρίσεως της θεραπείας από την ΕΟΦ, σε περίπου τρείς εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσουν η κλινική εφαρμογή της θεραπείας σε 30 ασθενείς στα νοσοκομεία Παπανικολάου και Ιπποκράτειο. Η έρευνα χρηματοδοτείται και από την «Επιτροπή 2021», ενώ ο υφυπουργός υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε ότι θα ανεγερθεί πτέρυγα στο νοσοκομείο Παπανικολάου για γονιδιακές θεραπείες.