Ξεκινώντας την παρουσίασή του, ο υπουργός Εργασίας μίλησε για «απαρχαιωμένη» εργατική νομοθεσία, κάνοντας λόγο για «έλλειψη προσαρμογής» στις οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις. «Η εργασιακή νομοθεσία είναι απαρχαιωμένη. Είναι 40 ετών. Ο βασικός πυρήνας της πηγαίνει πίσω στο 1982 και υπάρχει μία έλλειψη προσαρμογής στις οικονομικές κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, συνεχίζοντας με ένα εξαιρετικά ωραιοποιημένο και μακριά από την πραγματικότητα πλαίσιο «προστασίας της Εργασίας».

Πέραν από τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», με απλήρωτες υπερωρίες που θα αποζημιώνονται με ρεπό σε επόμενες μέρες, ο υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε δύο σημαντικές αρνητικές μεταβολές. Την αύξηση των συνολικών ετήσιων υπερωριών, από 96 σε 150 στη βιομηχανία και από 120 σε 150 στους υπόλοιπους κλάδους, αλλά και τη μετατροπή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε ανεξάρτητη αρχή, μακριά από κυβερνητικό έλεγχο, την ώρα που το Σώμα είναι υποστελεχωμένο και το ζητούμενο είναι οι επιθεωρητές να μπορούν να ελέγχουν τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, διευρύνεται το πλαίσιο στο οποίο δεν ισχύει η κυριακάτικη αργία στους παρακάτω κλάδους: «Υπηρεσίες ταχυδρομικών υπηρεσιών, δραστηριότητες παραγωγής υγειονομικών ειδών ή νοσηλευτικών υλικών, παραγωγή, αποθήκευση, μεταφορά και διανομή φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού, logistics, Kέντρα κοινών υπηρεσιών, Eπιχειρήσεις ψηφιοποίησης έγχαρτου αρχείου, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών, επιχειρήσεις μεταλλίων και σκυροδέματος καθώς και data centers.»

Ενώ βασικό ρόλο στη νέα πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί, θα παίζουν οι ατομικές συμβάσεις εργοδότη – εργαζόμενου, μία ρύθμιση που η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει ως «διαπραγμάτευση» μεταξύ ίσων μερών, μακριά από την πραγματικότητα.

Η επίθεση της κυβέρνησης αφορά και το δικαίωμα στην απεργία, καθώς ξεχειλώνεται η πρόβλεψη του «προσωπικού ασφαλείας», και «προβλέπεται ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία σε κλάδους κοινής ωφέλειας, 33%» ώστε «το 1/3 της υπηρεσίας θα δίνεται σε κλάδους όπως αυτοί προσδιορίζονται στον κλάδο 1264/82».

«Η απεργία δεν πρέπει να στρέφεται εναντίον της κοινωνίας αλλά και της εθνικής οικονομίας» υποστήριξε συγκεκριμένα ο Υπουργός.

Οι ρυθμίσεις αυτές επιχειρείται να καλυφθούν με προβλέψεις που σύμφωνα με την κυβέρνηση κάνουν το νομοσχέδιο «φιλεργατικό», αλλά είναι αμφίβολο για το ασν θα εφαρμοστούν στην πραγματικότητα, όπως η «ψηφιακή κάρτα εργαζόμενου», η «διασφάλιση του δικαιώματος στην αποσύνδεση» και η «άκυρη απόλυση αν ο εργαζόμενος έχει αρνηθεί τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας του».

«Στείλτε για ελιές τον Χατζηδάκη, το 8ωρο ανήκει στον εργάτη»

Την ώρα που ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίαζε το «εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα» της κυβέρνησης για τα εργασιακά, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο. Οι συνδικαλιστές συμβολικά έριξαν ελιές στην είσοδο του υπουργείου δηλώνοντας ότι με το 13ωρο που φέρνει η κυβέρνηση θα έχουν χρόνο να μαζεύουν όχι μόνο τις δικές τους ελιές «αλλά και των άλλων».

«Ευχαριστούμε τον υπουργό τριπλά γιατί δεν μας εξασφάλισε μόνο δύο ώρες επιπλέον την ημέρα, μας εξασφάλισε πέντε. Δεκατρεις ώρες δουλειάς την ημέρα, άρα πέντε παραπανίσιες ώρες για να μαζέψουμε όχι μόνο τις δικές μας ελιές αλλά και τις ελιές των άλλων. Έτσι, μαζεύτηκε ένα περίσσευμα το οποίο το φέρνουμε εδώ με ευγνωμοσύνη απέναντι στον υπουργό τον κ. Χατζηδάκη και τη Νέα Δημοκρατία να τους το δώσουμε με τις ευγενείς μας χορηγίες όλων εδώ των εργαζομένων» ανέφερε ένας από τους εργαζόμενους που βρέθηκαν στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας την ώρα που ο υπουργός παρουσίαζε το νομοσχέδιο που πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση για τα εργασιακά.

Αποδόμηση του εργασιακού νομοσχεδίου από τον Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

«Στην αλληλουχία των νομοθετικών παρεμβάσεων σε ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο, που ξεκίνησαν από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου δεν αποτελεί έκπληξη. Αδίκως επικρίνονται οι εθνικές κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση για κακή νομοθέτηση. Δεν βρισκόμαστε μπροστά σε λανθασμένη μεταφορά ενωσιακού δικαίου ή κακότεχνη διατύπωση αλλά σε μια συνειδητή επιλογή» σχολιάζει σε κείμενο του ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης, για το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

«Δεν βρισκόμαστε μπροστά σε λανθασμένη μεταφορά ενωσιακού δικαίου ή κακότεχνη διατύπωση αλλά σε μια συνειδητή επιλογή. Ολοένα και μεγαλύτερη απομείωση εργασιακών δικαιωμάτων με κατάργηση προστατευτικών νομοθετικών ρυθμίσεων και θέσπιση περιορισμών που ακυρώνουν συνταγματικές διατάξεις προς όφελος της ευελιξίας και της μεγαλύτερης κερδοφορίας των επιχειρήσεων», αναφέρει ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Αποδόμηση του εργασιακού νομοσχεδίου από τον Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων