«Το μοντέλο που χρησιμοποιούμε δείχνει ότι για κάθε 1.000 κρούσματα που ανεβαίνουμε στο μέσο όρο της εβδομάδας, θα έχουμε 10 επιπλέον νεκρούς και 50-90 νέεες διασωληνώσεις», είπε ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον Ant1, ενώ επανέλαβε ότι «αν δεν πάρουμε μέτρα ή δεν συμβεί κάτι διαφορετικό, θα παγιωθούμε σε αριθμούς πάνω από 4.000 με τάσεις προς 5.000 ή και παραπάνω, κατά τις επόμενες 3-4 εβδομάδες και προς το τέλος Νοεμβρίου».
«Περιοχές με καλή εμβολιαστική κάλυψη θα έχουν μία διαχειρίσιμη πανδημική έξαρση, που θα έχει μεν πολλά κρούσματα, αλλά όχι νοσηλευόμενους, διασωληνωμένους και θανάτους. Αντίθετα περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη θα έχουν μεγαλύτερη έξαρση κρουσμάτων και κυρίως αυτά τα κρούσματα σε υψηλό ποσοστό θα μεταφράζονται σε νοσηλείες, διασωληνώσεις και απώλειες ζωής», όπως υπογράμμισε.
«Εγώ δεν αποκλείω μέτρα κατά τόπους, ειδικά σε περιοχές που πιέζονται πολύ, όπως η βόρεια Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι είναι η μητρόπολη των γύρω περιφερειακών ενοτήτων, μοναδικό κέντρο που έχει σημαντικό αριθμό ΜΕΘ με εξειδίκευση για αυτούς τους αρρώστους. Από όλες οι περιφερειακές ενότητες της Μακεδονίας και κοντινών άλλων νομών της Θράκης κτλ. οι βαριά άρρωστοι θα προστρέξουν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα».
«Δεν έχουμε χέρια»
«Για άλλη μια φορά φτάνουμε στο σημείο να μας “πνίγει” ο κορονοϊός, να γίνεται το αδιαχώρητο. Δεν προλαβαίνουμε να βγάλουμε ασθενή και αμέσως το κρεβάτι καταλαμβάνεται», είπε η κα. Βλαχογιάννη, αλλά όπως τόνισε το πρόβλημα δεν αφορά απλώς τις κλίνες. «Πρέπει να πούμε αλήθειες, δεν έχουμε χέρια, χρειαζόμαστε προσωπικό. Πραγματικά έχουμε κουραστεί 20 μήνες να παλεύουμε και να μην μπορούμε να αυξήσουμε το νοσηλευτικό προσωπικό. Είχαν προκηρυχθεί 20 θέσεις για την δική μου μονάδα, ήρθαν μόνο 6. Δουλεύω δύο ΜΕΘ, μία covid-19 και μία non-covid, το προσωπικό είναι ελλιπέστατο».
«Πανελλαδικά υπάρχει έλλειψη σε εντατικολόγους και αναισθησιολόγους. Κάτι πρέπει να γίνει, σήμερα, χτες. Αυτό θα συνεχιστεί. Οι ελλείψεις θα φανούν και στο απώτερο μέλλον, θα χρειαστούν αυτά τα χέρια, δεν είναι θέσεις προσωρινές», τόνισε η ίδια, κάνοντας σαφές ότι το πρόβλημα δημιουργείται από τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να «καλύψει τρύπες» με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αντί να προχωρήσει σε προκηρύξεις μόνιμων θέσεων. «Ήταν ήδη ελλιπές το προσωπικό, δεν είχαμε καλύψει όλες τις θέσεις. Υπάρχουν θέσεις προκηρυγμένες που δεν έρχονται να τις καταλάβουν και το κατανοώ, γιατί δεν έχουν κίνητρα να έρθουν … έχουν ανοίξει πάρα πολλά κρεβάτια, αλλά αλλά από μόνα τους κρεβάτια και αναπνευστήρες δεν κάνουν μία εντατική, την εντατική την κάνει το έμψυχο υλικό. Θέλουμε χέρια, νοσηλευτές, γιατρούς, για να μπορούμε να δουλέψουμε σωστά».
Αντιδρούν οι αναισθησιολόγοι για τις μετακινήσεις σε Ρέθύμνο
Μάλιστα, όπως αναφέρουν, τους προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε υποχρεωτική μετακίνηση, αν άμεσα δεν υπήρχε απάντηση.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων είναι πανελλήνιο και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις ελάχιστες προσλήψεις γιατρών που έγιναν την περίοδο 2011 -2016, γεγονός που, όπως τονιζεται, ώθησε τους αναισθησιολόγους είτε στο ιδιωτικό επάγγελμα, είτε στο εξωτερικό και παράλληλα αποθάρρυνε νέους ιατρούς να επιλέξουν την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας.
Επίσης υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα της λειτουργίας του νοσοκομείου Ρεθύμνου είναι χρόνια και δεν οφείλονται στην ασθένεια της γιατρού που υπηρετεί εκεί και δεν πρόκειται να επιλυθούν με εντολές μετακίνησης, προσθέτοντας ότι για να καλυφθούν οι εφημερίες στο ΓΝ Ρεθύμνου, από αναισθησιολόγους νοσοκομείων του Ηρακλείου και των Χανίων σημαίνει ότι οι δραστηριότητες τους στο Ηράκλειο και στα Χανιά θα πρέπει να περικοπούν.
Τέλος, καταγγέλλουν τις απειλές με πειθαρχικές κυρώσεις και τις παρεμβάσεις της διοίκησης με σκοπό την περαιτέρω αύξηση του εργασιακού φόρτου και ζητούν από τις διοικήσεις της7ης ΥΠΕ και του νοσοκομείου, «σεβασμό, αναγνώριση του έργου μας, αλλά και δυνατότητα έγκαιρου προγραμματισμού».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ κ Ε. Μπορμπουδάκη απέστειλε «τελεσίγραφο» στη Διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής ΠαΓΝΗ κ. Αλεξάνδρα Παπαϊωάννου, με το οποίο ζητούσε εντός 2 ωρών να απαντήσει ποιοι αναισθησιολόγοι προσφέρονται εθελοντικά να μετακινηθούν, από την αμέσως επόμενη ημέρα 23/10 έως και την 31/10 στο Ρέθυμνο για να καλύψουν κενές εφημερίες του Νοσοκομείου λόγω ασθένειας συναδέλφου που υπηρετεί εκεί. Σε αντίθετη περίπτωση, η ίδια η κ Μπορμπουδάκη θα όριζε με «εντολή μετακίνησης», το γνωστό «εντέλλεσθε», ποιοι αναισθησιολόγοι θα μετακινούνταν. Η εντολή μετακίνησης εκδόθηκε την ίδια ημέρα (Παρασκευή απόγευμα), και οι εφημερίες του ΓΝ Ρεθύμνου καλύφθηκαν.
Θέλουμε να τονίσουμε στους πολίτες του Ρεθύμνου ότι τα προβλήματα της λειτουργίας του Νοσοκομείου τους είναι χρόνια, δεν οφείλονται στην ασθένεια της συναδέλφου που υπηρετεί εκεί και δεν πρόκειται να επιλυθούν με εντολές μετακίνησης. Το πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων είναι πανελλήνιο και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις ελάχιστες προσλήψεις Ιατρών που έγιναν την περίοδο 2011 -2016, γεγονός που ώθησε τους Αναισθησιολόγους είτε στο ιδιωτικό επάγγελμα, είτε στο εξωτερικό και παράλληλα αποθάρρυνε νέους ιατρούς να επιλέξουν την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας.
Θέλουμε να τονίσουμε ότι το πανελλαδικό πλέον φαινόμενο μετακινήσεων Αναισθησιολόγων από το ένα Νοσοκομείο στο άλλο λειτουργεί εμβαλωματικά και απλά μετακυλίει τις δυσλειτουργίες από το ένα Νοσοκομείο στο άλλο. Για να καλυφθούν οι εφημερίες στο ΓΝ Ρεθύμνου, από Αναισθησιολόγους Νοσοκομείων του Ηρακλείου και των Χανίων σημαίνει ότι οι δραστηριότητες τους στο Ηράκλειο και στα Χανιά θα πρέπει να περικοπούν. Σημαίνει ότι θα πρέπει από τη μια στιγμή στην άλλη να εργαστούν σε ένα άγνωστο εργασιακό περιβάλλον με άλλη υλικοτεχνική υποδομή και άγνωστους συνεργάτες αντιμετωπίζοντας επείγοντα περιστατικά (εφημερία). Σημαίνει ότι οι συνάδελφοι αυτοί θα πρέπει να ξεπεράσουν κατά πολύ το μέγιστο χρόνο εργασίας τους που είναι οι 60 ώρες εβδομαδιαία, χωρίς να συγκατατίθενται, όπως ορίζει ο Νόμος 4498/2017. Και μπορεί οι διοικούντες να μην ενδιαφέρονται για την όχληση της προσωπικής και οικογενειακής μας ζωής, αλλά η υπέρβαση του μέγιστου χρόνου εργασίας -υπερεργασία- θέτει σοβαρά θέματα ασφάλειας για τους ασθενείς που περιθάλπουμε.
Ενημερωτικά, η Αναισθησιολογική Κλινική του ΠαΓΝΗ έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της ΜΕΘ του ΠαΓΝΗ, έχει στηρίξει τη λειτουργία της ΜΕΘ Παίδων του ΠαΓΝΗ όταν απειλήθηκε με αναστολή της λειτουργίας της και έχει στηρίξει επί σειρά ετών τη λειτουργία των Αναισθησιολογικών Τμημάτων τόσο του Βενιζελείου Νοσοκομείου, όσο και του ΓΝ Αγ Νικολάου. Εργαστήκαμε στο μέγιστο βαθμό κατά την περίοδο της πανδημίας, δεδομένου ότι το ΠαΓΝΗ είναι πιθανόν το μοναδικό Νοσοκομείο στην Ελλάδα που λειτούργησε 7 χειρουργικές αίθουσες την περίοδο αυτή (80% των χειρουργικών αιθουσών), ενώ συγχρόνως καλύψαμε διασωληνώσεις COVID στη μονάδα εντατικής θεραπείας, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και γιατροί μας εργάστηκαν στην κλινική κορονοϊού του ΠΑΓΝΗ.
Ενημερωτικά, η Αναισθησιολογική κλινική του ΠαΓΝΗ καλύπτει το μοναδικό τριτοβάθμιο νοσοκομείο της 7ης ΥΠΕ στο οποίο διεκπεραιώνονται επεμβάσεις μεγάλης βαρύτητας (καρδιοχειρουργικά, αγγειοχειρουργικά, παιδοχειρουργικά, θωρακοχειρουργικά κ.ά.) σε ασθενείς με υψηλό χειρουργικό κίνδυνο. Οι μετακινήσεις αναισθησιολόγων από το ΠαΓΝΗ δε θα λύσει το πρόβλημα λειτουργίας του Γ.Ν. Ρεθύμνου, αλλά θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στο Τριτοβάθμιο Νοσοκομείου του νησιού μας. Η ήδη παρατεταμένη αναμονή για χειρουργεία θα αυξηθεί περαιτέρω και μάλιστα θα αναβληθούν χειρουργεία, για τα οποία οι πολίτες δεν μπορούν να απευθυνθούν για την διενέργεια τους σε άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας της Κρήτης (όγκοι εγκεφάλου, ανευρύσματα αορτής, μεγάλοι όγκοι κοιλίας, παιδιά, χειρουργεία καρδιάς).
Αναμέναμε την αντιμετώπισή μας με τον απαιτούμενο σεβασμό και την αναγνώριση του έργου μας τόσο από την ΥΠΕ, όσο και από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου μας.
- Αντί αυτού, συνάδελφοι απειλούνταν με πειθαρχικές κυρώσεις για μια διοικητική διαδικασία (κρίση διορισμού ιατρού ΕΣΥ) και μάλιστα πριν από τη δίκη τους στην οποία αθωώθηκαν πανηγυρικά.
- Αντί αυτού, αρκετά συχνά υφιστάμεθα οχλήσεις/παρεμβάσεις από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου μας με σκοπό την περαιτέρω αύξηση του εργασιακού φόρτου χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι αριθμητικά, έχουμε μειωθεί κατά 4 λόγω συνταξιοδοτήσεων, αναρρωτικών αδειών και διαδικαστικών προβλημάτων.
- Αντί αυτού, λαμβάνουμε αποδοχές δεδουλευμένων εφημεριών περικομμένες κατά 35%, επειδή δεν επαρκεί το κονδύλι του ΠαΓΝΗ.
- Αντί αυτού, παρά την έλλειψη που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας δεν έχει προχωρήσει η κρίση για την πρόσληψη Αναισθησιολόγου που εκκρεμεί από τον Ιούνιο.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες του νησιού ότι η διάθεση μας να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε όσους τις έχουν ανάγκη παραμένει παρά τα προβλήματα που αναφέραμε παραπάνω. Απαιτούμε από τις Διοικήσεις της 7ης ΥΠΕ και του νοσοκομείου μας σεβασμό, αναγνώριση του έργου μας, αλλά και δυνατότητα έγκαιρου προγραμματισμού με σκοπό να ανταπεξέλθουμε στο μεγάλο φόρτο εργασίας χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια των ασθενών μας.
Εν αναμονή απάντησης στα ερωτήματα που θέσαμε επίσημα στη Διοίκηση της ΥΠΕ και του ΠαΓΝΗ».