Οι θανατηφόρες επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα ενδέχεται να αποτελούν εγκλήματα πολέμου δήλωσε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα την Πέμπτη 27 Μαΐου.
Η Μισέλ Μπασελέ, η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δήλωσε ότι το γραφείο της είχε επαληθεύσει τους θανάτους 270 Παλαιστινίων στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένων 68 παιδιών, κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων αυτό το μήνα. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν στη Γάζα που ελέγχεται από τη Χαμάς, όπου το Ισραήλ πολέμησε μαχητές για 11 ημέρες και η σύγκρουση τελείωσε με εκεχειρία.
«Εάν διαπιστωθεί πως αυτές οι επιθέσεις είναι αδιάκριτες και δυσανάλογες στον αντίκτυπό τους στους πολίτες, μπορεί να αποτελούν εγκλήματα πολέμου. Από την άλλη πλευρά, αποτελεί επίσης παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου ο εντοπισμός στρατιωτικών σημείων σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές ή οι επιθέσεις σε αυτούς» είπε σε ομιλία της και προσέθεσε: «Παρά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι πολλά από αυτά τα κτίρια φιλοξενούσαν ένοπλες ομάδες ή χρησιμοποιήθηκαν για στρατιωτικούς σκοπούς, δεν έχουμε δει στοιχεία σχετικά με αυτό. Αν και το Ισραήλ έλαβε μια σειρά προφυλάξεων, όπως προειδοποίηση για επιθέσεις σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αεροπορικές επιθέσεις σε τόσο πυκνοκατοικημένες περιοχές είχαν ως αποτέλεσμα υψηλό επίπεδο θανάτων και τραυματισμών, καθώς και εκτεταμένη καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών».
Σημειώθηκε επίσης ότι και η ισλαμική ομάδα Χαμάς είχε παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο εκτοξεύοντας πυραύλους στο Ισραήλ. Οι ρουκέτες της Χαμάς σκότωσαν 10 Ισραηλινούς.
Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα μουσουλμανικών κρατών που ζήτησαν μια εξεταστική επιτροπή από τα Ηνωμένα Έθνη για τη διερεύνηση πιθανών εγκλημάτων και τη θέσπιση ευθύνης διοίκησης. Το ψήφισμα, παρουσίαστηκε από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (Organisation of Islamic Cooperation) και την παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και Ηνωμένες Πολιτείες, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, δεν συμμετείχαν στη συζήτηση αποφεύγοντας την ένατη κατά σειρά σύνοδο που πραγματοποιήθηκε για τη Γάζα από το 2006.
«Δυστυχώς, οι αυτοαποκαλούμενοι παγκόσμιοι πρωταθλητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζουν να προστατεύουν τον κατακτητή από την παγκόσμια λογοδοσία και παρέχουν κυριολεκτικά όπλα και πυρομαχικά για τα ευρέως αναφερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα του απαρτχάιντ εναντίον του παλαιστινιακού λαού» δήλωσε ο πρέσβης του Πακιστάν στο OIC, Χαλίλ Ο Χασίμι, μιλώντας εξ ονόματος της ισλαμικής ομάδας.
Η Μεϊράβ Έιλον Σαχαρ, πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, δήλωσε ότι η Χαμάς ήταν «τζιχάντ, γενοκτονική, τρομοκρατική οργάνωση» και κατηγόρησε την ομάδα ότι χρησιμοποίησε Παλαιστίνιους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες για να κρύψει τους πυραύλους της. «Κάθε ένας από αυτούς τους πυραύλους συνιστά έγκλημα πολέμου».
Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μαλίκι δήλωσε: «Το Ισραήλ, η κατοχή και η αρχή του απαρτχάιντ, συνεχίζει τα εγκλήματά του, τις πολιτικές και τους νόμους του για την ενοποίηση ενός αποικιακού και απαρτχάιντ συστήματος».