«Ειδική Επιτροπή» συναίνεσης για την Εύβοια, ενισχύσεις και υποσχέσεις αναδασώσεων στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου
Το σχέδιο τριών αξόνων περιέγραψε λακωνικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, μέρος της οποίας μεταδόθηκε τηλεοπτικά, με τον ίδιο να αναφέρεται αποζημιώσεις για τους πυρόπληκτους και μέτρα ενίσχυσης, με έργα αποκατάστασης, αναδασώσεις και αντιπλημμυρικά, και με την «παραγωγική ανασυγκρότηση» των καμένων, με «μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό» για τη βόρεια Εύβοια.
Μεταξύ των μέτρων που πρόκειται να αποφασιστούν, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ άμεση προκαταβολή 20.000, 12.000 ή 5.000 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό των ζημιών από τις 20 Αυγούστου με μία αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, σε αποζημίωση με το 70% των απωλειών, το 20% θα δίνεται ως προκαταβολή, σε απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, καθώς και ενίσχυση ενοικίου. Ακόμα, ενίσχυση 4.000 ευρώ για τους αγρότες που έχουν πληγεί οι καλλιέργειές τους, καθώς τόνισε πως ειδικά για τις σκληρά πληγείσες περιοχές της Β. Εύβοιας τα μέτρα θα ισχύσουν για όλους τους κατοίκους ανεξάρτητα από το αν υπέστησαν ζημιές, στις πληγείσες περιοχές.
Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε πως στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα υπογραφεί την Πέμπτη θα κηρυχθεί κάθε καμένη περιοχή αναδασωτεά, ενώ αναφέρθηκε σε «μία σειρά από καινοτομίες» που πρόκειται να υιοθετηθούν. Ακόμα, τόνισε πως «βασικό μέλημα είναι να γίνει συμμέτοχη η κοινωνία των πολιτών», παρότι στη συνέχεια περιέγραψε ένα «σχέδιο» για να αναλάβουν εταιρείες τις αναδασώσεις.
Να σημειωθεί πως σε συνέχεια και της χθεσινής του στάσης, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αναβλητικός ως προς την απόδοση ευθυνών για την καταστροφή, υποστηρίζοντας πως «ο απολογισμός και ο εντοπισμός των όποιων αδυναμιών θα γίνει μετά το τέλος της μάχης, η οποία τουλάχιστον στην Εύβοια ακόμα συνεχίζεται. Όμως το πρώτο ζητούμενο τώρα είναι οι λύσεις. Λύσεις που ήδη έχουν αρχίσει να υλοποιούνται με τις πρώτες αυτοψίες».
Αίσθηση προκάλεσε ακόμα το γεγονός πως ο Κ. Μητσοτάκης κατάφερε στην τοποθέτησή του να «στριμώξει» και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση σε μία σειρά φυσικών καταστροφών, σημειώνοντας πως «το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση έχει διαθέσει για πληγέντες από άλλες φυσικές καταστροφές -με πιο μεγάλη αυτή του Ιανού- περίπου 1,1 δισεκ. ευρώ. Η Πολιτική Προστασία έχει ενισχυθεί με 150 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ήδη από τον Ιανουάριο δανειοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με 585 εκατομμύρια. Και βέβαια σε όλα αυτά, θα πρέπει να προσθέσουμε τους πόρους περίπου 16 δισεκ. ευρώ που προβλέπονται για πράσινες πολιτικές προσαρμογής και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα επόμενα επτά χρόνια».
Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από την εισήγηση του πρωθυπουργού, είναι το πρόσωπο που επέλεξε για επικεφαλής της «ειδικής Επιτροπής ανασυγκρότησης» της Εύβοιας, που θα αναλάβει όλο το φόρτο και τον σχεδιασμό, ανακοινώνοντας τον πρώην δήμαρχο Καλαμάτας, Σταύρο Μπένο, ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν έχει βρεθεί κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. «Κάθε θετική συμβολή από όπου κι αν προέρχεται είναι καλοδεχούμενη» απάντησε τις προτάσεις που κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας, παρότι εντέχνως τις χαρακτήρισε αυτονόητες.
Ακόμα, εισαγωγικά έκανε και μία αναφορά στην απώλεια του εθελοντή πυροσβέστη, Βασίλη Φιλώρα, ανακοινώνοντας πως θα αποφασιστεί η χορήγηση σύνταξης στην οικογένεια του ανθρώπου που έχασε τη ζωή του κατά την επιχείρηση κατάσβεσης στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.
Διαβάστε αναλυτικά τις ανακοινώσεις των μέτρων από το ΥΠΟΙΚ και το υπουργείο Εργασίας: