Από Δευτέρα 4 Οκτωβρίου ανοίγουν σταδιακά τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας. Το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα ξεκινήσουν τα μαθήματα κανονικά από αύριο. Ωστόσο ορισμένα ιδρύματα, όπως το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το ΠΑΜΑΚ, το Πάντειο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ανακοίνωσαν την έναρξη των μαθημάτων από τη Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου, για την «καλύτερη προετοιμασία τους στην εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου».
Διαφοροποιήσεις ενδέχεται να υπάρχουν στις επιμέρους σχολές και στα τμήματα των Πανεπιστημίων, όπως για παράδειγμα στο ΕΚΠΑ, όπου στο Τμήμα Φιλολογίας ξεκινούν τα μαθήματα στις 4 Οκτωβρίου, ενώ το Τμήμα Ψυχολογίας στις 11 Οκτωβρίου, όπως και στη Νομική Σχολή.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, τα μαθήματα, θεωρητικά και εργαστηριακά, θα πραγματοποιηθούν υποχρεωτικά δια ζώσης με αυξημένα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας της εκπαιδευτικής κοινότητας.
«Οι φοιτητές πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νοσήσεως ή τεστ. Για να διευκολυνθούν οι φοιτητές, στα μεγάλα πανεπιστήμια θα υπάρχουν εμβολιαστικά κέντρα. Σε κάποια ΑΕΙ θα υπάρχουν και μόνιμες δομές για παροχή εμβολίων χωρίς ραντεβού. Στα μικρά πανεπιστήμια, όπου δεν θα υπάρχουν εμβολιαστικά κέντρα, θα υπάρχει δυνατότητα να εμβολιαστούν με προτεραιότητα στα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής». Ενώ στα φοιτητικά εστιατόρια και κυλικεία -που είναι σε εσωτερικούς χώρους- θα μπορούν να πηγαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες.
Από τη μεριά τους οι φοιτητές, που έχουν περισσότερο από ένα χρόνο μακριά από τις σχολές τους και τις σπουδές τους διεκδικούν μέτρα για την ασφαλέστερη έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς. Συγκεκριμένα, πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι ζητάνε:
-Να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας
Εγκατάσταση κλιμακίου του εοδυ στο ίδρυμα με ευθυνη την διενέργεια δωρεάν μαζικών rapid test καθημερινά και την επιστημονική ενημέρωση για τον εμβολιασμό.
– Να προσληφθεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό για να καλυφθούν τα τεράστια κενά σε καθηγητές ώστε να φτιαχτούν ολιγομελή τμήματα. Άμεση πρόσληψη επαρκους προσωπικού καθαριότητας. Εγκατάσταση συστήματος απολύμανσης του αέρα στις αίθουσες.
-Πύκνωση των δρομολογίων των ΜΜΜ από και προς τις σχολές ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός.
Το ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας έχει προς το παρόν μπει στον πάγο, οπότε για αρχή οι φοιτητές θα επιστρέψουν στα αμφιθέατρα χωρίς αστυνομική συνοδεία και εποπτεία. Ωστόσο, ερωτηματικά έχουν προκύψει σχετικά με τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικών τεστ των φοιτητών που θα προσέρχονται στις σχολές, αφού είναι αδύνατον και εκτός των στενών αρμοδιοτήτων τους, οι καθηγητές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα εναλλαγής των μαθημάτων να κάνουν και έλεγχο δεκάδων πιστοποιητικών.
Τελικά, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, «το αμέσως επόμενο διάστημα τα ΑΕΙ δύνανται να προσλάβουν έκτακτο προσωπικό, με αποκλειστικό αντικείμενο τον έλεγχο των πιστοποιητικών και βεβαιώσεων των συμμετεχόντων στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία», χωρίς να υπάρχουν περαιτέρω διευκρινήσεις.