«Μαζική ανεργία, πληθωρισμός στο 50%, καταστροφική ύφεση και τους Έλληνες να κατευθύνονται προς τα σύνορα», αυτή είναι η ζοφερή εικόνα πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τους επόμενους μήνες όπως την περιγράφει σε ρεπορτάζ της για την βρετανική εφημερίδα η Julia Kollewe επικαλούμενη αναλύσεις οικονομολόγων.
Αναλυτικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έξοδος της Ελλάδας από την ευρω΄ζωνη θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στα εξής 5 βήματα:
1. Εκλογική παράλυση
Το πολιτικό αδιέξοδο των εκλογικής αναμέτρησης της 6ης Μαΐου οδήγησε σε κατάρρευση του δικομματισμού στην Ελλάδα και την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας ,καθώς τα 2/3 των ψηφοφόρων στράφηκαν σε αντι-μνημονιακά κόμματα. Η προσφυγή σε νέο γύρο εκλογών στα μέσα Ιουνίου θα μπορούσε να “σηκώσει” ακόμη μεγαλύτερο κύμα αντι-λιτότητας.
2. Τα χρήματα εξαντλούνται
Τι θα συμβεί λοιπόν αν η Ελλάδα μείνει χωρίς κυβέρνηση; Ή αν η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί δεν τηρήσει τους όρους της δανειακής σύμβασης;
Η τρόικα πιθανότατα θα κλείσει τις στρόφιγγες και τα χρήματα από τις δόσεις του ελληνικού δανείου θα σταματήσουν να εισρέουν στην υπερχρεωμένη χώρα. Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές τράπεζες κατά πάσα πιθανότητα θα αποκοπούν από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Αυτό θα οδηγήσει σε αδυναμία της κυβέρνησης να καταβάλει μισθούς και συντάξεις καθώς και σε μαζική φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες. Η Ελλάδα θα αρχίσει να πληρώνει σε προσωρινό νόμισμα.
Σύμφωνα με τον Jens Nordig, επικεφαλής του τμήματος νομισματικής στρατηγικής της Nomura, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι αποτέλεσμα ενός «πολιτικού ατυχήματος».
3. Νέο νόμισμα, νέες τράπεζες
Προκειμένου να αντιμετωπίσει πιθανή φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες μετά την πτώχευση, η νέα ελληνική κυβέρνηση θα παγώσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς και θα επιβάλλει έλεγχο των καταθέσεων ώστε να αποτρέψει την μεταφορά των καταθέσεων στο εξωτερικό. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση θα αρχίσει να τυπώνει χρήμα. Για να ελαχιστοποιήσεις το χάος που θα επικρατήσει, ενδέχεται να επιλέξει να εισάγει τη δραχμή μέσα σε ένα σαββατοκύριακο. Επειδή η ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται απόλυτα από την ΕΚΤ θα χρεοκοπήσουν μόλις σταματήσει η ροή χρημάτων. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θξα έχει άλλη επιλογή από τη δημιουργία νέων τραπεζών με κρατική συμμετοχή.
4. Οι Έλληνες θα κατευθυνθούν προς τα σύνορα
Η χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ θα έχουν τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Η χώρα θα απομονωθεί. Ο δανεισμός θα σταματήσει, οι καταθέσεις θα παγώσουν, οι μικρές επιχειρήσεις θα κλείσουν και οι εξαγωγές θα πληγούν με αποτέλεσμα η οικονομία της Ελλάδας να βυθιστεί σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση.
Η υποτίμηση του νέου νομίσματος θα καταστήσει ακριβότερες τις εισαγωγές και θα εκτοξεύσει τον πληθωρισμό. Η τεράστια ανεργία θα οδηγήσει σε μαζική έξοδο των νέων στο εξωτερικό με πιθανό ενδεχόμενο ακόμα και το κλείσιμο των συνόρων.
5. Η μετάδοση του σοκ
Η έξοδος κάποιας χώρας μέλους από την ευρωζώνη θα κλονίσει τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη σε ολόκληρη την νομισματική ένωση με αποτέλεσμα την επαναφορά της οικονομίας της περιοχής σε ύφεση. Θα χρειαστούν νέα κεφάλαια για τη διάσωση και την προστασία άλλων ευάλωτων οικονομιών – όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία – το κόστος διάσπασης των οποίων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθείς το 1 τρις. ευρώ. Αυτό θα επιβαρύνει περαιτέρω τους φορολογούμενους των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης.