της Νεκταρίας Ψαράκη
Σχολιάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στο TPP, είναι σαφής: «Οι μελέτες μιλούν ξεκάθαρα. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι υπερμεταδοτική». Κατά τον ίδιο, προετοιμασία και προσαρμογή στα νέα δεδομένα που έφερε ο ιός, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες που ο καλός καιρός δεν αποτελεί σύμμαχο, σημαίνει καλό εξαερισμό των κλειστών χώρων και απολύμανση του αέρα με αποστειρωτές και άλλα τεχνολογικά μέσα, τα οποία η κυβέρνηση, επέλεξε να μην αξιοποιήσει, ανοίγοντας τα σχολεία, όπως ακριβώς τα έκλεισε. Το κόστος της προετοιμασίας των σχολικών αιθουσών, της διαίρεσης των μαθητών σε μικρότερα τμήματα, με την ταυτόχρονη πρόσληψη νέων δασκάλων και καθηγητών, αλλά και το κόστος της προετοιμασίας των μέσων μαζικής μεταφοράς, φαίνεται να «νίκησε» τη θέληση της κυβέρνησης για απαλλαγή από την πανδημία.
Ο ίδιος εξηγεί ότι οι αποστάσεις δεν σε καλύπτουν, καθώς το συγκεκριμένο στέλεχος δεν μεταφέρεται μόνο μέσω των σταγονιδίων, αλλά υπάρχει και η δυνατότητα αερογενούς μεταφοράς, «είτε αυτό συμβαίνει στην εκκλησία, είτε στο σχολείο, είτε στα μέσα μαζικής μεταφοράς». «Για να επιτρέψεις πάσης φύσεως συνωστισμούς, με την υπερμεταδοτική και αερομεταφερόμενη μετάλλαξη Δέλτα να καραδοκεί και με ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού ανεμβολίαστο, πρέπει να έχεις διασφαλίσει την επαρκή ανανέωση, αν όχι αποστείρωση του αέρα. Η δική μου επιστημονική άποψη είναι ότι δεν προετοιμαστήκαμε. Ούτε στα σχολεία, ούτε στα μέσα μαζικής μεταφοράς, διότι πολύ απλά πλέον δεν σε καλύπτουν μόνο οι μάσκες και οι αποστάσεις. Έρχεται όξυνση, η προετοιμασία ήταν ακριβή, κι εμείς δεν την κάναμε», αναφέρει.
«Όσοι δεν πιστεύουν ας έρθουν να δουν πώς πεθαίνουν στις ΜΕΘ. Ή ακόμα χειρότερα πώς… βγαίνουν από αυτές»
Ο κ. Καπραβέλος διαπιστώνει ότι μέτρα όπως η τήρηση των αποστάσεων, η εφαρμογή της μάσκας και η αποστείρωση του αέρα δεν θα είχαν καμία αξία χωρίς το «όπλο» του εμβολιασμού. «Από τον Ιανουάριο, το δηλώνω ανοιχτά. Ή εμβολιαζόμαστε όλοι υποχρεωτικά για να μετατρέψουμε τον κορονοϊό σε μία κοινή γρίπη, ή δεν θα κάνουμε το εμβόλιο, βιώνοντας συνεχείς υφέσεις και εξάρσεις. Ποτέ ξανά στα χρονικά δεν κληθήκαμε να συζητήσουμε για τα οφέλη των εμβολίων. Όταν τα παιδιά μας ήταν μικρά, τα εμβολιάζαμε καθολικά για άλλες ασθένειες και κανείς δεν ρωτούσε τίποτα. Τώρα η επιστημονική κοινότητα καλείται να εξηγεί και να αντικρούει επιχειρήματα ανθρώπων άσχετων με το αντικείμενο» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για το κατά πόσο θεωρεί ότι η υποχρεωτικότητα παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και εντείνει τον διχασμό μεταξύ των πολιτών, ο κ. Καπραβέλος ξεκαθαρίζει ότι η δική του άποψη είναι ανεξάρτητη από τα μέτρα που θα πάρει εν τέλει η πολιτεία για να διασφαλίσει την καθολικότητα στους εμβολιασμούς. «Η επιστημονική μου άποψη είναι ότι μόνο αν εμβολιαστούμε όλοι θα καταφέρουμε να σπάσουμε την αλυσίδα διασποράς του ιού. Σκεφτείτε ότι οι εμβολιασμένοι έχουν 50-60% μικρότερη πιθανότητα να νοσήσουν σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, ενώ μέχρι τώρα τα εμβόλια τους προστατεύουν σημαντικά από τη βαριά νόσηση και δεν κινδυνεύει η ζωή τους. Μόνο όταν ο ιός δεν θα βρίσκει έδαφος για να μεταδοθεί θα σβήσει. Η πολιτεία πρέπει να πείσει τους πολίτες. Τώρα, δεν είμαι εγώ αυτός που θα καθορίσει το πώς. Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια. Εγώ όσες φορές και να βγω στην τηλεόραση, ο δύσπιστος θα την κλείσει», συμπεραίνει.
Ωστόσο, κατά την δική του άποψη, ένας αρνητής των εμβολίων θα πειστεί μόνο με μία επίσκεψη στους θαλάμους των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, όταν ο «δύσπιστος» δει πώς πεθαίνουν, ή αν ακόμα χειρότερα, όταν δει πώς βγαίνουν οι ασθενείς από τις ΜΕΘ, τότε και μόνο θα πειστεί. «Όταν δει πώς πεθαίνει αυτός ο άνθρωπος και πώς βγαίνει αυτός που σώθηκε θα του φύγουν οι αμφιβολίες. Έχω αυτή τη στιγμή τρεις ασθενείς που σώθηκαν και δεν τολμάω να τους βγάλω από τη μονάδα. Ειδικά τον ένα, δεν τολμάω να τον δω. Ο ασθενής αυτός δεν έχει δύναμη ούτε να βήξει. Αν δεν το δουν, να δουν τι γίνεται, δεν θα πειστούν. Όταν είσαι στο σπίτι σου και βλέπεις τηλεόραση νομίζεις ότι όλοι σε κοροϊδεύουν. Δεν έχεις ιδέα τι συμβαίνει πραγματικά», αναφέρει.
«Αν γονατίσει το σύστημα, σημαίνει ότι αν κινδυνεύσεις θα σε βάλουμε στην αποθήκη»
Ο κ. Καπραβέλος απαντά με μεγάλες επιφυλάξεις για το αν θα πρέπει να περιμένουμε ένα νέο οριζόντιο lockdown. Όλα θα κριθούν από το κατά πόσο το σύστημα υγείας «θα γονατίσει». Όπως αναφέρει, «αν φτάσουμε ξανά στο σημείο οι ΜΕΘ να είναι πλήρεις, τότε ούτε ο Θεός ο ίδιος δεν μας σώζει, πολύ απλά διότι αν κινδυνεύσεις, το νοσοκομείο θα αναγκαστεί να σε βάλει στην αποθήκη. Όμως πλέον, τολμώ να πω ότι τη συνείδησή μου την έχω ήρεμη, διότι τη λύση την έχουμε στα χέρια μας και είναι τα εμβόλια».
«Ένα στα τρία κρούσματα είναι παιδιά – Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των παιδιών σε Αμερική και Κούβα»
Την άποψη του κ. Καπραβέλου φαίνεται να συμμερίζεται η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία μιλώντας στο TPP, τονίζει ότι η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως μεταδοτική και στα παιδιά.
«Ένα στα τρία κρούσματα σήμερα είναι παιδιά. Ο αριθμός αυτός βέβαια μεταβάλλεται από εβδομάδα σε εβδομάδα, αλλά είναι σημαντικός διότι μας βοηθά να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για την υπερμεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα. Γι’ αυτόν τον λόγο μάλιστα, στην Αμερική, και συγκεκριμένα στο Los Angeles, ο εμβολιασμός των παιδιών είναι υποχρεωτικός. Στην Κούβα μάλιστα από προχθές, τα παιδιά από 2 ετών και άνω εμβολιάζονται επίσης υποχρεωτικά. Είναι σημαντικό να παρατηρούμε τι συμβαίνει σε άλλες χώρες για να οδηγούμαστε σε εύστοχες αποφάσεις για τη χώρα μας, διότι ο πληθυσμός της Ελλάδας δεν είναι επαρκής για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα», καταλήγει η κ. Παγώνη, απαντώντας ουσιαστικά στους ισχυρισμούς του Υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος καυχιόταν πως η χώρα μας βρίσκεται σε 12 φορές καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το Βέλγιο, αγνοώντας τις βασικές διαφορές των δύο χωρών, αλλά και στις δηλώσεις του Υπουργού Τουρισμού, Γιώργου Κύρτσου, ο οποίος αποκάλεσε την τριακοστή θέση της χώρας μας στους θανάτους «ζηλευτή».
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, τάσσεται κατά της υποχρεωτικότητας, ωστόσο στέκεται υπέρ της καθολικότητας. Κεντρικό ρόλο στο να πειστούν οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, κατά την ίδια, θα πρέπει να έχουν οι παιδίατροι, οι οποίοι όπως αναφέρει «έχουν την εμπιστοσύνη των γονιών και γνωρίζουν το ιστορικό του παιδιού».
Ο κ. Καπραβέλος, ερμηνεύει την αναλογία «ένα προς τρία» ως τον απόηχο της αύξησης των τεστ σε αυτές τις ηλικίες. «Μέχρι πρότινος, δεν είχαμε επαρκή στοιχεία για το πώς συμπεριφέρεται ο κορονοϊός στις μικρές ηλικίες. Τώρα, γίνονται μαζικά τεστ. Αν ψάξεις, θα βρεις. Αντίστοιχα, αν αρχίσουμε να κατεβάζουμε επιβάτες από λεωφορεία και διενεργούμε τεστ, μπορεί να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ένα σημαντικό ποσοστό των κρουσμάτων αφορούν σε επιβάτες. Το συμπέρασμα είναι ένα. Θα μολυνθούμε όλοι. Η βιβλιογραφία λέει ότι κάποιοι από αυτούς που μολύνονται νοσούν. Οι εμβολιασμένοι, δύσκολα νοσούν, αν νοσούν μεταδίδουν και πολύ πιο δύσκολα κινδυνεύουν. Εμβολιασμός εν ολίγοις, θα πει προφύλαξη» καταλήγει.