
Με αφορμή τα πολλά πρόσφατα περιστατικά βίας σε βάρος των γυναικών, «κλωτσιά» στην πατριαρχία αποφασίζει να δώσει ο Κώστας Πελετίδης, με τη διαμόρφωση ενός δικτύου γυναικών που θα επικοινωνούν, θα ενεργοποιούνται και θα αντιστέκονται. Το Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου Πατρέων ξεκινά «Μαθήματα Αυτοπροστασίας για Γυναίκες» δωρεάν. Τα μαθήματα, εκτός από τεχνικές άμυνας, περιλαμβάνουν και συζητήσεις με ειδικούς.
Το Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου Πατρέων ξεκινά «Μαθήματα Αυτοπροστασίας για Γυναίκες» δωρεάν, τα οποία βασίζονται σε τεχνικές των πολεμικών τεχνών. Κατά τη διάρκειά τους, οι συμμετέχουσες θα εξασκούνται σε τεχνικές πολεμικών τεχνών, μυϊκής ενδυνάμωσης και επίσης, θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με ειδικούς σχετικά με το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας στο στενό ή γειτονικό περιβάλλον, του τρόπου αντίδρασης απέναντι στα φαινόμενα της σεξουαλικής παρενόχλησης, αλλά και για τη γυναικεία αυτοεκτίμηση.
Στόχος του προγράμματος είναι πρωτίστως η διαμόρφωση ενός δικτύου γυναικών που θα επικοινωνούν, θα μοιράζονται, θα ενεργοποιούνται, θα διεκδικούν και θα αντιστέκονται.
Ο Βοηθός Δημάρχου για το Συντονισμό του Πάρκου Εκπαιδευτικών Δράσεων, Γιώργος Μαγιάκης, δήλωσε:
«Το Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων παίρνει πρωτοβουλία και πραγματοποιεί τη συγκεκριμένη δράση με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά κακοποιητικών συμπεριφορών και παρενοχλήσεων απέναντι στο γυναικείο φύλο. Πρόκειται για το φαινόμενο που ακούει στο όνομα «πατριαρχία» και δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προέκταση του σημερινού κοινωνικοοικονομικού συστήματος που σήμερα καταδικάζει τις γυναίκες. Ενός συστήματος που εκθέτει τη γυναίκα στην ασυδοσία της εργοδοσίας καταργώντας της κάθε εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα και προνόμιο, κάθε μέτρο προστασίας της μητρότητας, κάθε δομή πρόνοιας για μικρά παιδιά, ΑμεΑ, ακόμη και για ηλικιωμένους, με αποτέλεσμα η προστασία των παραπάνω να θεωρείται ατομική υπόθεση των γυναικών. Σκοπός μας είναι κατάρριψη των στερεοτύπων, της μοιρολατρίας και της εκμετάλλευσης μέσω της σωματικής αλλά, κυρίως, πνευματικής και συναισθηματικής ενδυνάμωσης».
✔️ Ώρες πραγματοποίησης των μαθημάτων:
Δευτέρα – Τετάρτη, 11.00 π.μ. – 12.00 μ.μ.
Σημείο συνάντησης: Πλατεία – Γήπεδο μπάσκετ εντός του Πάρκου Εκπαιδευτικών Δράσεων.
✔️ Τα προγράμματα ξεκινούν από την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021.
Υπεύθυνη για την υλοποίηση των μαθημάτων είναι η γυμνάστρια, Γεωργία Νικολοπούλου,
✔️ Για πληροφορίες:
Tηλ: 2610436652, Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00πμ – 1.00μμ
E-mail: parkoedu@gmail.com
Facebook: Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων Δήμου Πατρέων και Δήμος Πατρέων.
Kαι στην ιστοσελίδα του Δήμου: https://www.e-patras.gr
Ο αυτοπροσδιορισμός έχει κάποια όρια: δεν είμαστε ό,τι νιώθουμε, η αντικειμενική πραγματικότητα ορίζει κάποια πράγματα, είτε μας αρέσει, είτε όχι.
Δεν είναι δυνατόν να... επιλέγει καθένας τι φύλο είναι - εκτός αν ακολουθήσει όλη τη διαδικασία (χειρουργική επέμβαση, ορμονοθεραπεία κλπ) και αλλάξει επίσημα φύλο- ανάλογα με το τι... νιώθει!
"Κοινωνική κατασκευή" (για την οποία τόσος λόγος γίνεται) είναι το τι ΣΗΜΑΙΝΕΙ φύλο (πχ ο άντρας/η γυναίκα πρέπει να φέρονται έτσι, να μιλάνε έτσι, να ντύνονται έτσι, να έχουν αυτές ή τις άλλες προτιμήσεις κοκ). Αυτή η κοινωνική κατασκευή, ως τέτοια, δεν μπορεί να επιβάλλεται στα άτομα, τα οποία πρέπει να 'χουν το δικαίωμα να φέρονται όπως γουστάρουν.
"Κοινωνική κατασκευή" ΔΕΝ είναι το φύλο όπως το ορίζουν η ανατομία, τα χρωμοσώματα και το DNA - με την εξαίρεση κάποιων εξαιρετικά σπάνιων περιπτώσεων ερμαφροδιτισμού ή ελλειπούς ανάπτυξης φύλου κλπ. Μπορεί ένας άντρας να νιώθει 100% γυναίκα ή μια γυναίκα να νιώθει 100% άντρας, αλλά (πριν προχωρήσει σε πλήρη αλλαγή φύλου, βλ. παραπάνω) εξακολουθεί να ΕΙΝΑΙ άντρας και γυναίκα, αντίστοιχα. Ο άκρατος υποκειμενισμός, ακόμα και κόντρα στα φυσικά δεδομένα, είναι χαρακτηριστικό του πιο ακραίου φιλελέ ατομικισμού!