Την ανησυχία του για την επιδημιολογική κατάσταση στην Βόρεια Ελλάδα αλλά και για άλλες περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, τόνισε ότι σε αυτές τις περιοχές υπάρχει φόβος επιδημιολογικής έξαρσης, άρα «η τακτική των τοπικών, μίνι lockdown θα συνεχιστεί. Όπως γίνεται και τώρα, θα βλέπουμε περιοχές να βγαίνουν και να μπαίνουν στο κόκκινο».
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάποιο αριθμητικό όριο, το οποίο αν ξεπεραστεί θα επιφέρει την επιβολή οριζόντιων μέτρων, υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται και χρειάζεται συνδυασμός πολλών παραγόντων για να ληφθούν αποφάσεις. «Για τις επόμενες δυο εβδομάδες θα μείνουμε στα ίδια επίπεδα 2.000 – 2.500», είπε. Για τα κρούσματα που εντοπίζονται σε μικρές ηλικίες, υπογράμμισε ότι «το 30% των ημερήσιων κρουσμάτων αφορά παιδιά ηλικίας 4-18 ετών».
Αναφορικά με τον τρόπο που μπορούν να πειστούν όσοι πολίτες δεν έχουν λάβει καμία εμβολιαστική δόση, τόνισε πως «το ξεκάθαρο μήνυμα είναι ότι τα εμβόλια σώνουν ζωές» και πρέπει «να ακούμε τους ειδικούς και όχι τα social media».
«Ναι ένα παιδί σπάνια θα νοσήσει σοβαρά. Όμως ποιος μου εγγυάται ότι δεν θα γίνει η στραβή για το δικό μου παιδί που είναι 11 ετών;»
Για τα παιδιά που βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας και για το κομμάτι του πληθυσμού που παραμένει ανεμβολίαστο, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. «Όταν ξεκίνησε η επιδημία τα παιδιά ήταν γύρω στο 13% των κρουσμάτων και τώρα το ποσοστό έχει φτάσει περίπου στο 30%», τόνισε και πρόσθεσε: «Αυτό οφείλεται στην μετάλλαξη Δ και παράλληλα στην αυξημένη ιχνηλάτηση καθώς πραγματοποιούνται περισσότερα τεστ στα παιδιά σε σύγκριση με πέρσι». «Ναι ένα παιδί σπάνια θα νοσήσει σοβαρά. Όμως ποιος μου εγγυάται ότι δεν θα γίνει η στραβή για το δικό μου παιδί που είναι 11 ετών;», είπε και σχολίασε ότι το 11χρονο παιδί του θα είναι από τα πρώτα παιδιά για την ηλικία 5-11 ετών που θα κάνει το εμβόλιο στην Ελλάδα, μιας και η έγκριση για τον εμβολιασμό αυτών των ηλικιών από την Pfizer βρίσκεται προ των πυλών. Σχολιάζοντας την άποψη πως θα ήταν καλύτερο για τα παιδιά να μην γίνεται παρέμβαση στο ανοσοποιητικό τους, τόνισε πως κάτι τέτοιο ξεπερνά τα όρια της τρέλας και δεν γίνεται ρισκάρεις να «εκπαιδευτεί» το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού με φυσική λοίμωξη. «Αν το παιδί σου μετά νοσήσει σοβαρά, θα τρελαθείς», παρατήρησε.
Αναφορικά με την εντατικοποίηση των εμβολιασμών, είπε πως υπάρχει ένας «σκληρός πυρήνας» που δεν προσεγγίζεται. «Πρέπει να προσεγγίσουμε αυτούς που φοβούνται γιατί αυτοί ακούνε και δεν είναι λίγοι», υπογράμμισε. Κατά τον ίδιο, η μειωμένη, σε σχέση με την ΕΕ, εμβολιαστική κάλυψη δεν έχει να κάνει με τρόπους ή μέσα πειθούς αλλά με θέματα παιδείας: «Η άρνηση των ανθρώπων στην αποδοχή των ευρημάτων της επιστήμης -σε σύγκριση με άλλες χώρες του νότου- δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα στην γενικότερη παιδεία που λάβαμε σαν λαός τα τελευταία 40 χρόνια. Από εκεί για μένα ξεκινάει το πρόβλημα». Αναφορικά με τις αντικρουόμενες απόψεις για τα εμβόλια, σχολίασε: «Είχαμε 3 εκατ. γιατρούς και τώρα έχουμε 10. Όλοι έχουμε πάρει πτυχίο Ιατρικής από το Facebook».
«Αυξάνονται οι εισαγωγές»
Για την αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία και στη Βόρεια Ελλάδα μίλησε στον ΣΚΑΪ ο ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη να δημιουργηθούν νέες κλίνες στα παιδιατρικά τμήματα για το επόμενο κύμα, καθώς «γύρω στο 25% των κρουσμάτων καθημερινά είναι παιδιά». Τόνισε ότι «η προσπάθειά μας είναι να ανιχνεύουμε συνεχώς τα παιδιά που νοσούν και να απομονώνονται. Τα κρούσματα σε απόλυτους αριθμούς είναι σχετικά σταθερά», ενώ αναφορικά με τα πρωτόκολλα για τα σχολεία, συμπλήρωσε ότι τίποτα δεν είναι παγιωμένο. «Δεν βλέπουμε ακόμα κάποια επιδείνωση, διότι ζούμε ακόμα την περίοδο του καλοκαιριού. Χρειάζεται πολύ καλή επιτήρηση και πολλά τεστ», τόνισε.
Ο κ. Γώγος ανέφερε ότι υπάρχει τάση για αύξηση κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα, όμως ακόμα η κατάσταση είναι σταθερή. «Το πρόβλημα είναι ότι οι δείκτες είναι ανερχόμενοι στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και υπάρχει σταδιακή επιβάρυνση στο σύστημα. Επομένως, πρέπει να προετοιμαζόμαστε, ώστε να υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες το επόμενο διάστημα». Πρόσθεσε δε ότι η Βόρεια Ελλάδα είναι η περιοχή με τη λιγότερη εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα.