Συζήτηση γίνεται αυτή τη στιγμή στη Βουλή για την ψήφο του απόδημου ελληνισμού με την διάσταση απόψεων να παραμένει, ενώ φαίνεται πως δε θα συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να εγκριθεί το νομοσχέδιο του Υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι στις εθνικές εκλογές μπορούν να μετέχουν από τον τόπο κατοικίας τους όλοι οι απόδημοι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και όχι μόνο όσοι μπορούν να αποδείξουν διετή διαμονή στην πατρίδα τα τελευταία 35 έτη και να έχουν φορολογική δήλωση το εκλογικό έτος, όπως ισχύει με το νόμο του 2019.
Μέχρι στιγμής και εκτός απροόπτου λένε «όχι» ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ενώ στηρίζουν Νέα Δημοκρατία, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, συγκεντρώνοντας 190 ψήφους.
Ο Μάκης Βορίδης αναζητά τη συναίνεση στο Σώμα υπό δύο προϋποθέσεις: να μην υπάρχει κανένας περιορισμός στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και η ψήφος τους θα είναι ισότιμη με όλων εκλογέων και θα προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα.
«Είχα πει στην επιτροπή ότι είμαι διατεθειμένος ακόμη και να αποσύρω το συζητούμενο νομοσχέδιο προκειμένου να βρεθεί συγκλίνουσα λύση για να επιτευχθεί ο στόχος διευκόλυνσης άσκησης του εκλογικού δικαιώματος υπό δύο προϋποθέσεις, να μην υπάρχει κανένας περιορισμός και η ψήφος των απόδημων Ελλήνων να είναι ισότιμη με όλων των εκλογέων και να προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα», είπε.
«Το νομοσχέδιο συμβαδίζει με την συνολική υποκρισία που δείχνει η ΝΔ», απάντησε εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας: «δεν σας νοιάζει να έχουν δικαίωμα εκπροσώπησης κι επιλογής οι απόδημοι. Το κόμμα σας νοιάζει! Εξακολουθείτε να παίζετε τα κομματικά σας παιχνίδια με τους ομογενείς». Παράλληλα, πρόσθεσε: «Το νομοσχέδιο ανακοινώθηκε από τα τηλεπαράθυρα και φέρει στη Βουλή το ήθος τηλεπαραθύρων»
Το ΚΚΕ επιμένει στην διατήρηση των περιορισμών προκειμένου να διευκολύνονται, όπως αναφέρει, μόνο οι ομογενείς που αποδεικνύουν δεσμούς με την Ελλάδα.
Παρακολουθήστε την Ολομέλεια της Βουλής: