Μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν υπολογίσει ότι από 80 έως 200.000 γυναίκες αναζήτησαν τη λύση παράνομα, αφού η χώρα τους έκανε πράξη τον αναχρονιστικό νόμο, ο οποίος περιορίζει πολύ τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι γυναίκες μπορούν να ζητήσουν τερματισμό της κύησης και τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Ιανούαριο.
Πρόκειται για σχεδόν πλήρη απαγόρευση καθώς οι αμβλώσεις επιτρέπονται μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή εάν η υγεία της μητέρας κινδύνευε, που μέχρι την ντροπιαστική απόφαση αποτελούσαν μόλις το 2% των περιπτώσεων.
Τον περασμένο χρόνο, τουλάχιστον 460 Πολωνές που ζητούσαν αμβλώσεις δεύτερου τριμήνου ταξίδεψαν στην Αγγλία, σύμφωνα με το AWB, όπου οι τερματισμοί μπορούν να πραγματοποιηθούν έως και 24 εβδομάδες και πέρα από αυτό σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Η ΜΚΟ ανέφερε ότι έχει βοηθήσει γυναίκες να ταξιδέψουν από την Πολωνία σε Αγγλία, Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία και την Τσεχία, ενώ 18.000 άλλες βοηθήθηκαν από την ομάδα Women Help Women, η οποία διευκολύνει την πρόσβαση σε χάπια άμβλωσης μέσω ταχυδρομικής αποστολής.
Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν την ίδια εβδομάδα με μία έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που περιλαμβάνει δεδομένα από 14 άλλες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Διεθνής Αμνηστία και η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το κείμενο τονίζει πως οι γυναίκες και τα κορίτσια στην Πολωνία αντιμετωπίζουν «ανυπολόγιστη ζημιά» λόγω της νέας νομοθεσία.
Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα σε όσες ανήκουν σε φτωχότερα στρώματα, στο περιθώριο, ή βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές, σύμφωνα με την Ουρσούλα Γκρέτσουκ, συντονίστρια διεθνούς υπεράσπισης στην Ομοσπονδία Γυναικών και Οικογενειακού Προγραμματισμού (Federa).
Η Mάρα Κλάρκ, ιδρύτρια της AWB, σχολίασε μιλώντας στον Guardian ότι «βλέπουμε περισσότερες γυναίκες με εμβρυϊκές ανωμαλίες από τότε που άλλαξε ο νόμος. Ακούμε από τους χρήστες των υπηρεσιών μας ότι η σοβαρότητα της εμβρυϊκής ανωμαλίας υποβαθμίζεται από τους γιατρούς και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι γιατροί καθυστερούν εσκεμμένα τη διάγνωση [έτσι ώστε οι γυναίκες να δυσκολεύονται περισσότερο να έχουν πρόσβαση σε άμβλωση]».
Οι αμβλώσεις ελέγχονταν πάντα αυστηρά στην Πολωνία και απαγορεύονταν μέχρι το 1932, όταν ο νόμος άλλαξε ώστε να επιτρέπεται η άμβλωση για ιατρικούς λόγους ή σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας.
Πηγή: The Guardian