Η αναζωπύρωση της πανδημίας στη Γαλλία οδήγησε τον Μακρόν να αυξήσει την πίεση τους ηλικιωμένους, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο, «επιβραβεύοντάς» τους με τη διατήρηση του υγειονομικού πάσου, το οποίο είναι απαραίτητο για να συμμετάσχουν οι πολίτες στο μεγαλύτερο φάσμα της καθημερινής κοινωνικής δραστηριότητας. Εναλλακτικά, για όσους δεν εμβολιάζονται η πρόσβαση εξασφαλίζεται με τη διενέργεια rapid test, όπως γίνεται και στη χώρα μας.

Το πάσο τέθηκε σε ισχύ στις 9 Αυγούστου ως προϋπόθεση για την πρόσβαση σε πολλούς χώρους διασκέδασης, άθλησης και πολιτισμού, ενώ από τις 30 Αυγούστου έγινε υποχρεωτικό για 1,8 εκατομμύριο εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς που έρχονται σε επαφή με κοινό. Έτσι, όσοι δεν εμβολιάζονται, υποχρεούνται να κάνουν τακτικά τεστ με δικά τους έξοδα.

«Η άνοδος κατά 40% σε μία εβδομάδα του δείκτη θετικότητας είναι ένα ανησυχητικό σημάδι», υπογράμμισε χθες ο Μακρόν στο διάγγελμα που εξέδωσε, ενώ ζήτησε από τους ανεμβολίαστους να σπεύσουν να εμβολιαστούν για να αντιστραφεί η κατάσταση. «Χάρη στην αναμνηστική δόση θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ζούμε» τόνισε. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορονοϊού μειώνεται μετά από μερικούς μήνες.

«Χάρη στον εμβολιασμό έχουμε δημιουργήσει ένα τείχος απέναντι στις σοβαρές μορφές του ιού, το 75% των Γάλλων είναι πλήρως εμβολιασμένο, δεν πρέπει το τείχος αυτό να διαρραγεί», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Από την πλευρά, του ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν δήλωσε χθες (9/11) ότι έχει λάβει εντολή από τον Πρόεδρο Μακρόν να ζητήσει από τις περιφέρειες να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους που κάνουν για το υγειονομικό πάσο.

Τέλος, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα θα είναι ξανά υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα δημοτικά σχολεία της Γαλλίας.