Η προοπτική μιας κυβέρνησης συνεργασίας, ειδικά εάν πάρει τη μορφή ενός ευρύτερου συνασπισμού, στον οποίο θα συμμετέχουν και μικρότερα κόμματα, προβληματίζει, σύμφωνα με το πρακτορείο, αρκετούς οικονομολόγους, που εκτιμούν ότι η νέα κυβέρνηση θα δεχθεί πιέσεις προκειμένου να αναδιαπραγματευτεί κάποια σημεία του δεύτερου προγράμματος διάσωσης της χώρας.

Μάλιστα, ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι εκλογές της Κυριακής μπορεί να επιστρέψουν την Ελλάδα στο ναδίρ στο οποίο βρέθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν συζητιόταν ευρέως το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κίνδυνος μετάδοσης θα οδηγούσε τις αποδόσεις των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων και πάλι σε επικίνδυνα επίπεδα.

«Ενδεχόμενη πολιτική παραλυσία στην Ελλάδα, μετά τις εκλογές, θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρεοκοπία, ακόμη και σε έξοδο από την Ευρωζώνη», ανέφερε σε σχόλιό του ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, υπεύθυνος στρατηγικής στην Bank of America.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, εάν δεν αναδειχθεί κυβέρνηση, η τρόικα μπορεί να αναγκαστεί να σταματήσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα.

Το πιθανότερο, όμως, ενδεχόμενο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, είναι να υπάρξει κάποια αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της πολιτικής σταθερότητας και να συνεχιστεί η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.

«Η νέα κυβέρνηση είναι πιθανό να ζητήσει να χαλαρώσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για να περιοριστεί η οικονομική ύφεση βραχυπρόθεσμα», ανέφερε ενδεικτικά ο Ντέιβιντ Μακί, οικονομολόγος της JP Morgan στο Λονδίνο.

Αυτό, όμως, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και είναι πιθανό να εμποδίσει την επιστροφή της χώρας στις αγορές το 2015, αφού μια τέτοια εξέλιξη θα την απομακρύνει από τους στόχους που έχουν τεθεί. Αυτό με τη σειρά του πιθανότατα να σημαίνει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πρόγραμμα στήριξης. Μάλιστα, όπως λέει ο Μακί, το μέγεθος αυτού του τρίτου προγράμματος δεν αποκλείεται να είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Το θέμα είναι, όμως, τι θα επιλέξει να κάνει η τρόικα εάν η Ελλάδα ζητήσει αναδιαπραγμάτευση των όρων. Σε αυτήν την περίπτωση, εκτιμούν κάποιοι, η πλευρά των δανειστών μπορεί να χάσει την υπομονή της, σπρώχνοντας την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, αν και το πιθανότερο είναι να επιτευχθεί κάποιου είδους συμβιβασμός – πιθανώς και μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους.