Χθες, και ενώ δεν είχε ακόμη ξεκινήσει ο γύρος διερευνητικών επαφών για το σχηματισμό κυβέρνησης από τον Αντ. Σαμαρά, η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ διεμήνυσε πως είναι «υψίστης σημασίας» να συνεχιστεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνηθεί με την Αθήνα. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του εκπροσώπου της St. Seibert, ο οποίος τόνισε πως «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται κατά γράμμα». «Συνιστούν την καλύτερη οδό για την Ελλάδα», εκτίμησε αναφερόμενος στο δεύτερο πακέτο στήριξης.
«Αναμένουμε το σχηματισμό μιας κυβέρνησης σύνεσης στην Ελλάδα», δήλωσε, από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκ. Βεστερβέλε διευκρινίζοντας πως αυτό σημαίνει μια κυβέρνηση ευρωπαϊκού προσανατολισμού.
«Η Αθήνα θα πρέπει να συνεχίσει να έχει στραμμένο το βλέμμα της στην Ευρώπη», πρόσθεσε, εκφράζοντας πάντως κατανόηση για τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων μιας και πλήττονται διπλά από τις δημοσιονομικές περικοπές και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου στήριξης», δήλωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Κομισιόν P. Ahrenkilde-Hansen, υπογραμμίζοντας πως «η Κομισιόν ελπίζει ότι η μελλοντική κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα».
Ρευστότητα για δύο μήνες
Πηγή του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας χθες στο Reuters, εκτιμούσαν πως «εάν δεν υπάρξει κυβέρνηση για να διαπραγματευθεί με την τρόικα και δεν υπάρχει η προβλεπόμενη μηνιαία εισροή εσόδων, η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας από το τέλος Ιουνίου και μετά», κάτι που επιβεβαίωναν δύο ακόμη αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών. Υπό τις προϋποθέσεις ότι τα περίπου 5,3 δισ. ευρώ που αναμένονται στην Ελλάδα από το EFSF έως τις 15 Μαΐου, όπως είναι προγραμματισμένο και ότι η Ελλάδα θα μπορεί κανονικά να αντλήσει χρήματα από τον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην ΤτΕ για την κάλυψη των ελλειμμάτων της, η χώρα μπορεί να αντέξει ταμειακά, και για πληρωμή μισθών και συντάξεων έως περίπου το τέλος Ιουνίου.
Οποιαδήποτε εμπλοκή σχετικά με τις δύο αυτές προϋποθέσεις μπορεί να απειλήσει τη χώρα με εσωτερική στάση πληρωμών, αφού οι εξωτερικές υποχρεώσεις για τόκους και δάνεια εξυπηρετούνται -ούτως ή άλλως- κατά προτεραιότητα.
Σε κάθε περίπτωση έως το τέλος Ιουνίου πρέπει η Ελλάδα να έχει πάρει «πράσινο φως» από την τρόικα, κάτι που προϋποθέτει το σχηματισμό κυβέρνησης ευρωπαϊκού προσανατολισμού και προσδιορισμό μέτρων 11,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, για να ξεκινήσει η σταδιακή εκταμίευση εντός του τρίτου τριμήνου των 30 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Πιθανότητα εξόδου από το ευρώ
Έως και 75%, από 50% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, είναι πλέον η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στους επόμενους 12 με 18 μήνες σύμφωνα με τη Citigroup, προβλέποντας σημαντική δυσχέρεια στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συναίνεσης, ώστε η χώρα να παραμείνει στο ευρώ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Goldman Sachs που εκτιμά πως το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα ίσως απομακρύνει κι άλλο τη χώρα από τον πυρήνα της Ευρωζώνης, ενώ προειδοποιεί πως η ομιχλώδης πολιτική κατάσταση θέτει σε κίνδυνο τις αποφάσεις για τη μεταχείριση των ομολόγων ξένου δικαίου που έμειναν εκτός PSI, τα νέα μέτρα του Ιουνίου και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Crash test, η σημερινή δημοπρασία εντόκων
Ενα πρώτο κρας-τεστ για τη στάση των αγορών έναντι του ελληνικού δημοσίου αναμένεται να είναι η σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, ύψους 1 δισ. ευρώ.
Με ενδιαφέρον αναμένονται αφενός το ύψος των προσφορών που θα εκδηλωθούν, αλλά και το επιτόκιο με το οποίο το Δημόσιο θα δανειστεί τα ποσά που αναζητά.
Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, με τη συγκεκριμένη δημοπρασία το Δημόσιο μπορεί να αντλήσει έως και 1,6 δισ. ευρώ κάνοντας αποδεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές.