Σε δηλώσεις προχώρησαν ηγέτες και πολιτικοί ανήμερα της 48ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται σήμερα με την καθιερωμένη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ .

Κ. Μητσοτάκης: Θυμόμαστε και τιμούμε

Στο δικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός της χώρας υποστήριξε πως «τα μηνύματα εκείνων των μεγάλων στιγμών μετατρέπονται, σήμερα, σε καθημερινό προσανατολισμό προς μία ασφαλή Δημοκρατία. Που βαθαίνει τον χαρακτήρα της και απλώνει τα δικαιώματα του πολίτη. Δε νοσταλγούμε γερασμένα συνθήματα, αλλά υλοποιούμε ζωντανά αιτήματα. Χτίζοντας μία οικονομία, που αυξάνει την ευημερία όλων, σεβόμενη το περιβάλλον. Μια Παιδεία, που προσφέρει εργασία και πρόοδο. Και μία δυναμική κοινωνία, που δεν αφήνει κανέναν πίσω».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να «υποδεχτούμε, φέτος, τη μεγάλη επέτειο μακριά από καπηλείες και ακρότητες. Με τις σκέψεις μας στην αληθινή κληρονομιά της. Και με τις πράξεις μας ν’ απαντούν στο πρόταγμα της συγκυρίας, που είναι η δημόσια υγεία: Εμβολιαζόμενοι, τηρώντας τα μέτρα προστασίας, προφυλάσσοντας τη ζωή μας και τη ζωή των γύρω μας. Άλλωστε, πριν από όλα, ο Νοέμβρης του 1973 δίδαξε ενότητα και αλληλεγγύη. Κυρίως, όμως, την ώριμη κατάθεση της προσωπικής στάσης στη συλλογική κοινωνική δράση».

«Σαράντα οκτώ χρόνια μετά, οι λέξεις “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία” ανανεώνουν το νόημά τους. Εμπνέοντας, πλέον, μία νέα και ισχυρή Ελλάδα. Που, ήδη, αλλάζει και ακμάζει» κατέληξε.

Δ. Τζανακόπουλος: Ρίζα της σημερινής Δημοκρατίας οι νεκροί

Μήνυμα εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, επικεφαλής της αντιπροσωπείας που κατέθεσε τελικά στεφάνι στο μνημείο αφού διαπληκτίστηκε με φοιτητές, που είχαν φράξει την είσοδο.

«Τιμάμε σήμερα την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τους νεκρούς που αποτελούν τη ρίζα της σημερινής μας Δημοκρατίας. Κι αυτή τη Δημοκρατία είναι που πρέπει σήμερα περισσότερο από ποτέ να υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις» τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για να προσθέσει το εξής:

«Για την αλληλεγγύη, για την ισότητα, για την ελευθερία, για να νικήσει η ζωή, για να δικαιωθούν οι αγώνες της νεολαίας, της εξέγερσης, της μεγάλης εξέγερσης του Πολυτεχνείου του 1973»

Γ. Βαρουφάκης: Αγκάθι για τη Δεξιά το Πολυτεχνείο

«Το Πολυτεχνείο είναι ένα αγκάθι για τη δεξιά, είναι αγκάθι για την ολιγαρχία γιατί τους θυμίζει τη δυνατότητα αυτού του λαού την ώρα που νομίζουν ότι τον έχουν του χεριού τους» δήλωσε ο επικεφαλής του Μέρα25, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο.

«Ο λαός αυτός να βρει τις αστείρευτες δυνάμεις να εξεγερθεί, τόσο για την απεξάρτησή του από την ελληνική ολιγαρχία όσο και από τη διεθνή εξάρτηση. Ζήτω το Πολυτεχνείο, ζήτω τα Πολυτεχνεία του μέλλοντος, ζήτω τα Πολυτεχνεία της νέας γενιάς», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός.

Σε συνέντευξή του στο Open σημείωσε επίσης πως «οι εξεγερμένοι φοιτητές έσωσαν την τιμή του ελληνικού λαού», πως «κάθε 17 Νοέμβρη είναι μία ημέρα γιορτής της Δημοκρατίας και πως «σήμερα η μέρα είναι πολύ μεγαλύτερη από οποιοδήποτε μικροεπεισόδιο. Ελπίζουμε να μην υπάρχουν επεισόδια. Εμείς θα είμαστε εκεί».

Χριστοδουλάκης: Ο αγώνας για ελευθερία, η απαίτηση για μια καλύτερη ζωή

Ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, στο μήνυμά του για την 48 επέτειο του Πολυτεχνείου αναφέρει: «Το όχι των νέων στα κατεστημένα, η πίστη στη δημοκρατία, ο αγώνας για ελευθερία, η απαίτηση για μια καλύτερη ζωή. Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι πάντα οδηγός μας».

Ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ προσθέτει ότι οι σημερινές απειλές, η πανδημία, η κλιματική κρίση, οι ανισότητες που διευρύνονται, η ποιότητα της δημοκρατίας μας, αποτελούν τα πεδία των νέων αγώνων μας. «Το Κίνημα Αλλαγής προβάλλει και πάλι ως ο εκφραστής των ελπίδων του λαού μας, για μια κοινωνία όρθια, περήφανη, δίκαιη. Μια κοινωνία αξιοπρέπειας, χωρίς φόβο, διχασμό και διακρίσεις. Με τη νέα γενιά στην πρώτη γραμμή», τονίζει ο κ. Χριστοδουλάκης.

Γ. Παπανδρέου: Το παράδειγμα αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε

«Τιμούμε τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου. Τους τιμούμε, γιατί τόλμησαν να βγουν μπροστά και να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους, όταν η χούντα καταπατούσε τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια ενός λαού, ενώ κάποιοι σιωπούσαν», αναφέρει σε δήλωσή του για την επέτειο της εξέγερσης του 1973, ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ επισημαίνει ακόμη πως «το παράδειγμα αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε» και καταλήγει με το στίχο του ποιητή Ανδρέα Κάλβου: «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία».