Την ώρα που η διαδικασία των διερευνητικών εντολών κλιμακώνεται και οι πιθανότητες σχηματισμού συμμαχικής ή έστω υπηρεσιακής κυβέρνησης βαθμιαία ξεθωριάζουν, προβάλλει δυνητικά ως επόμενη ημερομηνία εκλογών η 10η ή το αργότερο η 17η Ιουνίου
Όσο κι αν ορισμένα σενάρια πιθανών συνεργασιών δεν έχουν χάσει ακόμα τη βασιμότητά τους, οι υπηρεσίες της Προεδρίας του Κοινοβουλίου, προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.
Όπως και να έχει, τονίζουν αρμόδιες πηγές, η Βουλή που προέκυψε από τις κάλπες της περασμένης Κυριακής, σύμφωνα με το Σύνταγμα θα συγκροτηθεί σε Σώμα την Πέμπτη 17 Μαΐου, με την καθιερωμένη ορκωμοσία των νέων βουλευτών. Αμέσως μετά, κατά τα ειωθότα, θα εκλεγεί το Προεδρείο και στις 19 Μαΐου, εάν διαπιστωθεί και τυπικά ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση που να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου τότε η Βουλή θα διαλυθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, θα προκηρύξει νέες εκλογές.
Προσπάθεια
Προηγουμένως όμως, ο κ. Παπούλιας θα καταβάλει, όπως σημειώνουν οι ίδιες κοινοβουλευτικές πηγές, μια ύστατη προσπάθεια να εξαντλήσει τα όρια των αρμοδιοτήτων του, συγκαλώντας σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, από τους οποίους θα ζητήσει σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 37) να συγκροτήσουν υπηρεσιακή κυβέρνηση όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές σε απώτερο χρόνο. Παίρνοντας υπόψη την εκλογική αριθμητική, σημειώνεται ότι υπάρχει πάντα η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, ακόμα και αν δεν συγκεντρωθούν οι αναγκαίες 151 ψήφοι.
Στο άρθρο 84 του Συντάγματος προβλέπεται η συγκρότηση κυβέρνησης μειοψηφίας υπό την προϋπόθεση ότι θα αποσπάσει 120 ψήφους που αντιστοιχούν στα 2/5 του Σώματος για τη συγκρότηση, στη συγκεκριμένη περίπτωση «κυβέρνησης ανοχής». Κάτι τέτοιο, όμως προϋποθέτει δέσμευση των πολιτικών αρχηγών έναντι του Προέδρου της Δημοκρατίας στην ανεπιφύλακτη στήριξη μιας αντίστοιχης σύνθεσης, για τη νομιμοποίηση της οποίας η Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει σε διάστημα 15 ημερών.
Σημειώνεται ότι αν οι προσεχείς εκλογές διεξαχθούν μέχρι την 17η Ιουνίου, τότε δεν εφαρμόζεται το σύστημα του σταυρού προτίμησης των υποψήφιων βουλευτών αλλά της λίστας, το οποίο έχει να επανεμφανιστεί από τον Ιούνιο του 1985, επί ημερών Ανδρέα Παπανδρέου. Σχετικό Π.Δ. παρέχει στον αρχηγό κάθε κόμματος την απόλυτη ευχέρεια να καθορίσει τη σειρά των υποψηφίων όχι μόνο με τη σειρά εκλογής τους, αλλά, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες προτιμήσεις του, προκειμένου να διαμορφώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της αρεσκείας του.