Η πιο κοινή φράση στα ανακοινωθέντα όλων των κρατών της ΕΕ (και άλλων, αλλά ας μείνουμε σε αυτά) που χαρακτήριζε την προσγείωση του αεροπλάνου της Ryanair σε άλλο αεροδρόμιο και όχι το προγραμματισμένο, ήταν η φράση «χωρίς προηγούμενο», Unprecedented. Ήταν η λέξη που κυριάρχησε, που έγινε άρθρα ολόκληρα σε κάθε συστημικό μέσο του πλανήτη, που προκάλεσε την οργή ευρωπαίων και αμερικάνων αναλυτών και οδήγησε σε αναφορές του τύπου «αν αφαιθεί ατιμώρητος ο Λουκασένκο, ξεκινά ένα νέο είδος κρατικής τρομοκρατίας», όπως έγραφε το Ατλάντικ.
The forced landing of a commercial plane to detain a journalist is an unprecedented, shocking act. We demand all passengers’ immediate release. Tomorrow’s #EUCO must address the need to step up pressure on Belarus. Enough is enough.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 23, 2021
Η «άνευ προηγουμένου» ενέργεια αποτελεί κόπυ πέηστ ενεργειών της Δύσης με τις οποίες δεν ασχολήθηκε κανείς, ειδικά κατα αυτό τον πολεμικό τρόπο.
Το ποιος είναι ο Λουκασένκο, τα προβλήματα του με τη Ρωσία και τη Δύση, οι αναφορές στον «τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης», είναι γνωστά και παλιά. Οι προσπάθειες για «πορτοκαλί επανάσταση» στη Λευκορωσία, τον περασμένο Ιούλιο, με την συμμετοχή και με «βρώμικα παιγνίδια» της Ουκρανίας, επίσης. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι αποκτήσαμε όλοι κοντή μνήμη και το περί «άνευ προηγουμένου» μπορεί να το πιστέψει ή αποδεχθεί εύκολα οποιοσδήποτε κάνει ειδήσεις τουλάχιστον τα τελευταία επτά χρόνια.
Πρώτος διδάξας, φυσικά, το Ισραήλ, που το 1954 υποχρέωσε επιβατηγό των Συριακών αερογραμμών να προσγειωθεί στο έδαφος του, ώστε να μπορέσει να ανταλλάξει αιχμάλωτους Ισραηλινούς στρατιώτες με τους επιβάτες. Το αεροσκάφος οδηγήθηκε σε ισραηλινό αεροδρόμιο, συνοδευόμενο από πολεμικά αεροσκάφη.
Τρία χρόνια αργότερα, το 1957 η Γαλλία, που βλέπει σήμερα «άνευ προηγουμένου» κι αυτή, υποχρέωσε επιβατηγό των μαροκινών αερογραμμών, που μετέφερε τον ιστορικό ηγέτη του Αγώνα της Αλγερία για ανεξαρτησία, Αχμέντ μπεν Μπελά, να προσγειωθεί για να συλλάβει τον Μπεν Μπελά. Όπως και έγινε. Ποιος να το έλεγε ότι σήμερα το όνομα Μπεν Μπελά θα ήταν και όνομα αεροδρομίου…
Το 2012 η Τουρκία υποχρέωσε επιβατηγό των Συριακών αερογραμμών, που πετούσε από τη Μόσχα στη Δαμασκό, να προσγειωθεί στο έδαφος της, γιατί «είχε πληροφορίες ότι κουβαλούσε όπλα». Όπλα δε βρέθηκαν.
Σημαντικότερο περιστατικό, ίσως, αυτό του 2013, όταν οι χώρες της «πολιτισμένης Ευρώπης» απαγόρευαν η μία μετά την άλλη τη χρήση του αέρα τους, στο αεροσκάφος του, τότε εν ενεργεία προέδρου της Βολιβίας, να προσγειωθεί, μέχρι να τον υποχρεώσουν να προσγειωθεί στην Αυστρία για να ψάξουν (το προεδρικό αεροσκάφος μιας άλλης χώρας, με τον πρόεδρο της μέσα) για τον Έντουαρντς Σνόουντεν, που πίστευαν ότι τον μετέφερε ο Μοράλες. Άνθρακες ο θησαυρός και αυτής της αποκαθήλωσης του περίφημου διεθνούς δικαίου.
Στις λεπτομέρειες: Πριν λίγο καιρό, οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας ανακοίνωναν απόπειρα δολοφονίας του Λουκασένκο, δίνοντας πλήρη στοιχεία στην επικαιρότητα. Η σιωπή ιχθύος της πολιτισμένης Ευρώπης και των ΜΜΕ που ελέγχει ήταν πέρα και από το «αναμενόμενη».
Το περασμένο καλοκαίρι οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας σχεδίαζαν ολόκληρη Συνομωσία για να «φορτώσουν» στη Ρωσία δικό τους πραξικόπημα στη Λευκορωσία – αποκαλύφθηκαν, αλλά οι ειδήσεις και πάλι δε μας έκαναν τη χάρη.
Η ενέργεια της Λευκορωσίας θεωρείται νόμιμη βάσει του διεθνούς δικαίου, αν κατάλαβα καλά, διότι ο πιλότος της Ryanair έχει τον τελευταίο λόγο. Και αυτός και αποδέχθηκε, χωρίς ερωτήσεις, την παράκαμψη. Εξ ου και η σιωπή της Ryanair επί διήμερο.
Υγ Το γεγονός ότι ο Λουκασένκο μίλησε για «πληροφορίες για βόμβα της Χαμάς» που υποχρέωσε να ληφθεί έκτάκτως ένα τέτοιο μέτρο, έφερε λίγο χιούμορ στην σκληρή και αγέλαστη ζωή του διεθνατζή.