ΕΦΚΑ και Βρούτσης εκθέτουν τον Χατζηδάκη με αφορμή την υπόθεση efood
Συγκεκριμένα, ο ΕΦΚΑ απαντούσε στην efood και απέρριπτε το αίτημα μετατροπής των συμβάσεων εργασίας. «Οι όροι και οι προϋποθέσεις της εργασίας που παρέχουν οι διανομείς προϊόντων εστίασης έχουν όλα τα κριτήρια που την χαρακτηρίζουν εξαρτημένη εργασία… Τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να ασφαλίζονται σύμφωνα με το άρθρο 2 του ΑΝ 1846/51 του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και σε καμία περίπτωση δεν υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 55 του Ν.4509/17 περί τίτλου κτήσης» αναφέρει η απάντηση.
Βρούτσης: Τεκμήριο υπέρ της εξαρτημένης εργασίας
Λίγους μήνες αργότερα, με σχετική εγκύκλιο, ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης επιβεβαιώνει ότι, σε κάθε περίπτωση, η εργασία του διανομέα, σύμφωνα με το αρ. 2 του ν. 1846/1951, στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (πρ. ΙΚΑ), είναι παρόμοια με αυτές που συναντώνται στις περιπτώσεις εξαρτημένης εργασίας.
«Εάν ενόψει των συνθηκών κάθε συγκεκριμένης περίπτωσης είναι πράγματι δυσχερής η διάκριση μεταξύ εξαρτημένης ή μη εργασίας, τυγχάνει εφαρμογής το από την παραπάνω διάταξη προβλεπόμενο μαχητό τεκμήριο υπέρ της εξαρτημένης εργασίας και της υπαγωγής του προσφέροντος την εργασία αυτή στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (πρ. ΙΚΑ). Προς ανατροπή του τεκμηρίου αυτού πρέπει να αποδεικνύεται κάθε φορά, κατά τρόπο βέβαιο και σαφή, ότι η εργασία προσφέρεται υπό καθεστώς ελευθέρων ενεργειών του παρέχοντος αυτήν, κατά τη σχετική πλήρως αιτιολογημένη κρίση της Διοίκησης και, τελικά, του Διοικητικού Δικαστηρίου (ΣτΕ 2265/1994, 1458/1991 κ.ά.)» αναφέρει η σχετική εγκύκλιος, καταλήγοντας:
«Πιο συγκεκριμένα, στο υπό εξέταση θέμα, λαμβάνοντας υπόψη και την απάντηση του Δικαστηρίου της Ε.Ε., το είδος της σύμβασης εργασίας όσων απασχολούνται στη διανομή προϊόντων (εστίασης) προσιδιάζει στη φύση και τα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης σχέσης εργασίας και πάντως δεν είναι συμβατή με την αμοιβή των εν λόγω εργαζόμενων με Παραστατικό Παρεχόμενων Υπηρεσιών (πρώην τίτλος κτήσης), το οποίο ενδείκνυται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, εντελώς ευκαιριακού και περιστασιακού χαρακτήρα».
«Ζούμε τα απόνερα του νόμου Χατζηδάκη»
Θυμίζουμε πως εχθές σε προσπάθεια να αποβάλλει τις ευθύνες από πάνω της επιδόθηκε η κυβέρνηση, με τον υπουργό Εργασίας να υποστηρίζει ότι ο νόμος που ψήφισε δεν έχει καμιά σχέση με την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. «Καμιά σχέση αυτό που έγινε με την efood με τον νόμο», είπε χαρακτηρίζοντας τον εκβιασμό χαλαρά ως «αθέμιτη πρακτική της εταιρείας». Και βέβαια γύρισε το θέμα στην αντιπολίτευση με επίθεση για μια ακόμα φορά επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας και πάλι ανεπιτυχώς ότι λέει ψέματα για τον νόμο για «ψηφουλάκια».
Παράλληλα, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι διανομείς στη σκιά της υπόθεσης του efood, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό να σχολιάζει: «Ζούμε τα απόνερα του νόμου Χατζηδάκη, αν δείτε το άρθρο 69 είναι φωτογραφία αυτό που προσπαθεί να κάνει τώρα η συγκεκριμένη εταιρεία. Μιλάμε για μια εταιρεία που μέσα στην κρίση της πανδημίας εκτόξευσε τα κέρδη της, πάνω από 120 εκατ. ευρώ κέρδη. Μιλάμε για τους εργαζόμενους, που τα τελευταία τρία χρόνια μετράμε ένα νεκρό κάθε μήνα, είναι πολύ επισφαλής η εργασία τους -και είναι τρία χρόνια τώρα με δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις».
Το επίμαχο άρθρο του αντεργατικού νόμου προβλέπει:
Άρθρο 69
Συμβατική σχέση ψηφιακών πλατφορμών με παρόχους υπηρεσιών
- Οι ψηφιακές πλατφόρμες συνδέονται με τους παρόχους υπηρεσιών με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ή συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου.
- Η σύμβαση μεταξύ ψηφιακής πλατφόρμας και παρόχου υπηρεσιών τεκμαίρεται ότι δεν είναι εξαρτημένης εργασίας, εφόσον ο πάροχος υπηρεσιών δικαιούται, βάσει της σύμβασής του, σωρευτικά:
α) Να χρησιμοποιεί υπεργολάβους ή υποκατάστατους για να παρέχουν τις υπηρεσίες που έχει αναλάβει να προσφέρει. Η προϋπόθεση αυτή πληρούται, ακόμη και αν η ψηφιακή πλατφόρμα αξιώνει οι υπεργολάβοι και υποκατάστατοι του παρόχου υπηρεσιών να έχουν υποβληθεί σε εκπαίδευση ή να φέρουν στολή ή να τηρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας ή να έχουν τύχει των κατάλληλων εξετάσεων υγείας και γενικότερα να συμμορφώνονται προς τους γενικούς όρους παροχής υπηρεσιών, υγιεινής και ασφάλειας που ισχύουν για τους παρόχους υπηρεσιών, που συνδέονται συμβατικώς με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα.
β) Να επιλέγει τα διάφορα έργα που η ψηφιακή πλατφόρμα του προτείνει να αναλάβει ή να θέτει μονομερώς ο ίδιος τον μέγιστο αριθμό τέτοιων έργων που εκάστοτε θα αναλαμβάνει, ο οποίος μπορεί και να μεταβάλλεται, υπό την προϋπόθεση ότι πάντοτε καθορίζεται μονομερώς από τον ίδιο.
γ) Να παρέχει τις ανεξάρτητες υπηρεσίες του προς οποιονδήποτε τρίτο ή να εκτελεί έργα για οποιονδήποτε τρίτο, συμπεριλαμβανομένων ανταγωνιστών της ψηφιακής πλατφόρμας.
δ) Να καθορίζει ο ίδιος τον χρόνο παροχής των υπηρεσιών του, εντός δεδομένων χρονικών πλαισίων, προσαρμόζοντάς τον στις προσωπικές του ανάγκες και όχι με βάση τα συμφέροντα της ψηφιακής πλατφόρμας.