Η ΕΕ είχε υιοθετήσει τους νέους διεθνείς κανόνες το Νοέμβριο του 2010, παράλληλα με άλλες χώρες της Ομάδας των 20 (G20), στο πλαίσιο των προσπαθειών για την πρόληψη μελλοντικών κρίσεων λόγω των τραπεζών και για να μειωθεί η ανάγκη «διάσωσης», δηλαδή κρατικού έκτακτου δανεισμού, τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.
 
Οι νέοι κανόνες για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να εφαρμοστούν σταδιακά αρχής γενομένης το 2013.
 
Κρίνεται η «διεθνής αξιοπιστία» της ΕΕ, σχολίασε ένας διπλωμάτης πριν από την έναρξη της συνόδου υπουργών.
 
Η εφαρμογή των νέων κανόνων θα αποτελέσει κλειδί στην προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, σχολίασε ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών Γιάτσεκ Ρόστοβσκι.
 
«Η κρίση είναι μια κρίση στην οποία οι δημοσιονομικές και οι τραπεζικές κρίσεις αλληλοτροφοδοτούνται», είπε στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση με τους 26 ομολόγους του, τονίζοντας ότι «δεν επαρκεί να αντιμετωπίσουμε μόνο τη μία».
 
Ωστόσο συνεχίζουν να υπάρχουν διαφωνίες για τις τεχνικές λεπτομέρειες.
 
Στο επίκεντρο των νέων κανόνων είναι η απαίτηση προς τις τράπεζες να κρατούν περισσότερο κεφάλαιο για να μπορούν να αντιμετωπίζουν με καλύτερο τρόπο οικονομικές κρίσεις και υφέσεις.
 
Ένα ζήτημα είναι ότι χώρες όπως η Βρετανία και η Σουηδία πιέζουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να μπορούν να επιβάλλουν μονομερώς κανονισμούς για ακόμα υψηλότερη τραπεζική κεφαλαιοποίηση, εάν επιθυμούν να το κάνουν.
 
Όμως οι επικριτές αυτής της προσέγγισης εκφράζουν την ανησυχία ότι εάν οι απαιτήσεις είναι υπερβολικά υψηλές, αυτό θα μειώσει την προσφορά πιστώσεων και άρα την οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη την ΕΕ.
 
«Είτε θα έχουμε ισχυρές τράπεζες, ή οι φορολογούμενοι θα αναλαμβάνουν [τους] κινδύνους. Προτιμώ να έχουμε ισχυρή κεφαλαιοποίηση των τραπεζών», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών Άντερς Μποργκ. Αναζητούμε μια λύση σήμερα, αλλά υπάρχει ορισμένη πρόοδος που πρέπει ακόμη να γίνει».
 
Διπλωμάτες επισήμαιναν πάντως ότι δεν αναμένουν να υπάρξει συμφωνία σήμερα, αλλά πιστεύουν ότι θα υπάρχει μια ειδική σύνοδος ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών την 15η Μαΐου.
 
«Οι διενέξεις δεν είναι τόσο μεγάλες. Αλλά οι λεπτομέρειες είναι περίπλοκες», εξήγησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.
 
Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης για το ποιος πρέπει να είναι ο επόμενος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), η οποία αναμένεται να εκλέξει τον πρόεδρό της στα τέλη του Μαΐου. Η απόφαση, όμως, δεν αναμένεται να οριστικοποιηθεί πριν από την Κυριακή, όταν διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.