Με πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα «Καθημερινή» δόθηκε την Τετάρτη το στίγμα της στάσης που αναμένεται να τηρήσει τελικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη το προσεχές διάστημα αναφορικά με την ψήφιση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία, όπως προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, χρησιμοποιώντας την αφορμή που δόθηκε από την γειτονική χώρα και τον πρωθυπουργό της με την εμφάνιση της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.

«Σήμερα βρίσκομαι στο στάδιο του Άμστερνταμ και δίνω την ισχυρή μου υποστήριξη στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Μακεδονίας» ανέφερε η ανάρτηση του Ζ. Ζάεφ.

Η ανάρτηση του Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε σε «Μακεδονία» βρέθηκε στο στόχαστρο της κυβερνητικής εκπροσώπου την Τρίτη, η οποία δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών και του πνεύματος αυτής».

«Καλούμε τον κ. Ζάεφ να απέχει από τη διχαστική ρητορική, σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως η συμμετοχή της χώρας του στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Θυμίζω ότι από τις βασικότερες επιφυλάξεις της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας ήταν αυτή. Όλα αξιολογούνται και ο χρόνος που θα κυρωθούν στη Βουλή τα πρωτόκολλα συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Η πλήρης και καλή τη πίστει εφαρμογή της συμφωνίας αποτελεί και ένα κριτήριο για την ενταξιακή πορεία της χώρας» δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα, ήταν ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος που θα κατέθετε στη δημόσια σφαίρα την πρόταση για το «πάγωμα» της κύρωσης των μνημονίων, ακόμα και για όλη την κοινοβουλευτική θητεία.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, που έχει πλασαριστεί ως ένας από τους «σκληρούς» αναφορικά με την διάθεσή του να ψηφίσει τα μνημόνια και πρόσφατα διαφήμιζε πως βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εμφανίστηκε στον Ant1 να προτείνει να αναβληθεί η κύρωση των εν λόγω μνημονίων, ως «απάντηση» στα όσα συνέβησαν στο περιθώριο του Euro.

«Αν οι ίδιοι δεν καταλαβαίνουν ότι δεν λέγονται «Μακεδονία», τότε ίσως και εμείς δεν πρέπει να βιαστούμε να φέρουμε προς κύρωση τα συγκεκριμένα μνημόνια στη βουλή. Ας μην έρθουν και καθόλου σε αυτήν την κοινοβουλευτική θητεία, για να μένουν εκκρεμής πίεση προς τα μη συνεπή Σκόπια» ανέφερε μετά την τηλεοπτική του εμφάνιση την Τρίτη σε ανάρτησή του.

Πριν περάσει ένα εικοσιτετράωρο, ήρθε το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Καθημερινής» να επιβεβαιώσει πως η «πρόταση» Μπογδάνου δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η πρώτη δημόσια αποτύπωση της κυβερνητικής μετακίνησης, απέναντι σε ένα ζήτημα που από την πρώτη ημέρα της εκλογής της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί σοβαρό αγκάθι, κυρίως εξαιτίας της ακραίας ρητορικής που αρκετά στελέχη της ακόμα χρησιμοποιούν δημοσίως, παρά την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης σε σχέση με αυτήν που τηρούσε ως αντιπολίτευση.

Το δημοσίευμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως η εν λόγω απόφαση έρχεται στην προσπάθεια να σταλεί ένα «μήνυμα» στην πλευρά των γειτόνων «ώστε να είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους», υποστηρίζοντας πως είναι τα εσωτερικά προβλήματα του Ζ. Ζάεφ που «ίσως τον οδηγούν σε μία πιο “εθνικιστική” προσέγγιση», προσθέτοντας μάλιστα πως αυτό «δεν αφορά την Ελλάδα και δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως η Αθήνα θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια χωρίς να παρακολουθεί στενά τη γείτονα».

Το ίδιο δημοσίευμα πάντως αποτυπώνει εν μέρει και την αντιπαράθεση αναφορικά με την ψήφιση των μνημονίων στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης, αφού αναφέρεται τόσο στην δημόσια δήλωση του Αντώνη Σαμαρά πως δεν θα τα ψήφιση, όσο και στις πληροφορίες για αντίστοιχη στάση και του Κώστα Καραμανλή, αλλά και σε υπουργούς όπως ο Άγγελος Συρίγος, που πρόσφατα ζήτησε «να ζυγίσουμε προσεκτικά τον χρόνο που θα τα κυρώσουμε» ως «διπλωματική τακτική» και ουχί για τις «εσωκομματικές αντιδράσεις».