Κατέληξαν πως περίπου 400.000 άτομα προσβάλλονται από ήπιες λοιμώξεις κάθε χρόνο στην Νοτιοανατολική Ασία, με τις περισσότερες να μην αναγνωρίζονται επειδή προκαλούν ήπια ή καθόλου συμπτώματα και δεν μεταδίδονται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων. Ωστόσο, επισημαίνεται πως κάθε μεταδότης αποτελεί μια ευκαιρία ιογενούς προσαρμογής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδημία τύπου Covid.

Η νέα έρευνα, υποστηριζόμενη από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, βασίζεται σε στοιχεία πως οι νυχτερίδες είναι τα κύρια ζώα ξενιστές ιών όπως ο Sars-CoV-2 και ότι οι άνθρωποι που ζουν κοντά στις φωλιές τους είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι.

«Αυτή είναι πιθανώς η πρώτη προσπάθεια να εκτιμηθεί πόσο συχνά οι άνθρωποι μολύνονται με κορονοϊούς που σχετίζονται με τον Sars από νυχτερίδες», δήλωσε ο Edward Holmes, εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στο South China Morning Post (SCMP). Οι άνθρωποι είναι συνεχώς εκτεθειμένοι σε κορονοϊούς νυχτερίδων, προσέθεσε.

«Αν μπορείς να το σταματήσεις στο επίπεδο των μεμονωμένων λοιμώξεων, έχεις πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να σταματήσεις την επόμενη πανδημία», είπε ο Peter Daszak από την EcoHealth Alliance σε μια συνέντευξη του.

Το παραπάνω αποτελεί ένα βημα για την συστηματική αξιολόγηση κινδύνου των επακόλουθων γεγονότων από άγρια ζωή σε άνθρωπο, καθώς επίσης στρατηγική για εντοπισμό βασικών γεωγραφικών περιοχών οι οποίες μπορούν να λάβουν προτεραιότητα για στοχοθετημένη επιτήρηση της άγριας ζωής, των ζώων και των ανθρώπων.

Η μελέτη εκτίμησε ότι υπάρχουν ετησίως κατά μέσο όρο 50.000 περιστατικά μετάδοσης από νυχτερίδα σε άνθρωπο στη Νοτιοανατολική Ασία και ότι ο αριθμός μπορεί να ανέρχεται ακόμα και σε εκατομμύρια, καθιστώνας τον κίνδυνο έκθεσης σε ιούς που προέρχονται από άγρια ζώα«πολύ, πολύ μεγαλύτερο από οποιαδήποτε πιθανή έκθεση σε ένα εργαστήριο», είπε ο Holmes.

«Και αυτό αφορά απλά τις νυχτερίδες. Ο κίνδυνος έκθεσης είναι ακόμη μεγαλύτερος όταν συνυπολογιστούν όλα τα πιθανά ‘ενδιάμεσα’ ζωικά είδη». Αυτά περιλαμβάνουν βιζόν, μοσχογαλή , racoon dog σκύλους ρακούν και άλλα θηλαστικά που συνήθως εκτρέφονται και διακινούνται για τροφή και γούνα στην Ασία, σύμφωνα με την έρευνα.

Ανέφερε ότι 14 εκατομμύρια άνθρωποι απασχολούνταν στην καλλιέργεια άγριας ζωής στην Κίνα μόνο το 2016 – μια βιομηχανία αξίας 77 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Στην Ασία, περίπου 478 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε μια περιοχή που κατοικείται από νυχτερίδες που μεταφέρουν κορονοϊούς, η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του Λάος, την Καμπότζη, την Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, το Νεπάλ, το Μπουτάν, τη χερσόνησο της Μαλαισίας, τη Μιανμάρ, τη νοτιοανατολική Κίνα και τα δυτικά νησιά της Ινδονησίας. Το κυνήγι άγριας ζωής, το εμπόριο, η γεωργία και η κατανάλωση είναι κοινά σε αυτήν την περιοχή, αυξάνοντας τον κίνδυνο έκθεσης σε ιούς που μεταδίδονται από νυχτερίδες, ανέφερε ο Daszak.

Η έρευνα δημοσιεύεται σε μια περίοδο, όπου ορισμένοι ηγέτες κρατών έχουν υιοθετήσει την αμφιλεγόμενη υπόθεση της εργαστηριακής διαρροής του ιού Sars-CoV-2 από το εργαστήριο της Wuhan.