Στη γραμμή «φτιάξαμε πράγματα» και «η αστυνομία δεν είναι βίαιη» κινήθηκε ο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο 6ο Οικονομικό φόρουμ των Δελφών. Αναφερόμενος στο ζήτημα των κινητοποιήσεων και των διαμαρτυριών επεσήμανε ότι από τις 1.600 πορείες που έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρχές του 2021 μέχρι σήμερα, μόνο στο 10% των περιπτώσεων έκλεισαν οι δρόμοι.
«Από τις 1.600 συναθροίσεις, πορείες και διαμαρτυρίες που έχουν γίνει έως τώρα το 2021, επειδή κατά την αντιπολίτευση δεν έχουμε δημοκρατία στη χώρα, μόνο στο 10% των περιπτώσεων έκλεισαν οι δρόμοι», είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός και συμπλήρωσε πως «σε όλες τις άλλες περιπτώσεις δεν έκλεισαν οι δρόμοι και ταυτόχρονα μαζί με τους διαδηλωτές ήταν και τα αυτοκίνητα δίπλα. Δε διαλύθηκε η πόλη κι έτσι επιτελείται ο ρόλος αυτής της νομοθεσίας που είναι εξαιρετικά δημοκρατική. Πραγματικά, προστατεύει το δικαίωμα των διαδηλωτών και ταυτόχρονα επιτρέπει στους υπόλοιπους συμπολίτες μας, που δεν συμμετέχουν, να κινούνται ελεύθερα, να κάνουν τις δουλειές τους, να δουλεύουν τα μαγαζιά και να υπάρχει κανονική ζωή», επεσήμανε.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εστίασε επίσης στα πεπραγμένα της ΕΛ.ΑΣ. τον τελευταίο χρόνο. «Όλο αυτό το χρονικό διάστημα η Αστυνομία, μετά τον Έβρο, όπου έδωσε, με τις Ένοπλες Δυνάμεις, με άριστο τρόπο μια μάχη για την προστασία των συνόρων, για ένα μήνα, αποκρούοντας τις επιθέσεις της τουρκικής ηγεσίας για να εισβάλλουν χιλιάδες στο έδαφός μας, στη συνέχεια πραγματοποίησε 14 εκατομμύρια ελέγχους για την πανδημία. Έτσι, για να είμαστε δίκαιοι, να μην κάνουμε την Αστυνομία “σάκο του μποξ”», είπε. «Η ΕΛΑΣ, όμως, είναι ο μόνος ελεγκτικός φορέας στη χώρα. Βάλαμε δυνάμεις που κυνηγούν κάθε μέρα το έγκλημα, να κόβουν κλήσεις. Αυτό οδήγησε πολλές φορές σε μια αντιπάθεια στο πρόσωπο της Αστυνομίας σε συνδυασμό με τον θυμό που είχαν οι πολίτες για το θέμα των περιορισμών».
«Και είχαμε πέντε, έξι, δέκα περιπτώσεις αυθαιρεσίας, κακής συμπεριφοράς»
Αναφερόμενος στην αστυνομική βία, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σχολίασε πως «η ΕΛΑΣ δεν είναι βίαιη, όπως θέλουν να υποστηρίζουν ορισμένοι κι αυτό υποστηρίζεται από στοιχεία επιστημόνων που το αποδεικνύουν. «Φτιάξαμε πολλά πράγματα από την ημέρα που ήρθαμε στο υπουργείο. Δώσαμε στον Συνήγορο του Πολίτη ένα τεράστιο πλαίσιο. Να μπορεί αυτός, αντί της ίδιας της ΕΛΑΣ, να κάνει την ΕΔΕ, να ασκεί προανακριτικά καθήκοντα, να εξετάζει το περιστατικό με τους δικός του νόμους, κανόνες και αντικειμενικότητα. Έτσι η Αστυνομία βγήκε από την μέση. Αυτή τη στιγμή ο Συνήγορος του Πολίτη έχει στα χέρια του όλες τις κρίσιμες υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη. Δεν πάει πάνω από οκτώ μήνες για να βγει το αποτέλεσμα της κάθε ΕΔΕ. Κάθε μήνα η ΕΛΑΣ ανακοινώνει που βρίσκεται η κάθε ΕΔΕ. Σε ποιο στάδιο είναι, ποιος την κάνει και όλα τα στοιχεία. Ο πολίτης μπορεί να ξέρει που βρίσκεται η κάθε υπόθεση και μπορεί να ζητήσει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται. Δεν είναι κανόνας η αστυνομική αυθαιρεσία. Είναι μετρημένες στα δάχτυλα οι υποθέσεις αυθαιρεσίας. Παλεύουμε να γίνουμε καλύτεροι. Προτεραιότητά μας είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων του πολίτη», συμπλήρωσε.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξήγησε ότι «κάθε νέο αστυνομικό σώμα κάνει την δουλειά του. Για παράδειγμα, η ΟΔΟΣ, που αποτελείται κυρίως από άοπλες γυναίκες, είναι ένα νέο Σώμα ήπιας αστυνόμευσης και εφαρμόζει το νόμο για τις συναθροίσεις». Όσον αφορά την εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας, ανέφερε πως υπάρχουν ομάδες που περιπολούν και «προστατεύουν του πολίτες στις κρίσιμες πλατείες, όπου κάποτε δεν μπορούσε να περπατήσει άνθρωπος, όπως τα Εξάρχεια, ο Κολωνός, ο Άγιος Παντελεήμονας». Κλείνοντας ο υπουργός μοιράστηκε το όραμά του που περιλαμβάνει τη διαρκή προσπάθεια για εκσυγχρονισμό.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) με ανακοίνωση – καταπέλτη για την αστυνομική αυθαιρεσία στη χώρα μας τον Δεκέμβριο του 2020 σχολίαζε: «Τα περιστατικά που σημειώθηκαν στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με την καταστροφή της ανθοδέσμης στο σημείο της δολοφονίας, τη χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης ακόμα και σε κλειστούς χώρους, την αδιαφορία για τη σωματική ακεραιότητα των δημοσιογράφων και τις εκατοντάδες προσαγωγές πολιτών αλλά και δικηγόρων χωρίς την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι απολύτως ενδεικτικές της κατάστασης και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από οποιοδήποτε αυταρχικό καθεστώς». Στην ανακοίνωση τονιζόταν μάλιστα πως οι Έλληνες αστυνομικοί είναι κυριολεκτικά οι μοναδικοί πολίτες που μπορούν να παραβιάζουν συστηματικά και δημοσίως τον νόμο, χωρίς συνέπειες.
Η Διεθνής Αμνηστία, από τη μεριά της, επίσης, είχε τεκμηριώσει πληθώρα περιστατικών υπερβολικής χρήσης βίας ή/και άσκηση παράνομης βίας από αξιωματούχους επιβολής του νόμου στην Ελλάδα και καλούσε τους πολίτες να υψώσουν τη φωνή τους και να ζητήσουν τον τερματισμό της αστυνομικής βίας και ατιμωρησίας. Μάλιστα, η Διεθνής Αμνηστία τόνιζε πως «τα περιστατικά αυθαιρεσίας δεν είναι μεμονωμένα, όπως ισχυρίζονται οι ελληνικές αρχές, αλλά μάλλον συστηματικά, και αντανακλούν μια συνεχιζόμενη κουλτούρα ατιμωρησίας».