Στα προάστια της Καμπουλ βρίσκονται από το πρωί της Κυριακής οι δυνάμεις του Ισλαμικού Εμιράτου, γνωστότερου ως «οι Ταλεμπάν», που προελαύνει διαρκώς και ταχύτατα σε όλα τα μέτωπα, μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν. Η πρωτεύουσα, Καμπούλ, αποτελεί το τελευταίο ουσιαστικό προπύργιο της κυβέρνησης, που από ότι φαίνεται εγκαταλείπει τη χώρα, μαζί με τους διπλωμάτες δυτικών κρατών.
#Kabul #Afghanistan #Taliban
Traffic jams as residents try to flee Kabul.
Sky News chief correspondent Stuart Ramsay, who is on the ground in Kabul, said the roads were "chock-a-block" earlier in the day but they are now "really open".https://t.co/CAc9DQnhKi— Daniel Brobecker (@DanielBrobecker) August 15, 2021
Oι δυνάμεις των Ταλεμπάν ήδη έχουν καταλάβει τμήματα της πόλης, αλλά, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός τους, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, ο στρατός τους θα προχωρά καταλαμβάνοντας όσα πόστα εγκαταλείπει ο τακτικός στρατός της κυβέρνησης, ώστε να αποτραπεί η όποια απώλεια ζωών ή καταστροφή περιουσιών.
#Taliban downtown Kabul tonight #Afghanishtan pic.twitter.com/wwanWD6y9o
— sean swan (@Irishcamera) August 15, 2021
Η προέλαση των Ταλεμπάν έχει οδηγήσει στην προσφυγιά πάνω από 550.000 ανθρώπους, από τις αρχές του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ. Άνω των 120.000 έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους τον τελευταίο μήνα, όταν έγινε απολύτως σαφές ότι η προέλαση των Ταλεμπάν δεν ήταν δυνατόν να ανασχεθεί έστω προσωρινά. Η συντριπτική πλειοψηφία αποτελεί εσωτερικούς εκτοπισμούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναλυτές του Πενταγώνου έλεγαν ότι οι Ταλεμπάν θα χρειαστούν τουλάχιστον 18 μήνες για να φτάσουν στο σημείο που έφτασαν σήμερα, σε μόλις δυόμισυ μήνες, με το μεγαλύτερο κύμα στρατιωτικών επιτυχιών τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Το Προεδρικό Μέγαρο της Καμπούλ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέιτεντ Πρες, ήδη βρίσκεται στα χέρια οπαδών των Ταλεμπάν, ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Ασράφ Γκανί, την έχει εγκαταλείψει, αναζητώντας καταφύγιο στο Τατζικιστάν.
Αξίζει να αναφερθεί ότι λίγο πριν την τελευταία προέλαση των Ταλεμπάν, οι ΗΠΑ έδωσαν εντολή στην αεροπορία τους στην περιοχή να «σηκώσει» B-52 και να βομβαρδίσει όσα επιθετικά αεροσκάφη έχουν πέσει στα χέρια των Ταλεμπάν, μετά την κατάληψη του Μαζάρ- ι – Σαρίφ, πόλης – κλειδί για την κατάληψη της Καμπούλ.
Οι διπλωμάτες των ΗΠΑ που από χθες βρίσκονταν στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, και περίμεναν τις εξελίξεις, έχουν ήδη απομακρυνθεί και μεταβαίνουν στην πατρίδα τους. Τις εντυπώσεις προσπάθησε να απαλύνει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονυ Μπλίνκεν, ο οποίος μίλησε για «προβλεπόμενη αναχώρηση κι όχι φυγή τύπου Σαϊγκόν». Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι προ της αναχώρησής τους οι εργαζόμενοι στην πρεσβεία κατέστρεψαν χιλιάδες έγγραφα «αλλά με κανονικό και ασφαλή τρόπο». Οι περισσότεροι διπλωμάτες αναχώρησαν το Σάββατο με ελικόπτερα που προσγειώνονταν στην στέγη της πρεσβείας, και μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο, ενώ πίσω παρέμειναν μόνον οι έχοντες την ευθύνη καταστροφής των εγγράφων, οι οποίοι αποχώρησαν την Κυριακή με τεθωρακισμένα διπλωματικά αυτοκίνητα.
“The moment the Taliban flag is hoisted above the U.S. Embassy in Kabul will be the most embarrassing moment of American weakness we have seen in our lifetimes,” said Rep. Jim Banks, R-Ind. and a naval reservist who deployed to Afghanistan in 2014.https://t.co/AyfSKj6vXD pic.twitter.com/mWGCnwZ2qz
— Air Force Times (@AirForceTimes) August 15, 2021
Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής είχε γίνει γνωστό από πηγές κοντά στον εγκαταλείψαντα πρόεδρο Γκανί, ότι «η κυβέρνηση [Γκανί] εξέταζε τρόπους να παραδώσει ειρηνικά την διακυβέρνηση της χώρας στους Ταλεμπάν». Οι ταλεμπάν, από πλευράς τους, διασφαλίζουν από χθες την ασφαλή αποχώρηση όσων θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα ή την Καμπούλ.
Οι Ταλεμπάν έχουν κυβερνήσει την χώρα από το 1996 ως το 2001, οπότε και οι ΗΠΑ του Μπους του νεώτερου, αποφάσισαν να τους «τιμωρήσουν» με επίσημη δικαιολογία ότι δεν παρέδιδαν τον μπιν Λάντεν, μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Οι ΗΠΑ αποχωρούν μετά από δύο δεκαετίες πολέμου χωρίς ουσιαστικό κέρδος, έχοντας ξοδέψει δισεκατομμύρια και με εμφανή την ενίσχυση, από τις λαϊκές μάζες, του ρόλου των Ταλεμπάν, που εμφανίζονται ως υπερασπιστές των πατρίων εδαφών ενάντια στην αμερικανοκίνητη κυβέρνηση. Η προέλαση των Ταλεμπάν τον Αύγουστο του 2021 είναι λογικό να ξυπνά στους αμερικάνους μνήμες Βιετνάμ και μνήμες της Ιρανικής Επανάστασης, όπως φάνηκε και από τις αμήχανες δηλώσεις Μπλίνκεν. Οι ειδικοί ανεβάζουν το σύνολο των δυνάμεων των Ταλεμπάν σε ερίπου 75.000 άνδρες, που είχαν απέναντι τους οπλισμένους σαν αστακούς από τις ΗΠΑ 300.000 άνδρες του τακτικού στρατού της κυβέρνησης. Το πιο σύγχρονο οπλοστάσιο των Ταλεμπάν είναι τα όπλα που «μαζεύουν» με την αποχώρηση του τακτικού στρατού και των ΝΑΤΟικών και αμερικανικών δυνάμεων.