Προς απαγόρευση τείνει η κατανάλωση κρέατος σκύλων στη Νότια Κορέα, μετά τις αντιδράσεις συλλόγων και φορέων υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν δήλωσε σήμερα Δευτέρα ότι πιθανόν να χρειαστεί να απαγορευτεί η κατανάλωση κρέατος σκύλου λόγω του διαλόγου που έχει ανοίξει για την αμφιλεγόμενη πρακτική και της αυξανόμενης συνειδητοποίησης των δικαιωμάτων των ζώων.

Παρότι η συνήθεια αυτή δεν είναι τόσο διαδεδομένη όσο στο παρελθόν, το κρέας σκύλου καταναλώνεται κυρίως από μεγαλύτερους ανθρώπους, σερβίρεται σε κάποια εστιατόρια και πωλείται σε συγκεκριμένες αγορές. Το σχόλιο αυτό έκανε ο Μουν μετά την ενημέρωσή του από τον πρωθυπουργό Κιμ Μπου-κιούμ σχετικά με τις προσπάθειες διαχείρισης των εγκαταλελειμμένων ζώων και του συστήματος υποχρεωτικής καταγραφής για τους σκύλους.

«Έπειτα από την ενημέρωση, είπε (ο πρόεδρος) ότι ήρθε η ώρα να σκεφτούμε στα σοβαρά την επιβολή απαγόρευσης της κατανάλωσης κρέατος σκύλου». ανέφερε σε η εκπρόσωπος του Μουν, η Παρκ Κιούνγκ-μι. Ιδιοκτήτης σκύλου άλλωστε είναι σήμερα και ο ίδιος ο πρόεδρος. Η υιοθεσία του «Τόρι» ήταν μια από τις δεσμεύσεις από πλευράς του Μουν στη διάρκεια της προεδρικής του εκστρατείας και το σκυλάκι έγινε σύντομα ο πρώτος διασωθείς ημίαιμος που εισέρχεται στον Μπλε Οίκο.

Ο ισχύων νόμος για την προστασία των ζώων στη χώρα αφορά κυρίως την απάνθρωπη σφαγή σκύλων και γάτων, αλλά δεν απαγορεύει την κατανάλωσή τους. Μολαταύτα, οι αρχές έχουν επικαλεστεί τον νόμο αυτόν και άλλους κανονισμούς που αφορούν την υγιεινή για να λάβουν αυστηρά μέτρα εις βάρος των εκτροφείων σκύλων και κάποιων εστιατορίων ενόψει διεθνών οργανώσεων όπως ήταν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες της Πιοντσάνγκ το 2018.