Δύο… ρεύματα αναδύονται στο κόμμα του κ. Φ. Κουβέλη με βάση τις εξελίξεις από την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης που γίνεται από τα κόμματα που έλαβαν διερευνητική εντολή
Από τη μια, εκφράζεται η άποψη ότι η Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ) θα έπρεπε να κινηθεί στην κατεύθυνση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας σε προγραμματική βάση που να συντάσσεται με το μήνυμα της λαϊκής αποδοκιμασίας προς την ασκούμενη πολιτική. Από την άλλη, ευρεία αποδοχή έχει η άποψη ότι καλώς είπε το «ναι» η ΔΗΜΑΡ στη στήριξη Τσίπρα για να προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης. Παράλληλα, υπάρχει τμήμα στελεχών της που με το βλέμμα προς τις επαναληπτικές εκλογές συνατάσσεται υπέρ της προοπτικής ενός μεγάλου εναλλακτικού πόλου απένανατι σε ΠΑΣΟΚ – ΝΔ με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ, του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων «προοδευτικών δυνάμεων».
Πάντως, στη ΔΗΜΑΡ βλέπουν θετικά τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσουν οι τρεις διερευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης, το βράδυ της Τρίτης (8.5.2012), κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, εξέφρασε την άποψη ότι εφόσον αποβούν άκαρπες οι διαβουλεύσεις και δεν μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση τα κόμματα που έλαβαν τις διερευνητικές εντολές, θα μπορούσε να εξετασθεί το ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, «χωρίς τη Χρυσή Αυγή».
Όπως έλεγαν στελέχη από το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Κουβέλης απέρριψε το ενδεχόμενο συμμετοχής σε συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό, με δεδομένο, όπως είπε και μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά , ότι ένας τέτοιος σχηματισμός δεν θα ήταν σε αρμονία με το μήνυμα των εκλογών και την εντολή των πολιτών που αποδοκίμασαν την ασκούμενη πολιτική από τα δυο κόμματα.
Έτσι, προέβαλλε ότι μια οικουμενική κυβέρνηση θα είχε νόημα μόνο με τη συμμετοχή όλων, περιλαμβανομένων και του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτές τις σκέψεις τις ανέπτυξε στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Ήταν λίγες ώρες μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο κ. Αλ. Τσίπρα, στον οποίο είπε ότι έχει τη δυνατότητα, αρκεί να το θέλει, να προχωρήσει σε κυβέρνηση Αριστεράς, με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ και με ευρύτερη κοινοβουλευτική νομιμοποίηση.
Η ΔΗΜΑΡ επιμένει ότι θα συμβάλει για να υπάρξει κυβέρνηση και να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές και προβάλλει τη υπεύθυνη τη στάση της έναντι της κοινωνίας και της χώρας.
Ο κ. Κουβέλης προβάλλει συνεχώς ότι η κοινωνία ζητά λύσεις και προτείνει ως μίνιμουμ για τις συνεργασίες της την «γραμμή» για απαγκίστρωση από το μνημόνιο και παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής καταγράφηκε αποδοχή των κινήσεων του κ. Κουβέλη και της θετικής στάσης προς τον Τσίπρα για στήριξη από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ με ψήφο εμπιστοσύνης για σχηματισμό κυβέρνησης. Παρόλα αυτά, ισχυρές είναι οι φωνές που προτάσσουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας….
Επίσης, αν και δεν συζητήθηκε, εξετάζεται το ενδεχόμενο , εφόσον οδηγηθεί η χώρα σε επαναληπτικές εκλογές, να της απευθύνει ο κ. Τσίπρας πρόταση για εκλογική συνεργασία.
Όπως σημείωναν στελέχη της , υπό τις νέες συνθήκες, ένα ευρύ ψηφοδέλτιο της Αριστεράς με πρόταση εξουσίας που θα μπορούσε να διαμορφώσει έναν ισχυρό πόλο απέναντι σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχει υποστηρικτές εντός της ΔΗΜΑΡ.
Ωστόσο, μια τέτοια πρόταση συνεργασίας από το ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προκαλέσει αντιπαραθέσεις.
Πάντως, ζητήματα αλλαγής τακτικής δεν τέθηκαν στη συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου της ΔΗΜΑΡ την Τρίτη, αλλά οι εξελίξεις είναι ανοιχτές…