Δημοσιογραφική έρευνα δέκα κορυφαίων ευρωπαϊκών δημοσιογραφικών οργανισμών, όχι μόνο επιβεβαιώνει ότι γίνονται επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, αλλά αποκαλύπτει ότι πίσω από αυτές βρίσκονται επίλεκτες ομάδες του Λιμενικού. O τίτλος του δημοσιεύματος είναι «Ο σκιώδης στρατός που διώχνει πρόσφυγες από την ΕΕ. Μυστηριώδεις άντρες με μάσκες χτυπούν πρόσφυγες στα σύνορα της Ευρώπης ή τους ρίχνουν στη θάλασσα. Έρευνες που διήρκεσαν μήνες αποκαλύπτουν ποιος κρύβεται πίσω από τις κρυφές επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με την πολύμηνη έρευνα (των Der Spiegel, Lighthouse Reports, SRF, Rundschau, ARD Monitor, ARD Studio Wien, Libération, RTL Croatia, Novosti και Pointer, που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης), στις επαναπροωθήσεις συμμετέχουν αξιωματικοί του Ελληνικού Λιμενικού από επίλεκτες δυνάμεις που κανονικά ο ρόλος τους είναι να ασχολούνται με σοβαρά εγκλήματα (π.χ. τρομοκρατικές ενέργειες, ομηρίες κ.ά.).

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι εντολές που δίνονται στους άνδρες του Λιμενικού για αυτές τις επιχειρήσεις είναι προφορικές.

Σύμφωνα με την έρευνα:

Οι ερευνητές ζήτησαν από δύο υψηλόβαθμούς αξιωματούχους του Λιμενικού (έναν εν ενεργεία και έναν εν αποστρατεία) να δουν βίντεο από 15 επιχειρήσεις επαναπροώθησης στο Αιγαίο. Οι δύο αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι στις επιχειρήσεις συμμετείχαν άνδρες από τις τρεις επίλεκτες δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος, δηλαδή της Ομάδας Ειδικών Αποστολών (ΟΕΑ), της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών (ΜΥΑ) και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ).

Ένας αξιωματούχος χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις αυτές ως «εγκληματικές ενέργειες» και σημείωσε ότι οι περισσότεροι από όσους συμμετέχουν σε αυτές, δυσφορούν για όσα συμβαίνουν. «Οι εντολές είναι πάντοτε προφορικές γι’αυτές τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για εγκληματικές ενέργειες. Η MYA και το KEA συμμετέχουν σ’αυτές τις επιχειρήσεις. Αυτή είναι η δουλειά τους. Οι περισσότεροι δυσφορούν μ’ αυτό. Θεωρούν ότι βρίσκεται πέρα απ΄ αυτούς», είπε χαρακτηριστικά.

Καταγράφηκαν άνδρες με μάσκες σε 15 περιστατικά επαναπροωθήσεων από τον Μάρτιο του 2020 στο Αιγαίο. Γίνεται αναφορά σε ένα περιστατικό που τουλάχιστον 25 αιτούντες άσυλο προσπάθησαν με σκάφος να φτάσουν στις ακτές της Κω, όμως τους σταμάτησε η ελληνική ακτοφυλακή που τους φώναζε και τους «προέτρεπε» να πάρουν διαβατήριο αν θέλουν να ταξιδέψουν. Η ομάδα των προσφύγων δεν κατάφερε να περάσει και τελικά παραλήφθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή.

Όσον αφορά την Ελλάδα το περιοδικό αναφέρεται στην εμπειρία του Τζούνιορ Άμπα και της γυναίκας του από το Κονγκό και γράφει: «Στην αρχή, λέει ο Άμπα, κρύφτηκαν στους λόφους από την αστυνομία. Αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας τους έπιασαν γρήγορα και τους πήγαν πίσω στη θάλασσα, μαζί με άλλους 26 αιτούντες άσυλο. Στη λαστιχένια βάρκα χωρίς μηχανή φοβήθηκε για τη ζωή του. Οι άντρες δεν τους είχαν δώσει ούτε σωσίβια. Λίγες ώρες αργότερα Τούρκοι συνοριοφύλακες διέσωσαν τους αιτούντες άσυλο».

Και λίγο παρακάτω στο δημαοσίευμα σημειώνεται πως ο Άμπα θέλει να οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης τους ανθρώπους που τους άφησαν στη θάλασσα. Ένας Έλληνας δικηγόρος έχει αναλάβει την υπόθεση και μια από τις κατηγορίες είναι βασανισμός. «Τους τελευταίους μήνες το Αιγαίο έγινε πεδίο μάχης. 15 βίντεο από αιτούντες άσυλο και την τουρκική ακτοφυλακή δείχνουν πόσο κλιμακώνεται η βία. Μασκοφόροι καρφώνουν τις βάρκες των προσφύγων με άγκιστρα και ρίχνουν προειδοποιητικούς πυροβολισμούς στο νερό. Η ακτοφυλακή τραβάει πρόσφυγες που βρίσκονται σε πορτοκαλί σωστικές λέμβους προς την Τουρκία και τους αφήνει στη θάλασσα, όπως περιγράφει ο Άμπα. Είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη και παράνομη μορφή pushback. Μια νέα κατάντια της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

Εμπλοκή Κροατίας

Στην έρευνα αποκαλύπτεται επίσης η συμμετοχή κροατικών και ρουμανικών αστυνομικών αρχών σε επαναπροωθήσεις που γίνονται σε αυτές τις δύο χώρες.

Όσον αφορά τους κουκουλοφόρους στην Κροατία, το δημοσίευμα αποκαλύπτει πως «τα ανώτερα κλιμάκια της μονάδας αποτελούνται εν μέρει από βετεράνους πολέμου που πολέμησαν εναντίον των σερβικών στρατευμάτων τη δεκαετία του 1990. Μερικοί από τους άνδρες εμφανίζονται στο Instagram και στο Facebook με δεξιά εξτρεμιστικά και φασιστικά σύμβολα, άλλοι ποζάρουν με τα όπλα τους στα σύνορα. Τα μέλη ειδικού αστυνομικού σώματος επέμβασης λαμβάνουν επιπλέον μισθούς για την ειδική δράση τους κατά των μεταναστών στα σύνορα, συνήθως εκατοντάδες ευρώ το μήνα, σύμφωνα με αρκετούς Κροάτες αξιωματούχους». Στο άρθρο του Spiegel στην ιστοσελίδα του παρουσιάζονται και σχετικά βίντεο.