Τουλάχιστον 212 νεκροί, μεταξύ των οποίων 61 παιδιά και 36 γυναίκες, και περισσότεροι από 1.500 τραυματίες, εκ των οποίων πολλοί σε κρίσιμη κατάσταση, είναι ο τελευταίος απολογισμός των βάρβαρων επιθέσεων του Ισραήλ κατά των Παλαιστίνιων στη Λωρίδα της Γάζας ενώ τους 20 έχουν φτάσει οι δολοφονηθέντες από τις δυνάμεις κατοχής στην Δυτική Όχθη και από την Ισραηλινή αστυνομία στις πόλεις του Ισραήλ με μεικτό πληθυσμό, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί. 

https://twitter.com/HamzahAlkinani/status/1394560847322796032

Στα δέκα παραμένουν τα θύματα στο Ισραήλ, μεταξύ των οποίων ένα παιδί. 

Ημέρα Οργής και Γενική Απεργία κήρυξε για σήμερα η Φατάχ σε όλες τις περιοχές του Ισραήλ που υπάρχει μεικτός ή αραβικός πληθυσμός. 

Ανηλεείς ήταν και το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη οι βομβαρδισμοί. Μεταξύ των σημερινών («τρομοκρατικών» κατά το Ισραήλ) στόχων ήταν τα γραφεία της Ερυθράς Ημισελήνου και το μοναδικό εργαστήριο για τεστ του Covid-19 στη Γάζα, όπου τα θετικά τεστ αγγίζουν το 28%. 

 Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις και οι προσπάθειες για εκεχειρία και ανακωχή, με την εμπλοκή όλο και περισσοτέρων κρατών και έκκληση και του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να σταματήσουν οι δολοφονικές επιθέσεις. Παράλληλα, η Γάζα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή, όπως προειδοποιεί το Ευρωμεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο «οι ακατάπαυστοι βομβαρδισμοί που διενεργεί το Ισραήλ έχουν καταστρέψει εκατοντάδες σπίτια και κέντρα υπηρεσιών, ενώ έχουν ήδη επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ηλεκτροδότηση, την παροχή νερού και τις συνθήκες υγιεινής σε πολλές περιοχές της Γαζας». Οι συνθήκες αυτές θα συνεχίσουν, για πολύ καιρό, να είναι «απειλητικές για την πόλη, τους πολίτες, την υγεία τους αλλά και για το περιβάλλον», σημειώνει, αναφέροντας ότι κάθε ενεργειακή πρόσβαση στην Γάζα έχει αποκοπεί. 

Χθες, η αρχή ηλεκτροδότησης ενημέρωσε ότι έχει πρώτες ύλες για να παράξει ρεύμα για μία ή δύο ακόμη ημέρες μόνον.

Είναι πάρα πολλές οι περιοχές «που δεν έχουν κανονική παροχή νερού, καθώς οι βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει ένα πολύ μεγάλο μέρος του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης» και «ο Ισραηλινός στρατός προχώρησε στην πλήρη καταστροφή άνω των 70 οδικών αρτηριών, που εκτείνονταν χιλιόμετρα, ώστε να αποκόψει συγκεκριμένες γειτονιές. Οι βομβαρδισμοί αυτοί είχαν μεταξύ των συγκεκριμένων στόχων τους και όλους τους δρόμους που οδηγούν στο μεγαλύτερο ιατρικό σύμπλεγμα της Γάζας, το νοσοκομείο Αλ-Σίφα».

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει ή εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω των συνεχών βομβαρδισμών, και συνωστίζονται σε καταφύγια ή καταυλισμούς εν μέσω πανδημίας, ανέφερε το τελευταίο ανακοινωθέν του ΟΗΕ, και με μεγάλο αριθμό ανεμβολιαστων λόγω της πολιτικής απαρτχάιντ του Ισραήλ.  Οι αγρότες αδυνατούν να φροντίσουν την εναπομείνασα παραγωγή, ενώ και χωράφια και εκτροφές βομβαρδίζονται ως «στρατιωτικοί στόχοι». 

https://twitter.com/MaryamHammad55/status/1394140421463367681

Οι συνθήκες που καταγράφει το παρατηρητήριο και ο ΟΗΕ, και όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, συνηγορούν ότι η Γάζα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μιαν τεράστια ανθρωπιστική κρίση, ακόμη και αν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί – κάτι που ο Νετανιάχου δεν φαίνεται να επιθυμεί κατ’ ελάχιστον, παρά τις διεθνείς πιέσεις. Χθες Δευτέρα, επανέλαβε και πάλι ότι «το Ισραήλ θα συνεχίσει να βομβαρδίζει τρομοκρατικούς στόχους»

Σήμερα, για ακόμη μια φορά, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνέρχεται, με έτοιμο το ψήφισμα το οποίο εμπόδισαν να εκδοθεί οι ΗΠΑ, στις προηγούμενες τρεις έκτακτες συνεδριάσεις για το ίδιο θέμα. Μικρή ελπίδα έκδοσης ψηφίσματος αυτή τη φορά αποτελεί η έκκληση Μπάιντεν για «διακοπή των εχθροπραξιών», υπό την πίεση και ορισμένων ισχυρών Δημοκρατικών φωνών, του Μπέρνι Σόντερς συμπεριλαμβανομένου. Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις του συμβούλου σε θέματα ασφαλείας του Μπάιντεν, Τζέηκ Σάλιβαν, ο ίδιος έχει έρθει σε επαφή τόσο με τον Ισραηλινό ομόλογο του όσο και με την κυβέρνηση της Αιγύπτου «στο πλαίσιο της ήρεμης και έντονης διπλωματικής προσπάθειας της Ουάσιγκτον». Η διαμεσολάβηση των Αιγυπτίων έχει και την υποστήριξη του Γάλλου προέδρου, Εμμαουέλ Μακρόν, οι οποίοι επιδιώκουν και την υποστήριξη της Ιορδανίας. 

Χθες, ο πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, στη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, Χάντι Αμρ, ο οποίος βρίσκεται από το βράδυ της Παρασκευής στην περιοχή, ζήτησε οι ΗΠΑ να λάβουν άμεσα μέτρα κατά της Ισραηλινής επιθετικότητας. 

Σήμερα, επίσης, συνεδριάζουν εκτάκτως και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, ανακοίνωσε ο Χοσέπ Μπορέλ, που υποστήριξε ότι και ο ίδιος έχει επιδοθεί σε «έντονη διπλωματική προσπάθεια» (και στις δηλώσεις των ΗΠΑ και σε αυτές της ΕΕ χρησιμοποιείται ακριβώς η ίδια φράση, intense diplomatic efforts).