Για πέμπτη συνεχόμενη μέρα καίει ανεξέλεγκτα η φωτιά στα Βίλια. Βελτιωμένη η εικόνα από το πύρινο μέτωπο, χωρίς να απειλούνται οικισμοί που είχαν εκκενωθεί, με τη φωτιά να εστιάζεται στα νότια του όρους Πατέρα με κατεύθυνση προς το Καντήλι Μεγάρων κοντά  στο Πεδίο Βολής.

«Η φωτιά έχει μετακινηθεί προς τα Μέγαρα αλλά εκεί δεν έχει πολύ καύσιμη ύλη, υπάρχει χαμηλή βλάστηση και σημειώνονται μικρές αναζωπυρώσεις», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης.

Η χθεσινή ήταν άλλη μία νύχτα αγωνίας με συνεχείς αναζωπυρώσεις και νέα μέτωπα σε Καραούλι, Θέα, Πανόραμα, Προφήτη Ηλία, Στέα, ενώ τουλάχιστον 10 σπίτια έγιναν στάχτη στον οικισμό Θέα. Από το πρωί ξεκίνησαν οι ρίψεις από 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Στην κατάσβεση επιχειρούν συνολικά 461 πυροσβέστες με 166 οχήματα, 9 πεζοπόρα, 143 Πολωνοί πυροσβέστες με 46 οχήματα και δεκάδες υδροφόρες.

Σύμφωνα με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι δημοτικές ενότητες Βιλίων, Μάνδρας και Οινόης του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας, της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και της Δημοτικής Ενότητας Αγίου Κωνσταντίνου του Δήμου Λαυρεωτικής, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την 16-08-2021 στις παραπάνω περιοχές. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης του καταστροφικού φαινομένου και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 16 Φεβρουαρίου 2022. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για σήμερα Παρασκευή προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Αττικής