«Το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι όπως όλοι θα θέλαμε ανέμελο, χρειάζεται προσοχή και πειθαρχία από όλους μας. Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα με την πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα, έχει αλλάξει τα επιδημιολογικά δεδομένα» ανέφερε κατά την έναρξη της ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρας η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «τη μετάλλαξη που απειλεί κυρίως τους ανθρώπους που για διάφορους λόγους, ιδεολογικούς, φόβου παραπληροφόρησης, από επιλογή δεν εμβολιάζονται, όπως και τα παιδιά, που η ηλικία τους τα έχει κρατήσει εκτός του πλαισίου των εμβολιασμών».
«Τα παιδιά ως πηγές διασποράς του ιού είναι και τα αίτια των επιδημικών εξάρσεων στα σχολεία, μία πραγματικότητα την οποία οι γονείς έχουν ζήσει την προηγούμενη χρονιά. Αυτό το γεγονός εμποδίζει την δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και τις άλλες απαραίτητες δραστηριότητες της παιδικής ηλικίας. Οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μετάλλαξεις και κατά συνέπεια σε μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων» ισχυρίστηκε η Μ. Θεοδωρίδου, συμπληρώνοντας πως «κάθε ανεμβολίαστος είναι ένα εργαστήριο παραγωγής νέων μεταλλάξεων».
Στη συνέχεια ανακοίνωσε πως «με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας και με βάση την αυξανόμενη συνεχώς διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδοτεί θετικά για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών, ιδιαίτερα των παιδιών με χρόνια υποκείμενα προβλήματα», αναφέροντας πως διεθνείς οργανισμοί φαρμάκων ενέκριναν με αδειοδότηση υπό προϋποθέσεις από τον Μάιο το εμβόλια της Pfizer για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών, ενώ πριν τις μέρες ο EMA και της Moderna (Spikevax) έχουν λάβει έγκριση από τον EMA για τους εμβολιασμούς παιδιών ηλικίας 12-17 ετών.
«Παρατηρείται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην παιδική και εφηβική ηλικία. Τα παιδιά και οι έφηβοι αποτελούν ως γνωστόν μια πηγή διασποράς του ιού στο περιβάλλον και κυρίως αυτοί που κινδυνεύουν είναι τα ευάλωτα άτομα του περιβάλλοντός τους» είχε αναφέρει νωρίτερα η Μ. Θεοδωρίδου, συμπληρώνοντας πως «τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα έχουν αυξημένο κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων από τον Covid».
«Η επιτροπή κλίνει πως υπό τις παρούσες συνθήκες τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερτερούν της πιθανότητας σπανίων ανεπιθυμήτων ενεργειών. Ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός και η σύσταση του εμβολιασμού θα επικαιροποιείται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η εξέλιξη της πορείας του εμβολιασμού θα καθοριστεί από την εξέλιξη της επιδημίας, που συνεχώς μας εκθέτει σε νέες προκλήσεις» κατέληξε η Μ. Θεοδωρίδου.
Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε πως την Δευτέρα έγιναν 62.000 εμβολιασμοί και πως η ημέρα αναμένεται να κλείσει με σχεδόν 75.000 εμβολιασμούς. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι «από την ημέρα έναρξης της εμβολιαστικής εκστρατείας, στις 27 Δεκεμβρίου, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 10.200.000 εμβολιασμοί, περισσότεροι από 5.600.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση», σημειώνοντας ωστόσο πως τα άτομα που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις ανέρχονται σε 4.915.000 άτομα, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη 46,8%.
Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη του κατ’ οίκον εμβολιασμού, ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε πως 1.590 πολίτες έχουν καταθέσει αντίστοιχο αίτημα, ενώ 400 πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί. Σημειώνεται πως το πρόγραμμα του κατ’ οίκον εμβολιασμού ξεκίνησε με σημαντική αργοπορία ενώ περισσότερο από ενάμιση μήνα πριν και έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας ανακοινωνόταν πως βρισκόταν στα τελικά στάδια σχεδιασμού.
«Εδώ και 10 ημέρες έχουμε ξεκινήσει τα κινητά συνεργεία σε απομακρυσμένες περιοχές, ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα που εξελίσσεται πάρα πολύ καλά» ανέφερε στη συνέχεια, υποστηρίζοντας πως έχουν εμβολιαστεί με αυτόν τον τρόπο περισσότερα από 5.000 άτομα.
Σχετικά με την εξέλιξη του εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα, ο Μ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως κατόπιν έγκρισης από την Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών, την Παρασκευή 30 Ιουλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα και για την ηλικιακή ομάδα 12-15 ετών, προκειμένου οι γονείς να μπορούν να κλείνουν ραντεβού για το εμβολιασμό των παιδιών.