Η κυβέρνηση απέκρυψε έκθεση του ΟΗΕ ενάντια στο νομοσχέδιο Τσιάρα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια
Ξεκάθαρη καταδίκη έρχεται και από τον διεθνή οργανισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα ΟΗΕ για το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση σήμερα. Σε έκθεση του διεθνή οργανισμού διαπιστώνεται ότι μέσω διατάξεων του νομοσχεδίου γυναίκες και παιδιά θα βρεθούν εκτεθειμένοι στη βία κακοποιητών.
Συγκεκριμένα, η έκθεση της Επιτροπής του ΟΗΕ για την παρακολούθηση των διακρίσεων ενάντια στις γυναίκες και στα μικρά κορίτσια αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή της αξιότιμης κυβέρνησής σας ότι λάβαμε πληροφορίες σχετικά με κάποιες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείο Δικαιοσύνης “Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου”. Αυτός ο νόμος, αν τεθεί σε ισχύ, θα μπορούσε να εκθέτει σε αυξημένο κίνδυνο θύματα ενδοοικογενειακής βίας στα πλαίσια της κοινής επιμέλειας».
Στην επιστολή γίνεται αναφορά σε μια σειρά από άρθρα και στον προβληματικό χαρακτήρα τους με τα παιδιά και τις γυναίκες να βρίσκονται εκτεθειμένες. Στο άρθρο 5 ο διεθνής οργανισμός υποστηρίζει ότι δεν προβλέπεται επαρκής εξέταση του εάν ένα παιδί κινδυνεύει από ενδοοικογενειακή βία με έναν από τους γονείς, ούτε περιλαμβάνει κάποια αναφορά στον κίνδυνο κακοποίησης ενός γονιού ή συντρόφου από τον άλλο.
Ως προς το άρθρο 7 ο διεθνής οργανισμός διατυπώνει αντιρρήσεις στη βάση των κινδύνων να υποστούν διακρίσεις οι γυναίκες, ενώ αντίστοιχα στο άρθρο 11 θεωρεί προβληματική την αναφορά της διευρυμένης οικογένειας του ενός γονιού ως πλευρά της εξέτασης του συμφέροντος του παιδιού.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι το άρθρο 14 δεν περιέχει εγγυήσεις για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Ως προς το άρθρο 7 διατυπώνουν αντιρρήσεις στη βάση των κινδύνων να υποστούν διακρίσεις οι γυναίκες.
Η επιστολή κλείνοντας ζητά στην κυβέρνηση διευκρινίσεις για μια σειρά από σημεία και έχει επίλογο : «Ενώ περιμένουμε τις απαντήσεις σας στις παραπάνω ερωτήσεις, σας συνιστούμε να ελέγξετε και να επανεξετάσετε αυτές τις διατάξεις του νομοσχεδίου λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση του ΟΗΕ έχει ημερομηνία 17/5, παρόλα αυτά σήμερα, λίγες ώρες μόνο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, ήρθε στη δημοσιότητα και όχι από τον αρμόδιο υπουργό, παρά τη σχετική έκκληση από πλευράς του οργανισμού. Στη βουλή την ύπαρξη της έκθεσης έκανε γνωστή στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ραγκούσης.
Ολόκληρη η έκθεση του ΟΗΕ: