Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας σήμερα το πρωί από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και επέμενε προς τους δημοσιογράφους και το ρεπόρτερ του καναλιού να μη συσχετίζουμε τις χθεσινές πλημμύρες με τα καμένα.
Δήλωσε χαρακτηριστικά «Οι ζημιές είναι χαμηλά προς τη θάλασσα μη συνδέουμε τις ζημιές κοντά στη θάλασσα με τα καμένα» και έτσι προσπάθησε να αντικρούσει τις σοβαρές καταγγελίες των κατοίκων αλλά και την πραγματικότητα που έπαιζε στις οθόνες των τηλεθεατών.
Αυτή η δήλωσή του μπορεί να χαρακτηριστεί είτε ως αλαζονική και αυθάδης είτε ως απόδειξη της βαθιάς άγνοιας του αναπληρωτή υπουργού για το πώς λειτουργούν τα δασικά οικοσυστήματα.
Ήδη από το δημοτικό και από τα μαθήματα του Έμεις και ο Κόσμος” μαθαίνουμε για τη συμμετοχή των δασών στο κύκλο του νερού. Το δάσος αποτρέπει τις πλημμύρες και ταυτόχρονα εμπλουτίζει τον
υπόγειο υδροφορέα. Το δασικό έδαφος έχει μεγάλη ταμιευτική ικανότητα, αφού συγκρατεί το νερό κατά την περίοδο των βροχών και το αποδίδει κατά την περίοδο της ανομβρίας διατηρώντας σταθερή την παροχή των πηγών.
Το πόσο σημαντική είναι η επίδραση του δάσους στην αποτροπή των πλημμύρων το ζούμε στη χώρα μας κάθε χρόνο. Μετά την καταστροφή των δασών από πυρκαγιές ακολουθούν σχεδόν πάντα, εφόσον δε ληφθούν μέτρα, καταστροφικές πλημμύρες. Ταυτόχορνα το δάσος ασκεί πολύ μεγάλη επίδραση στην προστασία του εδάφους από τη διάβρωση και συνεπώς από την υποβάθμιση και την ερημοποίηση, συνέπειες που έχουμε γνωρίσει και στη χώρα μας.
Η ανακοίνωση αυτή από τον κ. Πέτσα μαρτυράει ότι ο ίδιος έχει υποτιμήσει τη νοημοσύνη μας και ότι το κυβερνών κόμμα προβαίνει σε ακρότητες για να διαχειριστεί έστω και τώρα τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών του Αυγούστου και το πολιτικό τους κόστους.
Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ και τα προγνωστικά του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναμένεται επιδείνωση του καιρού από αύριο με τα φαινόμενα, από τις μεσημεριανές ώρες και έπειτα, να είναι τοπικά ισχυρά και σε ορισμένες περιπτώσεις να συνοδεύονται από αυξημένη κεραυνική δραστηριότητα, ενισχυμένους ανέμους και χαλαζοπτώσεις. Μάλιστα, τοπικά το χαλάζι ενδέχεται να έχει σχετικά μεγάλο μέγεθος. Στις περιοχές που θα δεχθούν σημαντικές ποσότητες βροχής συμπεριλαμβάνεται η Βόρεια Εύβοια.