Αναπροσαρμογή των ηλικιακών ορίων στη χορήγηση του AstraZeneca και «πολύτιμη αποσκευή για τις διακοπές ο εμβολιασμός» από την Επιτροπή
Στον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca, με αφορμή την πρόσφατη σύσταση για επικαιροποίηση των ηλικιών στις οποίες συστήνεται να χορηγείται το εν λόγω εμβόλιο, αφιερώθηκε σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα η ενημέρωση της Δευτέρας για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα. «Προ δύο μηνών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού είχε αξιολογήσει συγκριτικά την εκτίμηση του κινδύνου από τη νόσο και από την πολύ σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια της θρόμβωσης με θρομβοπενία. Τότε ο κίνδυνος νόσησης και θανάτου από covid ήταν συντριπτικά μεγαλύτερος από τον ενδεχόμενο κίνδυνο θρόμβωσης με θρομβοπενία» υποστήριξε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, επικαλούμενη τα στοιχεία του ΕΟΔΥ κατά τα οποία «τον Απρίλιο υπήρχαν 105 θάνατοι ανά εβδομάδα και 77 στην ηλικιακή ομάδα 30 – 59 ετών».
Επισημαίνοντας στη συνέχεια ότι η χώρα βρίσκεται σε «χαμηλά έως μέτρια επίπεδα διασποράς του ιού, με σταθερή τάση περαιτέρω μείωσης» ανακοίνωσε ότι «στην παρούσα φάση η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με 1η δόση με AstraZeneca των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, στα οποία το όφελος υπερτερεί σαφώς έναντι του κινδύνου θρόμβωσης με θρομβοπενία».
«Θα πρέπει να γίνει υπενθύμιση ότι παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί ήδη με AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος αυτής της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση, μόλις 1,3 περιστατικά θρόμβωσης ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «εξαιρούνται μόνο τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις, ή ειδικά ιατρικά προβλήματα για τα οποία μπορεί ο θεράπων ιατρός να αιτηθεί την έγκριση διαφορετικού εμβολίου στη δεύτερη δόση». Μάλιστα, σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της επεσήμανε ότι «η σύσταση γίνεται για να κάνει καλύτερα τα πράγματα και όχι για να τα χειροτερέψει» και πως «το πρόγραμμα του mix-n-match είναι κάτι το οποίο έχει υιοθετηθεί σε μικρή κλίμακα σε ορισμένες χώρες, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα με ακρίβεια και σε βάθος χρόνος το ανοσολογικό αποτέλεσμα του συνδυασμού των εμβολίων».
Η Μ. Θεοδωρίδου δήλωσε επίσης ότι «οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται συνεχώς με βάση τα νεότερα δεδομένα» και πως «το σκεπτικό της κάθε μεταβολής συστάσεως από την Εθνική Επιτροπή και τα δεδομένα της απόφασης αναρτώνται στην σελίδα του υπουργείου» στην οποία παρέπεμψε τους πολίτες. (Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση)
«Με αφορμή ένα τηλεοπτικό σχόλιο» αναφέρθηκε στη συνέχεια στο ζήτημα της υπογονιμότητας και της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, υποστηρίζοντας ότι «γνωρίζοντας πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος για τα άτομα που προσπαθούν να κάνουν παιδί, τονίζουμε ότι κανένα από τα εμβόλια δεν έχει ενοχοποιηθεί για μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας, ούτε έχει αυξήσει τη συχνότητα των αποβολών». Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι ειδικά για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή «αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι μεταξύ της όποιας τέτοιας ενέργειας απαιτείται ένα διάστημα μόλις επτά ημερών, επομένως οι χρόνοι που αναφέρονται, δύο – τρεις μήνες, δεν έχουν στην πράξη καμία ουσία».
«Πολύτιμη αποσκευή για όλους μας είναι ο εμβολιασμός» κατέληξε η Μ. Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στις καλοκαιρινές διακοπές. «Ο εμβολιασμός δεν έχει διακοπές και δεν πρέπει να αφήσουμε καμία χαμένη ευκαιρία. Είναι πολύ πιο σημαντικός ο εμβολιασμός από το να χάσουμε το πλοίο ή το τρένο των διακοπών μας» σημείωσε, σε μία εκ νέου αναφορά στην ατομική ευθύνη, σε συνέχεια αντίστοιχων επισημάνσεων που έχουν προηγηθεί.
«Ο στόχος του τείχους ανοσίας θα επιτευχθεί μέσα στο καλοκαίρι»
Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε πως την Δευτέρα έγιναν περισσότεροι από 80.000 εμβολιασμοί και πως η ημέρα αναμένεται να κλείσει με σχεδόν 100.000 εμβολιασμούς. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι «από την ημέρα έναρξης της εμβολιαστικής εκστρατείας έχουν πραγματοποιηθεί 6.910.000 εμβολιασμοί, 4.260.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση», σημειώνοντας, ωστόσο πως μόνο σε 2.810.000 έχουν χορηγηθεί και οι δύο δόσεις, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη 27%.
Μιλώντας για την επικαιροποίηση των ηλικιών για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca τόνισε ότι «αν αυξηθούν τα κρούσματα, τα όρια μπορεί να διακυμανθούν» επικαλούμενος το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών ενώ διευκρίνισε πως «όσοι έχουν ραντεβού πρώτης δόσης AstraZeneca ηλικίας κάτω των 60 ετών, θα λάβουν ενημερωτικό sms για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο».
«Αυτό είναι σύσταση, δεν είναι απαγόρευση» υπογράμμισε στη συνέχεια, ενώ ανέφερε ότι όσα άτομα έχουν κλείσει ραντεβού για τη 2η δόση θα εμβολιαστούν κανονικά με το σκεύασμα της AstraZeneca, με εξαίρεση αυτούς που έχουν εμφανίσει θρόμβωση/θρομβοπενία, για τους οποίους ο θεράπων ιατρός θα μπορεί από τη Δευτέρα 21 Ιουνίου να κάνει αίτηση για αλλαγή της 2ης δόσης.
Σε ιδιώτες γιατρούς ο κατ’ οίκον εμβολιασμός
Αναφερόμενος στον κατ’ οίκον εμβολιασμό των ατόμων με σοβαρή κινητική αναπηρία που αδυνατούν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα, ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε πως «είμαστε στην τελική φάση ολοκλήρωσης του εμβολιασμού» και ότι «με βάση τις παραλαβές του Johnson & Johnson αναμένεται να ξεκινήσουμε αρχές του μήνα ή προς το τέλος Ιουλίου». Αξίζει να επισημανθεί η αισθητή αργοπορία στην οργάνωση του εν λόγω εμβολιαστικού προγράμματος, καθώς όπως προέκυψε από τις ανακοινώσεις της Δευτέρας, άτομα που ανήκουν στον πλέον ευάλωτο πληθυσμό, αφού λόγω της δυσκολίας μετακίνησής τους βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τρίτα πρόσωπα, δεν έχει καταστεί εφικτό να εμβολιαστούν ακόμη. «Η αμοιβή των γιατρών θα είναι από την ελληνική πολιτεία και το κράτος, και δεν υπάρχει καμία υποχρέωση από τους πολίτες» επεσήμανε ο Μ.Θεμιστοκλέους, χωρίς να δώσει ωστόσο περαιτέρω στοιχεία σχετικά με το καθεστώς προσληψης και εξόφλησης των υγειονομικών που θα αναλάβουν τον εμβολιασμό, στον οποίο «θα συμμετάσχουν όσοι από τους ιδιώτες γιατρούς θέλουν», τα ονόματα των οποίων θα αναρτηθούν και σε αυτούς θα απευθύνονται οι πολίτες έτσι ώστε να εμβολιαστούν».
Σχετικά με την εξέλιξη του εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα, ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε ότι από την Τετάρτη 16 Ιουνίου τα άτομα ηλικίας 18 έως 29 ετών θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για όλα τα εμβόλια (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson) πλην του εμβολίου του AstraZeneca, ενώ από την Πέμπτη 10 Ιουνίου τα άτομα ηλικίας 25 έως 29 ετών μπορούν να κλείνουν ραντεβού για όλα τα εμβόλια.
Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων στη χώρα, ο Μ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι τον Ιούνιο οι Pfizer/BioNTech αναμένεται να παραδώσουν 2.212.000 δόσεις, ενώ τον Ιούλιο η χώρα πρόκειται να παραλάβει 1.555.000 δόσεις. Έως τα τέλη Αυγούστου, η χώρα αναμένεται να έχει λάβει συνολικά από την εν λόγω εταιρεία 4.880.070 δόσεις. με 2.522.570 από αυτές να προκύπτει από τις ανακοινώσεις ότι θα παραληφθούν τον Αύγουστο. Σε ό,τι αφορά στις παραδόσεις της εταιρείας Johnson & Johnson, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει 152.712 δόσεις «και περιμένουμε μία αύξηση από αυτή την εταιρεία» καταλήγοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και με δεδομένο ότι θα έχουμε ανταπόκριση από τους πολίτες, όλα δείχνουν ότι ο στόχος του τείχους ανοσίας θα επιτευχθεί εντός του καλοκαιριού».