Ένα δικαστήριο στην Ινδία αποφάσισε την Τρίτη 4 Μαΐου ότι οι θάνατοι ασθενών COVID-19 λόγω έλλειψης οξυγόνου είναι «εγκληματική πράξη και τίποτα λιγότερο από γενοκτονία», σύμφωνα με δημοσίευση στον ιστότοπό του.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNNi, το Ανώτατο Δικαστήριο Αλαχαμπαντ, το οποίο έχει δικαιοδοσία για το πολυπληθέστερο κράτος της Ινδίας, Ουτάρ Πραντές, δήλωσε: «Ο θάνατος των ασθενών COVID-19 λόγω της μη παροχής οξυγόνου στα νοσοκομεία είναι εγκληματική πράξη και όχι κάτι λιγότερο από μια γενοκτονία από εκείνους που έχουν αναλάβει το έργο για τη διασφάλιση της συνεχούς προμήθειας και εφοδιαστικής αλυσίδας υγρού ιατρικού οξυγόνου».
Σε μια έντονη κριτική για την αντιμετώπιση της κρίσης από την κυβέρνηση του Ουτάρ Πραντές, το ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας αναφέρθηκε σε βίντεο που δείχνουν αποθήκευση φιάλων οξυγόνου και παρενόχληση φτωχών ανθρώπων που ζητούν απεγνωσμένα μία φιάλη.
«Αυτά τα είδη ειδήσεων δείχνουν μια αρκετά αντίθετη εικόνα από εκείνη που ισχυρίστηκε η κυβέρνηση της πολιτείας, ότι (δηλαδή) υπήρχε επαρκής παροχή οξυγόνου», δήλωσε το δικαστήριο.
Υπέδειξε επίσης δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενών COVID-19 που φέρονται να πέθαναν λόγω έλλειψης οξυγόνου στις πόλεις Μιρουτ και Λουκναου, και έδωσε εντολή στην κυβέρνηση της Πολιτείας να λάβει «άμεσα διορθωτικά μέτρα» ενώ διέταξε και έρευνα για τις δύο αυτές περιπτώσεις.
Η κυβέρνηση του κράτους δεν έχει ακόμη απαντήσει επίσημα στην απόφαση.
Το δικαστήριο σημείωσε επίσης ότι το πρωτόκολλο και οι κατευθυντήριες γραμμές κατά του COVID-19 είναι πιθανό να παραβιάστηκαν κατά την καταμέτρηση των ψήφων σε τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν πρόσφατα – και διέταξε τις εκλογικές αρχές του κράτους να παρέχουν οπτικοακουστικό υλικό της καταμέτρησης.
Στα δικαστήρια καταφεύγουν τα νοσοκομεία
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ένα δικαστήριο στην πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί, είναι η τελευταία ελπίδα για πολλά νοσοκομεία στη χώρα που δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν οξυγόνο για ασθενείς με COVID-19 καθώς οι προμήθειες εξαντλούνται ενώ οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλον.
Δύο δικαστές στο Ανώτερο Δικαστήριο του Νέου Δελχί πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά τηλεδιασκέψεις εξετάζοντας αιτήματα από νοσοκομεία που επικαλούνται το συνταγματικό δικαίωμα που ισχύει στη χώρα για την προστασία της ζωής, ενώ τοπικοί και ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι παρακολουθούν και δικηγόροι υποστηρίζουν ότι οι παρεμβάσεις του δικαστηρίου έχουν σώσει ζωές.
Την Κυριακή, με μόλις 30 λεπτά οξυγόνου να υπολείπονται για 42 ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της πόλης και χωρίς να διαφαίνονται στον ορίζοντα νέες προμήθειες, οι νοσοκομειακές αρχές προσέγγισαν το δικαστήριο του Νέου Δελχί ως μια «τελευταία ελπίδα» για να λάβουν βοήθεια, λέει ο δικηγόρος Σιέλ Τρεχάν. Το δικαστήριο διέταξε την τοπική κυβέρνηση του Νέου Δελχί να φροντίσει άμεσα για την παροχή των προμηθειών και όπως είπε ο ίδιος: «Φιάλες οξυγόνου έφθασαν λίγο μετά την ακροαματική διαδικασία και μια δεξαμενή έφθασε λίγες ώρες αργότερα».
Η έλλειψη ιατρικού οξυγόνου στοιχειώνει την πόλη των 20 εκατομμυρίων κατοίκων εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, με ασθενείς να πεθαίνουν από ασφυξία σε νοσοκομειακές κλίνες, σε ασθενοφόρα και σε εξωτερικούς χώρους στάθμευσης.
Το Δελχί καταγράφει περίπου 20.000 νέα κρούσματα κορονοϊού καθημερινά. Mε το σύστημα υγείας να λυγίζει, η πόλη λέει ότι έχει ανάγκη από 976 τόνους ιατρικού οξυγόνου καθημερινά, αλλά παραλαμβάνει λιγότερο από 490 τόνους από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Εκπρόσωποι της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, που διαχειρίζεται τις προμήθειες σε εθνικό επίπεδο, έχουν δηλώσει στο δικαστήριο ότι κάνουν ό,τι είναι δυνατό και έχουν επιρρίψει τις ευθύνες στην κυβέρνηση του Νέου Δελχί, όπου επικεφαλής είναι ένα αντίπαλο κόμμα, κατηγορώντας την ότι έχει πολιτικοποιήσει το ζήτημα.
Η επιτροπή των δύο δικαστών, Βιπίν Σανγκί και Ρεκά Πάλι, έχει ακούσει τους δικηγόρους της κυβέρνησης Μόντι και εκείνους της τοπικής κυβέρνησης να ξιφουλκούν για τις ποσοστώσεις του οξυγόνου, για τα προβλήματα στην μεταφορά του και για την έλλειψη δεξαμενών.
Στο τέλος Απριλίου ο Σανγκί κάλεσε τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να «ικετεύσουν, να δανειστούν, να κλέψουν ή να εισαγάγουν» προμήθειες οξυγόνου για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της πόλης την ώρα που και οι δύο κυβερνήσεις, η ομοσπονδιακή και η τοπική του Νέου Δελχί, δέχονται επικρίσεις ότι δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένες ενόψει της αύξησης των κρουσμάτων.
Από τα τέλη Απριλίου ορισμένα από τα καλύτερα νοσοκομεία της πόλης έχουν καταφύγει στο δικαστήριο ζητώντας βοήθεια, αλλά η κατάσταση παραμένει απελπιστική. Σε μια ακροαματική διαδικασία την περασμένη εβδομάδα ένας δικηγόρος που εκπροσωπούσε την τοπική κυβέρνηση κάλεσε στο τηλέφωνο έναν προμηθευτή οξυγόνου βάζοντάς τον σε ανοιχτή ακρόαση για να τον ρωτήσει γιατί δεν είχαν φτάσει οι φιάλες σε ένα νοσοκομείο ενώ οι δικαστές άκουγαν υπομονετικά.