Υπέρ της άρσης της πατέντας των εμβολίων κατά του COVID-19 ανακοίνωσαν πως είναι οι ΗΠΑ, στηρίζοντας έτσι την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Την Τρίτη 5 Μαΐου, η αρμόδια εκπρόσωπος για τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ, Κάθριν Τάι, με ανακοίνωσή της στο twitter, δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα συμμετέχουν ενεργά στις διαπραγματεύσεις με τον ΠΟΕ για την κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια κατά του COVID-19.
Συγκεκριμένα, είπε:
«Αυτοί οι έκτακτοι καιροί και περιστάσεις (σσ. που ζούμε) απαιτούν έκτακτα μέτρα.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την άρση της προστασίας της πατέντας από τα εμβόλια COVID-19 για να βοηθήσουν στον τερματισμό της πανδημίας και θα συνεργαστούν ενεργά με τον ΠΟΕ στις διαπραγματεύσεις για να γίνει αυτό.»
These extraordinary times and circumstances of call for extraordinary measures.
The US supports the waiver of IP protections on COVID-19 vaccines to help end the pandemic and we’ll actively participate in @WTO negotiations to make that happen. pic.twitter.com/96ERlboZS8
— Ambassador Katherine Tai (@AmbassadorTai) May 5, 2021
«Πιστεύουμε εννοείται στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας αλλά στην υπηρεσία της μάχης κατά της πανδημίας υποστηρίζουμε την παραίτηση από αυτό το δικαίωμα σε ότι αφορά τα εμβόλια κατά του κορονοϊού» τονίζεται χαρακτηριστικά μέσα στην ανακοίνωση.
Η κίνηση είναι προκαταρκτική και δεν εγγυάται άμεσα την άρση στις πατέντες, επισημαίνει σχετικά το CNNi, παρόλα αυτά, αποτελεί τεράστιο βήμα το οποίο επεδίωκαν οργανισμοί και ανθρωπιστικές οργανώσεις διεθνώς προς άρση των ανισοτήτων μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών σχετικά με τη διανομή των εμβολίων.
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με τον γενικό διευθυντή του, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς, να τονίζει μέσω του twitter πως η απόφαση των ΗΠΑ είναι μία «μνημειώδης στιγμή για την καταπολέμηση του COVID-19».
This is a monumental moment in the fight against #COVID19. The commitment by @POTUS Joe Biden & @USTradeRep @AmbassadorTai to support the waiver of IP protections on vaccines is a powerful example of ?? leadership to address global health challenges. pic.twitter.com/3iBt3jfdEr
— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) May 5, 2021
Στο ίδιο πλαίσιο φαίνεται πως κινείται και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς την Πέμπτη 6 Μαΐου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πως η ΕΕ είναι «έτοιμη να συζητήσει» άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά του COVID-19.
Η ΕΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παροχής αποτελεσματικών εμβολίων στον υπόλοιπο κόσμο: Μέχρι στιγμής, περισσότερες από 200 εκατομμύρια δόσεις!
Τόσες όσες έχουν παραδοθεί στους Ευρωπαίους.
Προτεραιότητά μας είναι να αυξήσουμε την παραγωγή για να επιτύχουμε παγκόσμιο εμβολιασμό.
Ταυτόχρονα είμαστε ανοιχτοί για να συζητήσουμε οποιαδήποτε άλλη αποτελεσματική και ρεαλιστική λύση.
Σε αυτό το πλαίσιο είμαστε έτοιμοι να αξιολογήσουμε πώς η πρόταση των ΗΠΑ θα μπορούσε να συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, καλούμε όλες τις χώρες παραγωγής εμβολίων να επιτρέψουν την άμεση εξαγωγή και να αποφύγουν μέτρα που διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Our priority is to ramp up production to achieve global vaccination.
At the same time we are open to discuss any other effective and pragmatic solution.
In this context we are ready to assess how the US proposal could help achieve that objective.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 6, 2021
Οι συγκρούσεις στη Βουλή
Η άρση της πατέντας των εμβολίων δεν πέρασε απαρατήρητη και από την ελληνική Βουλή. Τον περασμένο Ιανουάριο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε θέσει το ζήτημα της πατέντας με άρθρο του στο Politico με τίτλο «Τα εμβόλια είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπορικό προϊόν», αλλά και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είχε επικοινωνία με το γενικό διευθυντή του ΠΟΥ ο οποίος είχε εκφράσει δημόσια τη στήριξη του στην πρωτοβουλία εξασφάλισης των πατεντών.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μολονότι στην αρχή της πανδημίας είχε στηρίξει την πρόταση, όταν ξεκίνησε διεθνώς η σχετική συζήτηση, αφού είχαν ξεκινήσει να κυκλοφορούν τα εμβόλια την είχε χλευάσει κατηγορώντας τον Α. Τσίπρα πως θέλει να καταργηθεί η «ελεύθερη αγορά» με ένα νόμο κι ένα άρθρο και αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο.»
Μητσοτάκης: Όταν χαρακτήριζε αστεία πυροτεχνήματα την πρόταση Τσίπρα για άρση πατέντας #Μητσοτακης #εμβολιο
Διαβάστε περισσότερα εδώ:https://t.co/KQVDrAZF2j pic.twitter.com/g0JxXbWtuK
— Η ΑΥΓΗ (@AvgiOnline) May 5, 2021
Έτσι, την ίδια στιγμή που κάποια ελληνικά μέσα, γράφουν πως η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστήριξε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για άρση της πατέντας των εμβολίων, φαίνεται πως τα πράγματα έγιναν λίγο διαφορετικά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του ανέφερε:
Ο κ. Γεραπετρίτης ολοκλήρωσε σήμερα τον εξευτελισμό του κ. Μητσοτάκη για το θέμα της πατέντας, επιβεβαιώνοντας ποιος έκανε χθες τις γελοίες διαρροές ότι δήθεν ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέλαβε ανάλογη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.
Επειδή μάλλον ξεχνάει εύκολα, του θυμίζουμε ότι στις 15 Ιανουαρίου ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, κληθείς να πάρει θέση για την πρόταση του κ. Τσίπρα να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση του καθεστώτος της πατέντας, ώστε να μπορούν να παράγονται εμβόλια μαζικότερα από περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες, μιλούσε για «εμβολιόδεντρο» και ειρωνευόταν λέγοντας πως «πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση και συνεχίζει: «Η πρόταση όμως του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και του κ. Τσίπρα από την αρχή του έτους για άρση του καθεστώτος της πατέντας στα εμβόλια, κατατέθηκε τόσο από ευρωβουλευτές και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στο ευρωκοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όσο και σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ κ. Τέντρος.
Η πρόταση τελικά υιοθετήθηκε επισήμως από το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και πλέον και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Καλό θα ήταν η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης αντί να αυτογελοιοποιούνται, να βρουν το θάρρος, έστω και με καθυστέρηση να αναγνωρίσουν το σφάλμα τους και να καταθέσουν έστω και τώρα επίσημη πρόταση στην Κομισιόν για άρση της πατέντας.