Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει η διαδικασία για τη χορήγηση της τρίτης (αναμνηστικής) δόσης, όπως ανακοινώθηκε σήμερα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος. Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα ανοίγει την ερχόμενη Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου και αφορά περίπου 285.000 ανοσοκατεσταλμένα άτομα, στα οποία σταλεί στο κινητό τους, την προηγούμενη ημέρα, SMS, που θα τους ενημερώνει να κλείσουν ραντεβού για αναμνηστική δόση.
Η χορήγησή της στοχεύει στη «θωράκιση» των ατόμων που λόγω νόσου ή θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ικανοποιητική αντισωματική ανταπόκριση μετά από τους βασικούς εμβολιασμούς και παραμένουν ευάλωτοι στη λοίμωξη καθώς και στην υπενθύμιση στο ανοσιακό σύστημα επανενεργοποίησης της ανοσοανταπόκρισης, ούτως ώστε να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και να αναπληρώσουν τη μείωση με την πάροδο του χρόνου.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στη χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου (τρίτη δόση), θέμα που μελετά η Επιτροπή Εμβολιασμών. Επίσης, άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα ακολουθήσουν τους ανασοκατεσταλμένους στην τρίτη δόση, προσέθεσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Υπενθυμίζεται ότι η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουνε λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού (Pfizer ή Moderna), δυο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.
Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων covid-19 παρατηρείται στην ηλικιακή ομάδα 12-17 ετών, πριν ακόμα ανοίξουν τα σχολεία, ανέφερε η πρόεδρος κάνοντας μια σύντομη αναφορά σε θέματα εμβολιασμού που απασχολούν.
Επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών συστήνεται για την προσωπική τους προστασία και για τη θωράκιση τους για την επιστροφή στο σχολείο και τις κοινωνικές δραστηριότητες. Σημαντικός λόγος είναι και η μείωση της διασποράς του ιού για να προστατευθούν ευάλωτα άτομα. Επίσης ο εμβολιασμός μειώνει τις πιθανότητες να αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις.
Άλλο θέμα που απασχολεί -προσέθεσε- είναι οι έγκυες, και η επικράτηση της μετάλλαξης “Δέλτα” υπενθυμίζει τη σημασία του εμβολιασμού και σε αυτή την κατηγορία. Συνολικά -όπως είπε- έχουν νοσηλευθεί 20 έγκυες σε ΜΕΘ και 2 δυστυχώς έχουν καταλήξει.
Αναφερόμενη σε μελέτες σχετικά με την ασφάλεια του εμβολιασμού κατά την κύηση, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι ο εμβολιασμός και στην πρόωρη φάση της κύησης είναι εξίσου ασφαλής.