Αφού εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου του Σικάγο δεν περιλαμβάνονται ζητήματα διεύρυνσης, ο κ. Γκρούεφσκι, σημειώνει ότι η χώρα του έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ, συμμετέχει στις διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές της Συμμαχίας, κυρίως στην αποστολή της ISAF στο Αφγανιστάν, και έχει αποδείξει την ικανότητά της να αναλάβει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα του μέλους της Συμμαχίας.
 
«Ως εκ τούτου», τονίζει, «πιστεύω ότι η συμπερίληψη του αιτήματός μας για πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Σικάγου θα αποτελούσε λογική απόρροια του έργου που επιτελέστηκε από τη Δημοκρατία της “Μακεδονίας” και επιβράβευση των προσπαθειών και προσδοκιών μας».
 
Ο πρωθυπουργός της γειτονικής μας χώρα αναφέρεται ακόμη στα συμπεράσματα του Βουκουρεστίου, στη στάση της Ελλάδας και στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ), το οποίο, όπως επισημαίνει, έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11, παράγραφος 1, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και δεν έπρεπε να εμποδίσει την ένταξη της χώρας του στη Συμμαχία.
 
Στο σημείο αυτό, ο κ. Γκρούεφσκι ζητεί από τους αρχηγούς των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους την ετυμηγορία του ΔΔΧ, το οποίο αποτελεί το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών και να επανεξετάσουν τα συμπεράσματα του Βουκουρεστίου.
 
Στην επιστολή του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εκφράζει ακόμη την πεποίθηση ότι η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ θα ωφελήσει τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία της περιοχής και ταυτόχρονα θα συμβάλει στη δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος στις σχέσεις μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας, ενώ όπως εκτιμά, θα λειτουργήσει θετικά για την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων σχετικά με την εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.