
Από την παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» καταγγέλλεται ότι «επτά και πλέον μήνες μετά την τελευταία συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής – Επιστημονικής Επιτροπής Διαβούλευσης, και με ευθύνη της δημοτικής αρχής, δεν έχουμε κανένα νέο ούτε για την αποτίμηση της δοκιμαστικής εφαρμογής και τον ευρύτερο κοινωνικό διάλογο επί των παρεμβάσεων, ούτε για την τύχη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (το οποίο θα κατοχύρωνε νομικά τον “Περίπατο”) και της θεσμικά υπαγορευμένης διαβούλευσης που αναγκαστικά θα το συνόδευε».
«Δεκατέσσερις μήνες μετά την έναρξη της υποτιθέμενης δοκιμαστικής φάσης του “Μεγάλου Περιπάτου”, η δημοτική αρχή τον έχει εγκαταλείψει ως ολοκληρωμένο σχέδιο και ταυτόχρονα υλοποιεί αποσπασματικά τα έργα που τον συναποτελούν, με πρώτο εξ αυτών την κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, η μελέτη για τη διαμόρφωση της οποίας πέρασε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και αναμένεται στο δημοτικό συμβούλιο», αναφέρει σε ανακοίνωση της η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη», σχετικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες του Δημάρχου Αθηναίων για νέες αναπλάσεις σε Πανεπιστήμιο και Σύνταγμα.
Μάλιστα καταγγέλλεται ότι «επτά και πλέον μήνες μετά την τελευταία συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής – Επιστημονικής Επιτροπής Διαβούλευσης, και με ευθύνη της δημοτικής αρχής, δεν έχουμε κανένα νέο ούτε για την αποτίμηση της δοκιμαστικής εφαρμογής και τον ευρύτερο κοινωνικό διάλογο επί των παρεμβάσεων, ούτε για την τύχη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (το οποίο θα κατοχύρωνε νομικά τον “Περίπατο”) και της θεσμικά υπαγορευμένης διαβούλευσης που αναγκαστικά θα το συνόδευε».
Ολόκληρη η ανακοίνωση της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη»:
«Ο “Μεγάλος Περίπατος” προχωρά στο σκοτάδι
Δεκατέσσερις μήνες μετά την έναρξη της υποτιθέμενης δοκιμαστικής φάσης του “Μεγάλου Περιπάτου”, η δημοτική αρχή τον έχει εγκαταλείψει ως ολοκληρωμένο σχέδιο και ταυτόχρονα υλοποιεί αποσπασματικά τα έργα που τον συναποτελούν, με πρώτο εξ αυτών την κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, η μελέτη για τη διαμόρφωση της οποίας πέρασε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και αναμένεται στο δημοτικό συμβούλιο.
Δύο είναι οι λόγοι γι’ αυτή την αντιφατική στάση. Ο πρώτος είναι ότι η δοκιμαστική εφαρμογή του “Μεγάλου Περιπάτου”, με την πρόχειρη αισθητική, το υπέρογκο κόστος και την αίσθηση καψονιού προς τους πολίτες, κόστισε στη δημοτική αρχή πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο. Ο δεύτερος είναι ότι, επτά και πλέον μήνες μετά την τελευταία συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής – Επιστημονικής Επιτροπής Διαβούλευσης, και με ευθύνη της δημοτικής αρχής, δεν έχουμε κανένα νέο ούτε για την αποτίμηση της δοκιμαστικής εφαρμογής και τον ευρύτερο κοινωνικό διάλογο επί των παρεμβάσεων, ούτε για την τύχη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (το οποίο θα κατοχύρωνε νομικά τον “Περίπατο”) και της θεσμικά υπαγορευμένης διαβούλευσης που αναγκαστικά θα το συνόδευε.
Προκειμένου λοιπόν να αποφύγει μια συζήτηση που δεν είναι ούτε έτοιμη ούτε διατεθειμένη να κάνει, η δημοτική αρχή κάνει δύο πράγματα. Πρώτον, αγοράζει χρόνο παρατείνοντας την κατ’ όνομα δοκιμαστική φάση του “Περιπάτου” ένα τρίμηνο τη φορά, με την έκδοση αλλεπάλληλων ΚΥΑ (από την κυβέρνηση) που επικαλούνται επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την COVID-19. Και, δεύτερον, “σαλαμοποιεί” το αρχικό σχέδιο σε επιμέρους έργα, τα οποία προχωρά κατά περίπτωση ως μεμονωμένα, αδιαφορώντας για τις συνολικές επιπτώσεις τους.
Με βάση τα παραπάνω, αλλά και τη γενικότερη στρατηγική της να αιφνιδιάζει με επικοινωνιακά εντυπωσιακές αλλά θεσμικά και μεθοδολογικά προβληματικές πρωτοβουλίες (βλ. Στρέφη, Φιλοπάππου, κ.λπ.), φαίνεται πως η δημοτική αρχή θα προχωρήσει και τώρα με προειλημμένες αποφάσεις και συνεννοήσεις με χορηγούς και εκλεκτούς πίσω από κλειστές πόρτες, αδιαφορώντας για ζητήματα ολοκληρωμένου πολεοδομικού σχεδιασμού, διαφάνειας και κοινωνικής συμμετοχής.
Από τα πρώτα βήματα του “Μεγάλου Περιπάτου”, η Ανοιχτή Πόλη επέμεινε ότι η βιώσιμη κινητικότητα πρέπει να συνδυάζεται με κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα και συμπεριληπτικότητα. Γι’ αυτό το λόγο, οργανώσαμε τη δική μας διαβούλευση για τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις και καταθέσαμε σε διάφορες φάσεις τις προτάσεις μας για μια ζωντανή πόλη, τόσο στο κέντρο όσο και στις γειτονιές. Η Ανοιχτή Πόλη θα συνεχίσει να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.
Αποτίμηση μεγάλου περίπατου:10/10 στην κλίμακα GAMOSTAVRIDIA
Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος να έχω μιλήσει και να μην έχει θάψει τους τενεκέδες στο κέντρο μες στους δρόμους και την αισθητική Ρομά, το α-πί-στευ-το μποτιλιάρισμα χωρίς κανέναν σχεδιασμό (ούτε οι ποδηλάτες έχουν να πουν κάτι θετικό γιατί η Αθήνα παραμένει καρμανιόλα γι αυτούς) και την εικόνα που βγάζει ο βλαχοδήμαρχος της Αγίας οικογένειας που θεωρεί την Αθήνα τσιφλίκι του
Ο ποδηλατόδρομος είναι τεράστια προχειράτζα. Εκεί που ρίξανε το βάρος είναι στα υλικά. Στο κόστος δλδ. Τις προάλλες που πέρναγα ήταν πραγματικά ασύμφορος ο ποδηλατόδρομος και αναγκαστικά βγήκα στον δρόμο της Πανεπιστημίου. Και επί της λεπτομέρειας των υλικών, οι σιδερένιες γλάστρες έχουν μεταλλικά παγκάκια σε όλες τις πλευρές τους, τα οποία είναι μίζερα αχρείαστα. Εν κατακλείδι, η όλη νοοτροπία που επιδεικνύουν "φυλακισμένα" δέντρα και πράσινο σαν πιλοτικό μέσο για το 1ο βήμα μεταμόρφωσης της Πανεπιστημίου σε πεζόδρομο, (και ακόμα φυσικά οι μικρές πλατεϊτσες σε γειτονιές του κέντρου που είναι επιτηδευμένος πλουτισμός χωρίς γούστο και ενσυναίσθηση στην γειτονιά) απιδεικνύει ότι όσα λεφτά και αν διαχειρίζεται κάποιος, αν είναι μίζερος, ξινός και περνιέται για έξυπνος (που ουσιαστικά έξυπνος σημαίνει τέλειος) το αποτέλεσμα θα είναι χειρότερο όχι από τις προσδοκίες αλλά από το εφικτό.
Διαφωτιστικός!
χεστηκε
όσα και να φάει, θα του πει κανείς τπτ ? θα του κανουν τπτ?
τσιφλικι τους είναι η αθηνα/ελλάδα κι ότι γουσταρει κανει ο σκατο-Πορφυρογέννητος