Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν συζήτησαν την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ υπογράμμισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παρά τις δηλώσεις έκδηλης ανησυχίας για τη χώρα μας, που είχαν κάνει προηγουμένως, όταν προσέρχονταν στη σύνοδο, αρκετοί ευρωπαίοι υπουργοί.
Κανένας δεν έχει δικαίωμα να δίνει μαθήματα στην Ελλάδα και να πληγώνει τους Ελληνες δίνοντας μαθήματα σε καθημερινή βάση σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν καθώς και τα περί εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, ανέφερε ο Γιούνκερ. Πρόσθεσε ότι τα 17 κράτη μέλη της ευρωζώνης είναι συνιδιοκτήτες του ευρώ «και δεν σκέφθηκα ούτε λεπτό ότι μπορεί κάποιος να φύγει». Δεν μου αρέσει ο τρόπος που μεταχειρίζονται την Ελλάδα καθημερινά, τόνισε, εξαπολύοντας με τον τρόπο αυτό επίθεση τόσο στον πρόεδρο της Κομισιόν, Μπαρόζο όσο και στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Προσωπικά είμαι κατηγορηματικά κατά της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η ευρωζώνη έχει 17 μέλη και δεν θα μπορούσα να διαννοηθώ ούτε για ένα δευτερόλεπτο την Ελλάδα εκτός ευρώ. Πρόκειται για ανοησίες και προπαγάνδα. Πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατία. Αυτά τα σενάρια προκαλούν την ελληνική κοινή γνώμη. Η Ελλάδα ψήφισε. Ελπίζω ότι στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Δεν θα πρέπει να δείνουμε μαθήματα στην Ελλάδα και στους Έλληνες. Όμως συμφωνήσαμε σε ένα πρόγραμμα και θα πρέπει να εφαρμοστεί», δήλωσε χαρακτηριστικα ο πρόεδρος του Eurogroup.
Για το θέμα του ομολόγου ξένου δικαίου που λήγει σήμερα, ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι η απόφαση για την πληρωμή ή όχι του ομολόγου ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση. Σημείωσε επίσης ότι το 1 δισ. ευρώ που παρακρατήθηκε από την δόση των 5,2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου.
Το Eurogroup γνωρίζει τις σημαντικές προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών, δεν είναι ώρα να χαλαρώσουμε την προσπάθεια για τις μεταρρυθμίσεις, αντίθετα η προώθηση των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όπως έχει συμφωνηθεί είναι η καλύτερη εγγύηση για ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις διαθρωτικές αδυναμίες της. Είναι ακλόνητη επιθυμία να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, θα κάνουμε τα πάντα προς αυτή την κατεύθυνση«, υπογράμμισε.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος οικονομίας Όλι Ρεν τόνισε: «Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ και να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης και σε υγιή δημοσιονομικά μεγέθη στα πλαίσια του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής».
Ο Επίτροπος Ρεν ανέφερε, επίσης, ότι το μέλλον της Ελλάδας και η ευημερία των πολιτών της βρίσκεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά στα χέρια των Ελλήνων πολιτικών και χαρακτήρισε το πρόγραμμα «σύμφωνο αλληλεγγύης» μεταξύ της Ελλάδας και των 16 εταίρων της και προϋποθέτει το σεβασμό των δεσμεύσεων.
Σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, ο Όλι Ρεν ανέφερε ότι υπήρξαν δυσκολίες οι οποίες οφείλονται στην έλλειψη πολιτικής συναίνεσης και στην αδυναμία της ελληνικής διοίκησης.