Δικαίωση τρανς γυναίκας με δικαστική απόφαση για την επίσημη τροποποίηση στοιχείων της
Απόφαση που επιτρέπει σε τρανς γυναίκα να προβεί σε τροποποίηση των στοιχείων της στα δημόσια έγγραφα, προκειμένου να συνάδουν με την ταυτότητα φύλου της εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Βόλου, σε εφαρμογή του νόμου του 2017 για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου (ΝΑΤΦ). Σύμφωνα με την απόφαση του Ειρηνοδικείου, η καταχώριση της γυναίκας στα δημόσια έγγραφα με το ανδρικό όνομα που χρησιμοποιούταν κατά το παρελθόν (dead-name), «προκαλεί δυσχέρειες και σύγχυση λόγω της εξωτερικής εμφάνισης, με δυσμενείς επιπτώσεις» για το ίδιο το άτομο και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.
Ως αποτέλεσμα, το Ειρηνοδικείο αποφάνθηκε ότι συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις και το έννομο συμφέρον, προκειμένου να αποδοθεί στο αιτών άτομο το γυναικείο φύλο, ως «θήλυ» ή «κορίτσι» και αποφάσισε ότι «το κύριο όνομα και το επώνυμό του ατόμου θα πρέπει να αποδοθούν στο θηλυκό γένος με διόρθωση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τροποποίηση των στοιχείων των τρανς ατόμων στα δημόσια έγγραφα, προκειμένου να συμφωνούν με την ταυτότητα φύλου τους, είναι κομβικής σημασίας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, που υφίστανται καθημερινά πολύμορφες προκλήσεις με ρατσιστικό πρόσημο, οι οποίες στηρίζονται, μεταξύ άλλων και στα αναγραφόμενα ως επίσημα στοιχεία τους στα δημόσια έγγραφα. Πρόσφατα ένα ακόμη τρανσφοβικό επεισόδιο που εκτυλίχθηκε σε δημόσια υπηρεσία ήρθε στο φως της δημοσιότητας, με τους υπαλλήλους τράπεζας να αρνούνται να εξυπηρετήσουν τρανς γυναίκα «επειδή δεν μπορούσαν να την ταυτοποιήσουν».
Ωστόσο, οι συγκεκριμένες διαδικασίες, παρά την απλότητά τους, σε συνδυασμό με την καθοριστική τους σημασία για την ευημερία των τρανς ατόμων, παρουσιάζουν έντονη καθυστέρηση στη διεκπεραίωσή τους από τις δικαστικές αρχές. Εν προκειμένω, χρειάστηκε να μεσολαβήσουν σχεδόν τρεις μήνες από την αίτηση που κατατέθηκε από την γυναίκα στις αρχές Φεβρουαρίου, για να εκδοθεί η δικαστική απόφαση για την τροποποίηση των εγγράφων. Επισημαίνεται, τέλος, ότι οι εν λόγω αποφάσεις εξακολουθούν να διέπονται από πλήρως ιατροκεντρικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εσφαλμένες αναφορές στα τρανς άτομα και χρήση αντωνυμιών που δεν αντιστοιχούν στην ταυτότητα φύλου που βιώνουν τα άτομα, αλλά στο φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση.