Πλήθος σωματείων και φορέων έχουν εξαγγείλει απεργίες εν όψει της εργατικής Πρωτομαγιάς, με την ΓΣΕΕ και την ΕΣΗΕΑ να ανακοινώνουν να απεργούν χθες, στις 4 Μαΐου, ενώ η Α.Δ.Ε.Δ.Υ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το ΠΑΜΕ, και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία θα απεργήσουν στις 6 Μαΐου.
Στη θεματολογία και τα προτάγματα της φετινής εργατικής πρωτομαγιάς φαίνεται ότι βρίσκεται το εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ουσιαστικά την κατάργηση του 8ωρου.
Σε ό,τι αφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) εξήγγειλε στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 09:00 και από τις 21:00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας στις 4 Μαΐου, ενώ το Σωματείο Εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ ανακοίνωσε 24ωρη απεργία των εργαζομένων στον ηλεκτρικό (Γραμμή 1) στις 6 Μαΐου.
Απεργία στα ΜΜΜ την Πέμπτη 6 Μαΐου
Ακινητοποιημένα θα είναι όλη την ημέρα το Μετρό γραμμές 1 (ΗΣΑΠ) και γραμμή 2&3, τα τρόλεϊ και το τραμ λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν αποφασίσει τα αντίστοιχα σωματεία εργαζομένων.
Κανονικά θα κινηθούν τα λεωφορεία.
Με ανακοινώσεις τους, τα σωματεία των εργαζομένων στις συγκοινωνίες καταγγέλλουν την κυβέρνηση «μετά από διάφορα αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν στη διάρκεια της πρωτοφανούς πανδημίας, με μόνιμο ή προσωρινό χαρακτήρα, ετοιμάζεται να προωθήσει μια σειρά ρυθμίσεις για την καταστρατήγηση της 8ωρης εργασίας, την υπονόμευση της απεργίας κα γενικότερα της συνδικαλιστικής δράσης. Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται».
Τέλος, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν στα σχέδια επιστροφής σε εργασιακό μεσαίωνα και θα παλέψουν για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των συγκοινωνιών.
Α.Δ.Ε.Δ.Υ.: 24ωρη Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021
«Η υπεράσπιση των κατακτήσεων της πρωτομαγιάς συμπίπτει φέτος με την έναρξη των κινητοποιήσεων ενάντια στην κατάθεση του νέου εργασιακού νόμου. Το διακύβευμα για τον εργαζόμενο λαό ξεπερνά κατά πολύ εκείνο ενός απλού εορτασμού. Θα πρέπει τα δευτεροβάθμια σωματεία, τα εργατικά κέντρα και οι ομοσπονδίες να προτείνουν και να σχεδιάσουν μαζί με τα εργοστασιακά συνδικάτα ένα πρόγραμμα αγώνα διαρκείας μέχρι την οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου. Μέχρι την οριστική απόσυρση κάθε διάθεσης να φορτωθεί στην πλάτη των εργαζόμενων το κόστος της αποτυχίας της οικονομικής και κοινωνικής διαχείρισης της κρίσης» καταλήγει η ανακοίνωση.
«Η επιθετικότητα και ο κυνισμός με τον οποίο επιχειρείται η διάλυση της καθημερινότητας και της ζωής των εργαζομένων και η επιστροφή στους σκοτεινούς χρόνους της ακραίας εκμετάλλευσης, δεν θα μείνουν αναπάντητα. Αποτελεί χρέος και συνάμα φόρος τιμής στους νεκρούς του Σικάγο και όλων των εργατικών αγώνων και έμπρακτος εορτασμός της Πρωτομαγιάς» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και προκηρύσσει 24ωρη Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021 και συγκέντρωση στην Πλ. Κλαυθμώνος στις 11:00π.μ. Παράλληλα, καλεί Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα του ιδιωτικού τομέα «να πλαισιώσουν με τις αποφάσεις και τη συμμετοχή τους τον αγωνιστικό και ταξικό εορτασμό»
«Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τους εργαζόμενους της χώρας, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να καταργήσει τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους οι εξεγερμένοι εργάτες/τριες στο Σικάγο του 1886» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και επισημαίνει πως «η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που καταθέτει στη Βουλή προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
- Κατάργηση του οκταώρου και του πενθημέρου με παράλληλη θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας.
- Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
- Έλεγχο του Μητρώου μελών και των διαδικασιών τους από το κράτος και τους εργοδότες.
- Παρακώλυση του δικαιώματος της απεργίας.
- Μετατροπή της συνδικαλιστικής δράσης σε ιδιώνυμο αδίκημα
«Να στείλουμε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, ενάντια στους επικείμενους αντεργατικούς σχεδιασμούς» καλεί το Εργατικό Κέντρο Αθήνας
Με συνεδρίασή του Διοικητικού Συμβουλίου του, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) αποφάσισε παναττική απεργιακή κινητοποίηση στις 6 Μαΐου και καλεί σε πως καλεί σε 24ωρη Γενική Απεργία για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς και στο Συλλαλητήριο των Συνδικάτων στις 11 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
Καλούμε όλα τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους της Αθήνας σε συνδυασμό με τον φόρο τιμής που πρέπει να αποδώσουμε στην Εργατική Πρωτομαγιά, να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, ενάντια στους επικείμενους αντεργατικούς σχεδιασμούς. Το ΕΚΑ έχει σταθεί απέναντι στην κατάργηση του 8ώρου και στις άλλες αντεργατικές διατάξεις από το Νοέμβριο του 2020, επί υπουργίας κου Βρούτση. Το ίδιο θα πράξει και τώρα. Δεν μπορούμε να μην αντισταθούμε» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΕΚΑ.
Απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια:
- Στην κατάργηση του 8ώρου
- Στις ατομικές συμβάσεις εργασίας
- Στο άνοιγμα των Κυριακών σε επιπλέον κλάδους
- Στην μεταφορά των εργατικών διαφορών στον ΟΜΕΔ και την ουσιαστική κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
- Στην προσπάθεια περαιτέρω αποδυνάμωσης της απεργίας
- Στις παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό νόμο (ηλεκτρονική ψηφοφορία, ηλεκτρονικά μητρώα στη διάθεση κυβέρνησης και εργοδοτών)
Καλούμε την κυβέρνηση να μην γυρίσει τους εργαζόμενους έναν αιώνα πίσω και να βάλει φρένο στις αντεργατικές διατάξεις. Ενωμένοι αγωνιζόμαστε για τα δίκαια αιτήματά μας, ενάντια στην φτωχοποίηση και την εξαθλίωση της χώρας μας. Καλούμε τα συνδικάτα της Αθήνας, με τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις που αυτά κρίνουν αναγκαία, να στείλουν ηχηρό μήνυμα όλες τις επόμενες ημέρες, αλλά κυρίως την Ημέρα της Πρωτομαγιάς, ότι τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται.
Σωματείο Εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ: δραματική επικαιρότητα του εορτασμού της Πρωτομαγιάς
Εικοσιτετράωρη απεργία εξήγγειλε την ίδια ημέρα το Σωματείο Εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ., για την Γραμμή 1 (ηλεκτρικός) και μιλά στην ανακοίνωσή του για «δραματική επικαιρότητα» του εορτασμού της Πρωτομαγιάς, «καθώς οι εργαζόμενοι καλούνται και πάλι να αγωνιστούν για την υπεράσπιση του 8ωρου και της οργανωμένης συνδικαλιστικής πάλης».
Η κυβέρνηση μετά από διάφορα αντεργατικά μέτρα, που πάρθηκαν στη διάρκεια της πρωτοφανούς πανδημίας, με μόνιμο ή “προσωρινό” χαρακτήρα, ετοιμάζεται να προωθήσει μια σειρά ρυθμίσεις για την καταστρατήγηση της 8ωρης εργασίας, την υπονόμευση της απεργίας και γενικότερα της συνδικαλιστικής δράσης και την παράδοση της επικουρικής ασφάλισης και της έκδοσης των συντάξεων σε ιδιώτες.
Από το σύνολο των νέων μέτρων γίνεται ξεκάθαρο ότι στόχος είναι η προώθηση της ατομικότητας του εργαζόμενου και η απομάκρυνσή τους από τα σωματεία, με την ακύρωση του ζωτικού κύτταρου της συνδικαλιστικής δράσης, που έγκειται στη συλλογικότητα, στην συμμετοχή, στο διάλογο και στην παρουσία του εργαζόμενου.
Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ, που όλο αυτό τον δύσκολο χρόνο, κράτησαν, με τη δουλειά τους και τη συλλογική δράση τους, ζωντανές τις Σταθερές Συγκοινωνίες προς όφελος του επιβατικού κοινού του Λεκανοπεδίου είναι αποφασισμένοι ν’ αντισταθούν στα σχέδια επιστροφής σε εργασιακό μεσαίωνα.
Για αυτό: Θυμόμαστε και τιμάμε τους εργάτες, που θυσιάστηκαν σε αγώνες για τα δικαιώματα της τάξης τους.
Αγωνιζόμαστε για:
- Να υπερασπιστούμε την 8ωρη εργασία και την συνδικαλιστική δράση.
- Την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των Σταθερών Συγκοινωνιών.
- Την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο χώρο της ΣΤΑ.ΣΥ.
ΠΝΟ: Εμείς οι ναυτεργάτες συνεχίζουμε και εντείνουμε τον αγώνα
«Αποτίουμε και φέτος φόρο τιμής σεβασμού και μνήμης στην εμβληματική ημέρα που άλλαξε το ρου της ιστορίας στην ημέρα που ταυτίζεται και είναι συνυφασμένη με τους πολύμορφους αγώνες των εργαζομένων, στην Εργατική Πρωτομαγιά» ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, η οποία προκήρυξε 24ωρη Πανελλαδική Απεργία σε όλα τα πλοία για τις 6 Μαΐου.
«Σε όλα τα μήκη και πλάτη της υδρογείου οι εργαζόμενοι ενώνουν και πάλι τη φωνή τους διατρανώνοντας την αλληλεγγύη, την αποφασιστικότητα και την αμετάκλητη απόφασή τους να εξακολουθήσουν να παλεύουν για έναν καλύτερο κόσμο, για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά τους και τις οικογένειές τους» επισημαίνουν, μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι.
ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Η κυβέρνηση απειλεί να καταργήσει το 8ωρο και να εκθεμελιώσει βασικές θεσμικές κατακτήσεις και δικαιώματα»
Η φετινή απεργία της Πρωτομαγιάς έχει έναν βασικό και κύριο στόχο: Την ακύρωση των κυβερνητικών σχεδιασμών και την προστασία του 8ωρου» σημειώνει με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και προσθέτει ότι «εκατόν τριάντα πέντε χρόνια από την απεργία των εργατών του Σικάγο η κυβέρνηση, με ένα αναχρονιστικό νομοσχέδιο, απειλεί να καταργήσει το 8ωρο και να εκθεμελιώσει βασικές θεσμικές κατακτήσεις και εργατικά δικαιώματα».
Το αίτημα των απεργών του Σικάγο για «8 ώρες εργασία, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ελεύθερο χρόνο» γίνεται ξανά σύνθημα και φωνή διεκδίκησης και προστασίας για την κορυφαία κατάκτηση των εργαζομένων και συνολικά των σύγχρονων κοινωνιών!
«Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι της πατρίδας μας βιώνουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας αλλά και την απειλή της ανεργίας και του περιορισμού των δραστηριοτήτων σε συγκεκριμένους τομείς, που επλήγησαν ιδιαίτερα. Σήμερα, είναι ανάγκη το εργατικό κίνημα στη χώρα μας να προστατέψει τις βασικές κατακτήσεις και τα εργατικά δικαιώματα και να σταματήσει τον κατήφορο που επέβαλαν η οικονομική κρίση και τα μνημόνια» συνεχίζει η ανακοίνωση.
«Η αντιμετώπιση της πανδημίας και η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι κενές αν δεν συνοδευτούν από τη διάλυση των αντεργατικών μέτρων που πάρθηκαν και την ασφαλή επιστροφή στην εργασία για όλους, με καλύτερους μισθούς και συνθήκες! Πολύ περισσότερο η καθιέρωση βασικού μισθού και ημερομισθίου που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες πρέπει να γίνει καθολική απαίτηση και διεκδίκηση , ιδιαίτερα στην πατρίδα μας, όπου οι μνήμες από την εφαρμογή του υποκατώτατου μισθού είναι ακόμα νωπές. Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ διεκδικεί ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ 8 ώρες Εργασία, 8 ώρες Ανάπαυση, 8 ώρες Ελεύθερο χρόνο» καταλήγουν οι εργαζόμενοι.
ΓΣΕΕ: Αδιαπραγμάτευτα 8 ώρες εργασία, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ελεύθερος χρόνος
«Αδιαπραγμάτευτα: 8 ώρες εργασία, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ελεύθερος χρόνος γιατί είμαστε άνθρωποι και πρέπει να ζήσουμε» ζητά με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ επισημαίνοντας πως «η Πρωτομαγιά είναι ημέρα απεργίας και όχι αργίας».
«Αυτή η κρίση έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο έννοιες όπως την αλληλεγγύη, τη θεμελιώδη δηλαδή αρχή του συνδικαλιστικού μας κινήματος. Αυτή η κρίση απέδειξε στη νέα γενιά την αξία του συνδικαλισμού και επαναπροσδιορίζει σταθερά το ρόλο μας στην κοινωνία ως τη νούμερο ένα δύναμη για κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο» επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, όπου αναφέρονται αναλυτικά οι διεκδικήσεις της αναφορικά με:
- Εργασιακά δικαιώματα για όλους
- Υγεία & Ασφάλεια στην εργασία
- Συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα
- Συλλογικές συμβάσεις εργασίας
- Δημόσιο σύστημα υγείας
- Κοινωνική πολιτική
- Κοινωνική ασφάλιση
- Καταπολέμηση της ανεργίας
ΕΣΗΕΑ: Φόρος τιμής σε όλους τους εργαζόμενους: Η μάχη για την αδιάβλητη ενημέρωση συνεχίζεται πιο δύσκολη από ποτέ
Οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους της χώρας, οι οποίοι απεργούν την ίδια ημέρα μετά την κήρυξη γενικής πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας από την ΓΣΕΕ και ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ από τις 06.00 π.μ. της Τρίτης 4 Μαΐου έως τις 06.00 π.μ. της Τετάρτης 5 Μαΐου σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου» ανακοίνωσε η ΕΣΗΕΑ
Επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «η συνεχιζόμενη πανδημία και υγειονομική κρίση, με την επιδείνωση των καθημερινών προβλημάτων και της αβεβαιότητας για κάθε εργαζόμενο, ανέδειξαν πιο επιβεβλημένα από ποτέ, στη σύγχρονη ιστορία, τη σημασία της συλλογικής αλληλεγγύης και της μάχιμης εγρήγορσης απέναντι στις συνέπειες που φέρνει ένας “ακήρυχτος” οικονομικός πόλεμος σε καιρό ειρήνης» και προσθέτει ότι «το μήνυμα της φετινής εργατικής Πρωτομαγιάς, σε συνάφεια με το μήνυμα της 24ωρης απεργίας σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εκφράζει το φόρο τιμής σε όλους τους εργαζόμενους που σε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο συνεχίζουν να στηρίζουν με αυταπάρνηση και απόλυτη αφοσίωση το καθήκον στη συνοχή του κοινωνικού ιστού. Και αυτό αφορά όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ (δημοσιογράφους, τεχνικούς, διοικητικούς), που η καθημερινή τους μάχη στην αντικειμενική και αδιάβλητη ενημέρωση των πολιτών υπήρξε και συνεχίζεται πιο δύσκολη αλλά και πιο αναγκαία από ποτέ»
ΣΕΛΜΑ: Το διακύβευμα για τον εργαζόμενο λαό ξεπερνά κατά πολύ εκείνο ενός απλού εορτασμού
Στην απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ συμμετείχε και το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), με στάση εργασίας που εξήγγειλε από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 09:00 και από τις 21:00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας στις 4 Μαΐου.
Οι εργαζόμενοι στο Μετρό σημειώνουν πως «μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας επιχειρούν με τον νέο εργασιακό νόμο να ελέγξουν και να διαχειριστούν όχι μόνο τον εργασιακό μας χρόνο αλλά κυρίως τον ελεύθερο χρόνο μας. Η αύξηση των ωρών εργασίας με απλήρωτες υπερωρίες και ταυτόχρονα η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, μειώνουν τον χρόνο ξεκούρασης, ελεύθερης δημιουργίας, οικογενειακής και κοινωνικής ζωής. Μετατρέπουν την ανθρώπινη δημιουργική ενεργητικότητα σε μέσο άντλησης υπεραξίας και κερδών. Χτυπάνε ότι κερδίσαμε σε εκείνο τον μακρινό Μάη του 1886 και με τους αγώνες μας από τότε μέχρι σήμερα. Ο νέος νόμος της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων είναι άρρηκτα δεμένος με την κατάργηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και κυρίως το δικαίωμα στην απεργία».
Ακινητοποιημένα θα είναι και τρένα στις 4 Μαΐου, λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) στην απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ. Όπως ανακοινώθηκε, λόγω της απεργίας θα ματαιωθούν όλα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια σε όλο δίκτυο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού Σιδηρόδρομου.