«Τα μεμονωμένα άμεσα οφέλη από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 σε εφήβους αναμένεται να είναι περιορισμένα σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η έκθεση του Ευρωπαϊκού Kέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 σε εφήβους ηλικίας 12 ως 18 ετών, που δόθηκε στη δημοσιότητα.
«Καθώς η πορεία της νόσου COVID-19 είναι συνήθως ηπιότερη σε υγιείς εφήβους, θα πρέπει να συνεχιστεί να δίνεται προτεραιότητα στον εμβολιασμό μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων, πριν από τη στόχευση συνολικά στους εφήβους», επισημαίνει η έκθεση και προσθέτει ότι «προτεραιότητα θα πρέπει να έχει ο εμβολιασμός εφήβων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσηση από COVID-19». Τα συνολικά άμεσα οφέλη από τον εμβολιασμό των εφήβων θα εξαρτηθούν κυρίως από τη συχνότητα εμφάνισης λοίμωξης από τον κορονοϊό σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, κατά τα αποτελέσματα της έκθεσης, που υπογραμμίζει πως πρέπει να γίνει προσεκτική εξέταση της επιδημιολογικής κατάστασης και της πρόσληψης εμβολίων σε ηλικιωμένες ομάδες πριν από τη στόχευση στους νεότερους.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στην ενημέρωση της Τετάρτης, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αλλά και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έδωσαν το πράσινο φως για εμβολιασμό με εμβόλιο mRNA για τους 12 – 15. «Στις μελέτες που έγιναν κανένα παιδί δεν ανέπτυξε νόσο και η αποτελεσματικότητα ήταν περίπου 100%. Καταγράφηκαν συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες, όμως ο αριθμός των ατόμων της δοκιμής δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Το συμπέρασμα ήταν ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων, ιδιαίτερα για παιδιά με υποκείμενα προβλήματα», τόνισε η ίδια. Παρόλα αυτά, η πρόεδρος επανέλαβε ότι -όπως σημειώνει και ο ΕΜΑ- πρωταρχικός στόχος παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων, λέγοντας πως για τα παιδιά θα γίνει σχετική πρόταση και φυσικά δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.
«Δεν συζητείται αυτή τη στιγμή μαζικός εμβολιασμός σε παιδιά»
«Δεν συζητείται αυτή τη στιγμή μαζικός εμβολιασμός σε παιδιά», ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Όπως τόνισε, η συζήτηση αφορά μόνο σε παιδιά με υποκείμενα νοσήματα. «Οι εμβολιασμοί παιδιών αφορούν σε παιδιά, τα οποία για κάποιο ιδιαίτερο λόγο υγείας κινδυνεύουν περισσότερο από τα άλλα. Δεν αφορά μαζικό εμβολιασμό των παιδιών η συζήτηση αυτή τη χρονική στιγμή. Τα παιδιά κινδυνεύουν ελάχιστα από τον κορωνοϊό και να νοσήσουν βαριά και να έχουν σοβαρές επιπτώσεις», υπογράμμισε.
Για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μίλησε στον ANT1 και ο διευθυντής Παθολογικής Κλινικής και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Αθανάσιος Σκουτέλης, τονίζοντας ότι μέχρι τώρα όλοι οι οργανισμοί που έχουν ασχοληθεί με το θέμα του εμβολιασμού των παιδιών έχουν αποφανθεί ότι είναι ασφαλής, «αλλά το θέμα αυτό δεν έχει απασχολήσει ακόμη την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα».
Υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 12-18 ετών είναι η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, πρέπει να γίνει και για να προστατευτούν τα παιδιά, αλλά και γιατί δεν είναι δυνατόν να αποκτήσουμε συλλογική ανοσία αν συνεχίσουν να νοσούν. Συμπλήρωσε όμως, πως αυτό που θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τα παιδιά, είναι να κάνουν κανονικά κι όλα τα υπόλοιπα εμβόλια που χρειάζονται, γιατί λόγω του κορονοϊού ο εμβολιασμός των παιδιών έχει μείνει πίσω.