Μία σύντομη πλην αναλυτική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας φαίνεται πως γράφει ένα από τα τελευταία επεισόδια της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά τις καταγγελίες του Χρήστου Καλογρίτσα σε βάρος του Νίκου Παππά για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, καθώς όπως αποκαλύπτεται, από τους ελέγχους της ΤτΕ προκύπτει πως τα χρήματα που έλαβε ο εργολάβος από τους Λιβανέζους Χούρι κατέληξαν στην εταιρεία «Τοξότης», ανεξαρτήτως εάν το έργο για το οποίο φέρονται να είχαν συμφωνήσει δεν προχώρησε.
Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας περιγράφει τις διαδρομές του ποσού των 3 εκατ. ευρώ που φέρεται να έλαβε ο Χρ. Καλογρίτσας ως προκαταβολή για κατασκευαστικό έργο στο Ντουμπάι, διαπιστώνοντας αρχικά πως αυτό πράγματι κατευθύνθηκε στην έτερη εταιρεία της οικογένειας, του υιού Ιωάννη Καλογρίτσα με αντικείμενο την τηλεόραση, η οποία διεκδίκησε τηλεοπτική άδεια στον σχετικό διαγωνισμό. Η μεταβίβαση φέρεται να έγινε με πώληση μετοχών από τον υιό Καλογρίτσα, ενώ όταν η διεκδίκηση της τηλεοπτικής άδειας δεν προχώρησε, ο υιός μπήκε εκ νέου στην εταιρεία «Τοξότης», όπου κατευθύνθηκε και όλο το ποσό, μέχρι που δαπανήθηκε ολόκληρο.
Το γεγονός πως το έργο που φέρεται να ανέλαβε ο Χρ. Καλογρίτσας από τους Λιβανέζους δεν προχώρησε, προβάλλεται σήμερα από τον συστημικό Τύπο και πηγές της κυβέρνησης ως επιχείρημα για «εικονική συναλλαγή». Ωστόσο, κατά την έκθεση της ΤτΕ (Διεύθυνση Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιριών)) και τον διευθυντή της, Γιώργο Πάσχο που την υπογράφει, η διαδρομή των 3 εκατ. ευρώ στηρίχθηκε σε «νομότυπα δικαιολογητικά», καθώς και πως «τα δικαιολογητικά αυτά αφορούσαν εταιρικές πράξεις και συναλλαγές που έλαβαν χώρα με τον ¨χαρακτήρα του κατεπείγοντος¨ ώστε να καταστεί δυνατή η έκδοση της εγγυητικής επιστολής εντός των πιεστικών προθεσμιών».
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης της ΤτΕ:
1. Η Τοξότης άντλησε κεφάλαια προοριζόμενα για εκτέλεση συμβατικής υποχρέωσης της έναντι τρίτου στο εξωτερικό.
2. Τα διέθεσε για να εξαγοράσει μερίδια του μετόχου Ι. Β. Καλογρίτσα.
3. Ο Ι. Β. Καλογρίτσας διευκολύνθηκε έτσι ώστε να αναπτύξει νέα διαφορετική δραστηριότητα.
4. Λόγω μη ευόδωσης της δραστηριότητας αυτής, ο Ι. Β. Καλογρίτσας επέστρεψε τα κεφάλαια, εισερχόμενος εκ νέου μέτοχος στον οικογενειακό όμιλο.
5. Τα κεφάλαια ύψους 3 εκατ. ευρώ διοχετεύθηκαν πλέον στην παραγωγική δραστηριότητα της Τοξότης σχεδόν στο σύνολό τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως η πλειοψηφία του φιλοκυβερνητικού Τύπου δημοσιεύει αποσπασματικά μέρη της έκθεσης που έχει διαρρεύσει, με δημοσιεύματα να υποστηρίζουν πως το πόρισμα καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του Ν. Παππά πως το επίμαχο ποσό των 3 εκατ. ευρώ είχε ελεγχθεί από την ΤτΕ, χωρίς ωστόσο να προκύπτει μη έλεγχος της διαδρομής του ποσού.
Αντιθέτως, όπως φαίνεται στα παραπάνω συμπεράσματα τα οποία δεν δημοσιεύονται στα εν λόγω δημοσιεύματα, η ΤτΕ προχωρά και σε πέντε συγκεκριμένα συμπεράσματα, δίχως να αφήνει σκιές στην πορεία του ποσού. Παράλληλα, τα ίδια δημοσιεύματα θέτουν ερωτήματα κατά της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, παρότι στην έκθεση αναφέρεται πως «η εν λόγω αρχή διαβιβάζει κατά την κρίση της στις εισαγγελικές αρχές τυχόν περιπτώσεις που χρήζουν ποινικής διερεύνησης», γεγονός που αποκαλύπτει πως έγινε έλεγχος που δεν διαπίστωσε κάποιο λόγο για περαιτέρω διερεύνηση.
Διαβάστε αναλυτικά την επίμαχη έκθεση, όπως δημοσιεύτηκε από το Documento:
Διαβάστε τη σύνοψη της έκθεσης της ΤτΕ:
Στην σημερινή αντίδρασή του, τόσο ως προς την έκθεση όσο και ως προς την πιθανή κλήση του, ο Νίκος Παππάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «έχει γίνει πλέον σαφές ότι αυτή η προανακριτική στήθηκε επειδή η κυβέρνησή μας έβαλε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, φορολόγησε για πρώτη φορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς και εξέθεσε τη διαχρονική και διαπλεκόμενη απραξία των προηγούμενων κυβερνήσεων», κάνοντας λόγο για φιάσκο και ανακοινώνοντας πως στο τέλος της εβδομάδας θα καταθέσει σχετικό υπόμνημα με τις θέσεις του.
«Όσο για αυτούς που επένδυσαν πολιτικά σε αυτό το φιάσκο; Κοιλοπονούσε το βουνό της διαπλοκής και γέννησε έναν ποντικό, της προανακριτικής. Μέχρι την Παρασκευή θα έχω καταθέσει τις θέσεις μου με υπόμνημα. Η συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής» καταλήγει ο Ν. Παππάς.
Από τις κυβερνητικές διαρροές της Τρίτης, φαίνεται πως η προανακριτική επιτροπή βαίνει προς το τέλος των εργασιών της, καθώς φέρεται να αποφασίστηκε πως δεν θα κληθούν άλλοι μάρτυρες, όπως ο εφοπλιστής, εκδότης και ποδοσφαιρικός παράγοντας Βαγγέλης Μαρινάκης, καθώς και ο εκδότης και δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης. Ο τελευταίος βρισκόταν εξ αρχής στο στόχαστρο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με μομφές για την κατάληξη του επίμαχου ποσού των 3 εκατ. ευρώ στην εφημερίδα Documento, ισχυρισμός που όπως φαίνεται να αποκαλύπτεται δεν ευσταθεί. Κατά τις ίδιες διαρροές, αναμένεται μόνο να καταθέσει ο Ν. Παππάς, ο οποίος προανήγγειλε πως θα το κάνει διά υπομνήματος.
«Οριστική ταφόπλακα στην άθλια μεθόδευση της Νέας Δημοκρατίας» για τον ΣΥΡΙΖΑ
Με μία πυκνή ανακοίνωση αντέδρασε στις σημερινές εξελίξεις και την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας ο ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει λόγο για ταφόπλακα στις μεθοδεύσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας, επικαλούμενος σημεία της έκθεσης που αποδομούν τις «κατηγορίες» της προανακριτικής επιτροπής.
Αναλυτικά, η αξιωματική αντιπολίτευση φέρεται να αναφέρει:
Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος αποκάλυψε την πραγματική ροή του χρήματος μεταξύ δύο ιδιωτών.
Επιβεβαίωσε την προέλευση και την κατάληξη των 3 εκατ. ευρώ, ξεκαθαρίζοντας ότι το εν λόγω έμβασμα και η έκδοση της συναφούς εγγυητικής επιστολής έγιναν με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων από τον νόμο διαδικασιών.
Παρουσίασε, επίσης, αναλυτικά στοιχεία για την κατάληξη αυτού του ποσού μετά την επιστροφή του στον όμιλο Καλογρίτσα.
Συγκεκριμένα, όπως τεκμαίρεται από το άνοιγμα των λογαριασμών, το ποσό διοχετεύτηκε στο σύνολό του για την εξυπηρέτηση του παραγωγικού κύκλου της συγκεκριμένης εταιρείας: Προμηθευτές, δομικά υλικά μέχρι και την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ και ασφαλιστικών ταμείων.
Όπως προκύπτει ακόμα από την έκθεση, για όλες τις κινήσεις ήταν ενήμερες τόσο η αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος όσο και η ΤτΕ. Μάλιστα, η Attica Bank και η Εθνική Τράπεζα, όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΤτΕ, υπέβαλαν στην αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος και τις σχετικές αναφορές με όλα τα στοιχεία.
Όπως αναφέρεται, «η εν λόγω Αρχή διαβιβάζει κατά την κρίση της στις εισαγγελικές αρχές τυχόν περιπτώσεις που χρίζουν διερεύνησης». Στα βασικότερα σημεία της η έκθεση της ΤτΕ αναφέρει ότι:
• Μετά την επιστροφή των εγγυητικών επιστολών, τα χρήματα (3 εκατ. ευρώ) πέρασαν από την εταιρεία ΜΜΕ του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα στην εταιρεία Τοξότης του ομίλου, η οποία στη συνέχεια τα ανάλωσε «μέσω πλήθους συναλλαγών χρέωσης κυρίως μικρής αξίας στο πλαίσιο του συναλλακτικού κυκλώματος της εταιρείας».
• «Οι χρεώσεις του λογαριασμού με αριθμό ……… της εταιρείας “Τοξότης ΑΕ”, δηλαδή ο τρόπος ανάλωσης των λόγω κεφαλαίων από την εταιρεία αφορούσαν μεγάλο πλήθος συναλλαγών εμβασμάτων, εντολών πληρωμών και συναλλαγές έκδοσης/εξόφλησης επιταγών, κυρίως μικρής αξίας […] Από ευρύ δείγμα συναλλαγών που ελέγχθηκαν […] προκύπτει ότι στην πλειονότητά τους αφορούσαν πληρωμές φορολογικών / ασφαλιστικών υποχρεώσεων της εταιρείας ή μεταφορές προς επιχειρήσεις / φυσικά πρόσωπα με αντικείμενο δραστηριότητας συναφές με τον κλάδο των κατασκευών».
• Η αρμόδια υπηρεσία της Τράπεζας της Ελλάδος είχε ενημερωθεί από την Τράπεζα Αττικής και στο πλαίσιο των εποπτικών της καθηκόντων επέστησε την προσοχή των αρμοδίων στελεχών της Attica Bank στην ενδελεχή εξέταση των συναλλαγών και τη συλλογή όλων των απαραίτητων στοιχείων και πληροφοριών για την τεκμηρίωση της σκοπούμενης φύσης τους. Συνοπτικά, έγινε ενδελεχής έλεγχος τόσο για την προέλευση των χρημάτων όσο και για την κατάληξή τους. Η φάρσα ολοκληρώνεται ως κωμωδία και η μεθόδευση ως τραγωδία για τους εμπνευστές της. ——– Παρατίθενται, αναλυτικά, βασικά σημεία της έκθεσης:
• «8. Μετά την επιστροφή της ως άνω εγγυητικής επιστολής και τη συνεπακόλουθη αποδέσμευση του ποσού, αυτό μεταφέρθηκε αυτούσιο υπέρ του μοναδικού μετόχου κ. Ιωάννη – Βλαδίμηρου Καλογρίτσα. Συναφώς προσκομίσθηκαν στοιχεία διενέργειας μείωσης μετοχικού κεφαλαίου. Ο κ. Ι.Β. Καλογρίτσας μετέφερε το ποσό (σχεδόν στο σύνολό του) υπέρ της ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε., η οποία στη συνέχεια ανάλωσε σταδιακά το ποσό για την κάλυψη αναγκών προκυπτουσών από το παραγωγικό κύκλωμά της. Συναφώς, διενεργήθηκε έλεγχος στην κίνηση των λογαριασμών που χρησιμοποιήθηκαν και ευρύς δειγματοληπτικός έλεγχος συναλλαγών» (σελ. 3)
• «12. Στις 19.1.2017, κατόπιν επιστροφής της εγγυητικής επιστολής και της συνεπακόλουθης αποδέσμευσης, το υπό διερεύνηση ποσό των 3.000.000 ευρώ μεταφέρθηκε αρχικά σε λογαριασμό ταμιευτηρίου του κ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΗ – ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ με αιτιολογία Μείωση Μετοχικού Κεφαλαίου και εν συνεχεία κατέληξε σε λογαριασμούς όψεως της εταιρείας ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε. απ’ όπου αναλώθηκε μέσω πλήθους συναλλαγών χρέωσης κυρίως μικρής αξίας στο πλαίσιο του συναλλακτικού κυκλώματός της» (σελ. 6) • «13.ii Στις 24.1.2017 μέρος 1.200.024 ευρώ του υπό διερεύνηση ποσού μεταφέρθηκε από τον υπ’ αρ. ..………… λογαριασμό ταμιευτηρίου του κ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΗ – ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ σε λογαριασμό ταμιευτηρίου του ιδίου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Ε.Τ.Ε.) και ακολούθως σχεδόν στο σύνολο του μεταφέρθηκε σε λογαριασμό όψεως της εταιρείας «ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε.» επίσης τηρουμένου στην Ε.Τ.Ε. Το υπολειπόμενο ποσό (1.923.000 ευρώ περίπου) μεταφέρθηκε σταδιακά μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2017 στον τηρούμενο στην ATTICA Bank λογαριασμό όψεως της εταιρείας «ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε.» Σημειώνεται ότι υπήρξαν και ορισμένες μικρής αξίας συναλλαγές χρέωσης, όπως πληρωμές φορολογικών υποχρεώσεων και λοιπών εξόδων της «εταιρείας» και πληρωμές προς τρίτους, συνολικού ύψους 67 χιλ ευρώ» (σελ. 7) • «14. i. Στις 24.01.2017 από τον λογαριασμό ταμιευτηρίου του κ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΗ – ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ (υπ’ αριθ. ……………) τηρούμενου στην ATTICA BANK, μεταφέρθηκαν κεφάλαια συνολικού ύψους 1.200.024 ευρώ στον τηρούμενο στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος λογαριασμό ταμιευτηρίου του κ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΗ – ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ με IBAN: GR ………………………………., μέσω ( οχτώ συναλλαγών ποσού 150.003 ευρώ η καθεμία το υπόλοιπο του οποίου διαμορφώθηκε σε 1.999.937 ευρώ. Από εκεί στο διάστημα από 26.01.2017 έως 29.03.2017 ποσό συνολικού ύψους 1.136.900 ευρώ μεταφέρθηκε στον τηρούμενο στην Ε.Τ.Ε. λογαριασμό όψεως της εταιρείας «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ» με αρ. ………….. μέσω είκοσι μίας (21) συναλλαγών ύψους από 1.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ. Επίσης ποσό 45.000 ευρώ μεταφέρθηκε σε λογαριασμό της «ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» από όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΤΕ έγιναν πληρωμές υποχρεώσεων της εταιρείας (ΔΥΟ, ΔΕΗ, ΤΜΕΔΕ) κα. Από την επισκόπηση του λογαριασμού όψεως της εταιρείας «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ» με αρ. ………………, προκύπτει ότι τα ως άνω κεφάλαια, €1.136.900 συνολικά, σε συνδυασμό με άλλες πιστώσεις στον λογαριασμό, συνολικής αξίας €483χιλ. περίπου, προερχόμενες από δανειακά και ίδια κεφάλαια, αναλώθηκαν σταδιακά στο διάστημα από 26.01.2017 μέχρι την 05.04.2017, οπότε και το υπόλοιπο του λογαριασμού ανήλθε σε €4,38. Οι χρεώσεις του λογαριασμού με αρ. …………… της εταιρείας «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ», δηλαδή ο τρόπος ανάλωσης των εν λόγω κεφαλαίων από την εταιρεία αφορούσαν μεγάλο πλήθος συναλλαγών εμβασμάτων, εντολών πληρωμών και συναλλαγές έκδοσης/ εξόφλησης επιταγών (1.511 συναλλαγές χρεώσεων), κυρίως μικρής αξίας (μέση αξία συναλλαγών €1.080, από €0,1 έως €52.000 εκάστη). Από ευρύ, ποσοτικά, δείγμα συναλλαγών που ελέγχθηκαν ως προς τον δικαιούχο των εμβασμάτων και πληρωμών προκύπτει ότι στην πλειονότητά τους αφορούσαν πληρωμές φορολογικών / ασφαλιστικών υποχρεώσεων της εταιρείας ή μεταφορές προς επιχειρήσεις / φυσικά πρόσωπα με αντικείμενο δραστηριότητας συναφές με τον κλάδο των κατασκευών (π.χ. τοπογράφοι, μηχανολόγοι μηχανικοί, κατασκευαστικές εταιρίες, εταιρίες καυσίμων, προμηθευτής επαγγελματικών οχημάτων, συστήματα διαχείρισης αποβλήτων κ.α.)». (σελ. 8 –σελ. 9)
• «ii Συναλλαγές πληρωμών/μεταφοράς κεφαλαίων συνολικής αξίας €1,55εκ. (241 συναλλαγές αξίας από €11 έως €140.000) με δικαιούχους κυρίως επιχειρήσεις δραστηριοποιούμενες στον κλάδο των κατασκευών, προμηθευτές και λοιπά λειτουργικά έξοδα της εταιρείας (καύσιμα, ηλεκτρολογικά υλικά, δομικά υλικά, μηχανολόγοι μηχανικοί, προμήθειες, λογαριασμοί κοινής ωφελείας κ.α). Συναλλαγές πληρωμών υπέρ του Δημοσίου και Ασφαλιστικών Ταμείων συνολικής αξίας €571χιλ. (43 συναλλαγές αξίας από €16 έως €185χιλ.) που αφορούν σε εργοδοτικές εισφορές ΙΚΑ, ΕΦΚΑ, ασφαλιστικές οφειλές-ΚΕΑΟ, βεβαιωμένες οφειλές ΔΥΟ. Συναλλαγές ιδίων κεφαλαίων (ανάληψη μετρητών, μεταφορές σε άλλους λογαριασμούς της εταιρίας), συνολικής αξίας €51χιλ. (6 συναλλαγές από €630 έως €24χιλ.)» (σελ. 9-10)
• «15.Οι Τράπεζες ATTΙCΑ ΒΑΝΚ και Ε.Τ.Ε, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από το νομοκανονιστικό πλαίσιο για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (ν.4557/2018 και Απόφαση Επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων 281/5/17.3.2009), σύμφωνα με το οποίο οφείλουν να επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια ως προς τους πελάτες τους και να εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή σημαντικές συναλλαγές τους, ζητώντας, κατά περίπτωση, πρόσθετα δικαιολογητικά έγγραφα προκειμένου να τεκμηριώσουν ότι οι συναλλαγές τους είναι συμβατές με το οικονομικό και συναλλακτικό προφίλ των πελατών τους, προέβησαν σε υποβολή αναφορών προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες του άρθρου 47 του ν.4557/2018, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 22 του ν.4557 /2018, για συναλλαγές σχετιζόμενες με το υπό διερεύνηση ποσό των €3εκ. Ειδικότερα, η ΑΤΤΙCΑ ΒΑΝΚ υπέβαλε αναφορά ύποπτης ή ασυνήθους συναλλαγής προς την Αρχή στις 03.10.2016 και συμπληρωματική αυτής στις 24.02.2017, ενώ η Ε.Τ.Ε υπέβαλε μία αναφορά στις 07.03.2017 για συναλλαγές που την αφορούσαν» (σελ. 10)
• «16.Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι η ΑTTΙCΑ ΒΑΝΚ στις 23 Σεπτεμβρίου 2016 και σε χρόνο κατά τον οποίο είχαν ήδη διενεργηθεί οι συναλλαγές που σχετίζονταν με το εισερχόμενο έμβασμα των €3εκ. και την έκδοση της Ε/Ε (29.08.2016), ενημέρωσε αρμοδίως την Δ.Ε.Ε.Ε σε σχετική με το θέμα επικοινωνία, στη διάρκεια της οποίας η Δ.Ε.Ε.Ε, στο πλαίσιο των εποπτικών καθηκόντων της, επέστησε την προσοχή των αρμοδίων στελεχών της ΑTTΙCΑ ΒΑΝΚ στην ενδελεχή εξέταση των συναλλαγών και τη συλλογή όλων των απαραίτητων στοιχείων και πληροφοριών για την τεκμηρίωση της σκοπούμενης φύσης τους, ώστε σε περίπτωση που μετά την αξιολόγησή τους από την Τράπεζα υφίστανται ενδείξεις ασυνήθους ή ύποπτης δραστηριότητας, να προβεί στην υποβολή αναφοράς προς την Αρχή, κατά τα προβλεπόμενα στο κεφ. 8 της Απόφασης ΕΤΠΘ281/2009 πράγμα το οποίο έγινε στις 3.10.2016» (σελ.10-11