Τα εσωτερικά email της Folli Follie στέλνουν σε δίκη τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τον υιό Κουτσολιούτσο και τον διευθυντή ασφαλείας
Η υπόθεση που είχε χαρακτηριστεί ως «το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό σκάνδαλο του 21ου αιώνα στην Ελλάδα», αυτή της Folli Follie και των πλαστών οικονομικών στοιχείων για τα πραγματικά οικονομικά της μεγέθη.
Ήταν τότε, τον Μάιο του 2018, που ένα αμερικανικό επενδυτικό fund, η Quintessential Capital Management (QCM) θα αμφισβητούσε τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας. Το επόμενο διάστημα, οι έλεγχοι των ορκωτών λογιστών θα αποκάλυπταν «τρύπες» δισεκατομμυρίων ευρώ, τις οποίες η εταιρεία κάλυπτε επί χρόνια επιμελώς, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους επενδυτές που συνέχιζαν να την χρηματοδοτούν.
Διαβάστε περισσότερα για την υπόθεση της Folli Follie:
Το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό σκάνδαλο του 21ου αιώνα στην Ελλάδα (και πώς να το χάσετε)
Το επόμενο διάστημα, η υπόθεση και η διερεύνησή της από τη Δικαιοσύνη χαρακτηρίστηκε από μία εντυπωσιακή στασιμότητα, παρότι από την αρχή έγινε ορατή διά γυμνού οφθαλμού η πλήρης ανευθυνότητα του εγχώριου και διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος, που αποτελεί αυτοτελώς σκάνδαλο από μόνη της.
Η υπόθεση θα ανασυρόταν στη δημόσια σφαίρα μόνο έπειτα από κάποια ηλεκτρονικά μηνύματα μεταξύ του Τζ. Κουτσολιούτσου και του διευθυντή ασφαλείας της εταιρείας, που προέκυψαν από τον έλεγχο που έπραξε η PwC στην Follie Follie. Στα ηλεκτρονικά αυτά μηνύματα, ο διευθυντής ασφαλείας φέρεται να ενημερώνει τον εργοδότη του πως έχει κάνει πολιτικές και θεσμικές επαφές ώστε η υπόθεση να πέσει «στα μαλακά».
Η ελεγκτική εταιρεία ανέφερε στην έκθεσή της τότε πως τα όσα προκύπτουν από τα εσωτερικά ηλεκτρονικά μηνύματα δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν, ειδικά λαμβάνοντας υπόψην πως πρόκειται για τα μηνύματα που απέστειλε ο διευθυντής ασφαλείας της οικογένειας Κουτσολιούτσων, σε μία εταιρεία που αποδεικνύεται πως κατέθετε για χρόνια παραποιημένους ισολογισμούς.
«Παρατίθεται στη συνέχεια στοιχεία από επικοινωνίες, οι οποίες περιλαμβάνονται στα στοιχεία που μας δόθηκαν από την εταιρία στα πλαίσια της διενέργειας του διαχειριστικού ελέγχου. Επισημαίνεται ότι οι επικοινωνίες παρατίθενται για λόγους πληρότητας της επεξεργασίας των στοιχείων που μας δόθηκαν. Αλλά δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιώσουμε την ακρίβειά τους, ούτε εάν τα όσα γεγονότα περιγράφονται πραγματικά, έλαβαν χώρα ή αν ήταν ενέργειες που συζητήθηκαν και ο αποστολέας των επικοινωνιών αναφέρει ως πραγματοποιηθέντα» ανέφερε η ίδια έκθεση της PwC, μεταξύ άλλων. «Όπως ήδη αναφέρεται πιο πάνω, δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτεί το περιεχόμενο των επικοινωνιών αυτών» ανέφερε σε άλλο σημείο ο συντάκτης της έκθεσης για τις φερόμενες επικοινωνίες του εμπλεκόμενου διευθυντή ασφαλείας της εταιρείας με μέλη της κυβέρνησης.
Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, αυτά τα ηλεκτρονικά μηνύματα ήταν η αιτία για να ανασυρθεί σκέλος της δικογραφίας που είχε αρχειοθετηθεί, και αφορούσε μηνύσεις επενδυτών για την μη έγκαιρη παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με μέτρα αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρείας μετά τις αποκαλύψεις της QCM τον Μάιο του 2018.
Πράγματι, τέσσερις ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της QCM για την πλαστή οικονομική κατάσταση της Folli Follie, η αξία της στο χρηματιστήριο είχε μειωθεί κατά μισό δισ. ευρώ, με την αξία της (500 εκατ. ευρώ) να προκύπτει πλέον χαμηλότερη ακόμα και από τον συνολικό δανεισμό της, που φέρεται στα 600 εκατ. ευρώ. Την ίδια ημέρα είναι που θα προχωρήσει σε «παρέμβαση» η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ), ζητώντας από τη FF τη διενέργεια πρόσθετου ανεξάρτητου ελέγχου των οικονομικών της στοιχείων για το 2017 από διεθνούς φήμης ελεγκτική εταιρεία, διατάσσει τον έλεγχο του αρμόδιου ορκωτού ελεγκτή-λογιστή και ζητά από το fund της QCM περισσότερα στοιχεία για τις αποκαλύψεις.
Ωστόσο, η ΕΚ δεν θα προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα κατά της εταιρείας και υπέρ της προστασίας των δημοσίων συναλλαγών, παρά μόνο μετά την πάροδο 21 ημερών, όταν ανέστειλε τις συναλλαγές για τη μετοχή της FF. Στη δικαιοσύνη θα προσφύγει στις αρχές Ιουνίου, ενώ τα πρώτα πρόστιμα τα επιβάλει στις αρχές Αυγούστου. Χαρακτηριστική η ατάκα του προέδρου της ΕΚ, Χαράλαμπου Γκότση, σε επιτροπή της Βουλής στις 17 Μαΐου, όταν χαρακτήρισε την περίπτωση της υπόθεσης της FF ως «πρωτόγνωρη πολύ μεγάλου μεγέθους που δεν έχει αντιμετωπίσει ξανά η αγορά». Πάντως, στην ίδια συνεδρίαση ειπώθηκε πως τέτοιες περιπτώσεις είναι συνήθεις στο εξωτερικό.
Διαβάστε περισσότερα για την υπόθεση της Folli Follie:
Σε κάθε περίπτωση, το σκέλος της δικογραφίας ως προς τις μηνύσεις για τα παραπάνω είχαν κριθεί, και είχαν αρχειοθετηθεί, με σύμφωνη γνώμη τόσο του εισαγγελέα Πρωτοδικών όσο και του εισαγγελέα Εφετών, μέχρι που τον περασμένο Δεκέμβριο ανασύρθηκε, ως αποτέλεσμα της «διαρροής» των εσωτερικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων μεταξύ του διευθυντή ασφαλείας της εταιρείας και του επικεφαλής του ελληνικού τμήματος, Τζώρτζη Κουτσολιούτσου. Σε αυτά, ο κατηγορούμενος πλέον διευθυντής ασφαλείας της Folli Follie εμφανίζεται μετά την έκθεση του επενδυτικού κεφαλαίου να ενημερώνει τον συγκατηγορούμενο του στην υπόθεση Τζώρτζη Κουτσολιούτσο για τις κινήσεις που έχουν γίνει σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο, ώστε η εταιρία να κερδίσει χρόνο και να “λήξει ομαλά” η διαδικασία ελέγχων για τα οικονομικά της εταιρείας.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, πλέον, με κλητήριο θέσπισμα που εκδόθηκε μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπύρο Παππά , οι τρεις κατηγορούμενοι καλούνται να δικαστούν ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για την υπόθεση που ερεύνησε ο εισαγγελικός λειτουργός σε δύο φάσεις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο εισαγγελέας φαίνεται να κρίνει ότι από το υλικό που μελέτησε φέρεται να προκύπτουν ενδείξεις ότι ο τότε επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αδράνησε να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να μην προκληθεί ζημιά στους μετόχους της εταιρίας.
Οι τρεις κατηγορούμενοι στην υπόθεση έχουν δικαίωμα αφού παραλάβουν το κλητήριο θέσπισμα και εντός 15 ημερών να προσφύγουν στην Εισαγγελία Εφετών.
Υπενθυμίζεται πως οι παραπάνω εξελίξεις πυροδοτήθηκαν όταν παρότι η έρευνα για την υπόθεση ήταν ακόμα ανοικτή, στη Βουλή προωθήθηκε δικογραφία «περί εμπλοκής πολιτικών προσώπων προς όφελος» της εταιρείας, με τη σκιά της κυβέρνησης να πέφτει στον ΣΥΡΙΖΑ και τους πρώην υπουργούς, Αλέκο Φλαμπουράρη, Αλέξη Χαρίτσης και Σταύρο Αραχωβίτη. Η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε τότε λόγο για επιχείρηση αντιπερισπασμού, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως «δυστυχώς για τη ΝΔ το παραμύθι δεν έχει δράκο», ενώ το κόμμα και οι τρεις φερόμενοι εμπλεκόμενοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.