συνέντευξη στους Κωνσταντίνο Πουλή και Θάνο Καμήλαλη
Η αλήθεια είναι ότι μετά τις πρόσφατες επιθέσεις σε Σταυρούπολη και Νέο Ηράκλειο, ο εισαγγελέας Βασίλης Πλιώτας με παραγγελία του ζητά από τους εισαγγελείς Εφετών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τη διερεύνηση κι άλλων αδικημάτων. Ξεχωρίζει στην παρέμβασή του το σενάριο να πρόκειται για εγκληματική οργάνωση. Αυτό είναι κάτι που περιμέναμε πολλά χρόνια και μερικές δολοφονίες, για να το δούμε στην υπόθεσης της Χρυσής Αυγής. «Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε, για να κινηθεί τέτοια διαδικασία στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής, έπρεπε να έχουμε νεκρό και Έλληνα νεκρό. Οπότε το γεγονός ότι με τα πρώτα περιστατικά βίας, η Δικαιοσύνη αποφάσισε να κινηθεί, είναι ακριβώς το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης και ακριβώς, το ότι οι θεσμοί φοβούνται την επανεμφάνιση τέτοιων φαινομένων, όχι από αντιφασιστικά αντανακλαστικά, αλλά μην βρεθούν υπόλογοι» σχολίασε σχετικά η Ελευθερία Τομπατζόγλου.
Στην συνέχεια κατήγγειλε την κυβερνητική ρητορική αλλά και την στάση της σε σειρά ζτηημάτων, όπως το Προσφυγικό και την καταστολή, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι νομιμοποιεί τις φασιστικές ιδέες. «Η κυβέρνηση, όχι απλά αναίρεσε και κατέλυσε τα αποτελέσματα που είχε η απόφαση, αντίθετα τους έδωσε τη βεβαιότητα ότι οι ιδέες τους είναι νομιμοποιημένες. Όταν ακούγονται από υπουργούς τα περί δύο άκρων και ότι οι φασίστες δέχθηκαν επίθεση στη στην Σταυρούπολη. Το κατάφερε η κυβέρνηση μέσα σε έναν χρόνο και μόνο με δηλώσεις και υπουργοποίηση τριών ακροδεξιών, για να μην πω κάτι χειρότερο, βουλευτών. Υπάρχει μία γενικότερη γραμμή που ξεπερνάει τα όρια του δεξιού νεοφιλελευθερισμού. Υπάρχουν πράγματα που για μένα είναι οριακά αποδεκτά σε μία δημοκρατία. Η κυβέρνηση στοχεύει σε αυτήν την εκλογική δεξαμενή. Προφανώς δεν θέλει να πάρει μαζί της τους φυσικούς αυτουργούς, αλλά το κοινό που επικροτεί τέτοιες ενέργειες, αυτό το κοινό η Νέα Δημοκρατία το θέλει μαζί της, προκειμένου να μην διασκορπιστεί σε άλλα σχήματα που υφίστανται ή περιμένουν να αναδυθούν».
Σχετικά με το τι να περιμένουμε ενόψει της νέας φάσης της Δίκης της Χρυσής Αυγής, με την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό ανέφερε πως «δεν έχουμε ακόμα καθαρογραμμένη την απόφαση, οπότε δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά η δίκη στο Εφετείο. Αυτό στο οποίο στοχεύουμε είναι να διατηρηθεί η καταδικαστική απόφαση. Προφανώς να μη χορηγηθούν ελαφρυντικά, ώστε να μην πέσουν οι ποινές και να έχουμε άμεσες αποφυλακίσεις. Και αυτό το οποίου προσδοκούμε είναι να αντιληφθεί ο κόσμος ότι θα πρέπει και στη δεύτερη φάση της δικαστικής αυτής μάχης να είναι δίπλα μας, δίπλα στα θύματα. Μην ατονήσει δηλαδή το ενδιαφέρον του κόσμου».
«Δυστυχώς πολύς κόσμος, εσφαλμένως, είχε μία ανώριμη θεώρηση, να μας λέει αρχικά ότι δεν μπορείτε να κερδίσετε τον φασισμό με μία δικαστική απόφαση και εν συνεχεία, τώρα, να μας λέει ότι “να είδατε, και που κερδίσατε πάλι επανεμφανίστηκε, άρα δεν κάνατε τίποτα”. Πρέπει να αντιληφθεί ο κόσμος ότι δεν δηλώθηκε ποτέ ότι θα πατάξουμε συλλήβδην τον φασισμό. Εδώ νικήθηκαν στρατιωτικά, διαλύθηκαν και δεν τελείωσε. Δεν πρέπει να αφήνουμε όμως τον καθένα φυσικό ή ηθικό αυτουργό να διαφεύγει», πρόσθεσε.
«Ήταν μία μεγάλη νίκη, η ηγεσία του κόμματος βρέθηκε στη φυλακή» σημείωσε και συνέχισε λέγοντας πως «να το πω σκληρά: Θα πρέπει το αντιφασιστικό κίνημα να φροντίσει να μην μας ξαναχρειαστεί, είναι τόσο απλό. Να φροντίσει η κοινωνία και ο κόσμος να μην μας ξαναχρειαστούν. Δεν είναι απλό αλλά πρέπει να υπάρχουν τα αντανακλαστικά αυτά, ώστε να μην ξαναχρειαστεί να λύνουμε τα ζητήματα στις δικαστικές αίθουσες. Με την ίδια λογική που απλουστεύεται ανάποδα, η λογική είναι αυτή».
Ενώ τόνισε πως «είναι πιο αποτελεσματική η αντίδραση, η αντίσταση στον δρόμο, στις γειτονιές, στις δουλειές μας. Ο καθένας το ελάχιστο που μπορεί να προσφέρει και ατομικά και, αν όχι οργανωμένα, με συμμετοχή σε δράσεις, σε πορείες».