Το σύστημα “αναθέτει” στη Χρυσή Αυγή, τα ΜΜΕ συμπράττουν 

Του Γιάννη Αγιάννη

Πραγματικά τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ένας αποκλεισμός της δράσης της Χρυσής Αυγής. Οι ειδήσεις για τις επιθέσεις, εναντίον Ελλήνων και ξένων τα βίντεο με τη συνεργασία των μελών της οργάνωσης  με τα ΜΑΤ, με δυσκολία έφταναν στα δελτία ειδήσεων. Οι αναφορές γίνονταν επειδή υπήρχε η «Ελευθεροτυπία, Η Αυγή, Το Πριν και η Εποχή.  Το σύστημα αισθανόταν ασφάλεια από τη λειτουργία της Χρυσής Αυγής, ως μια οργάνωση με παραστρατιωτική δράση που θα ασχολούνταν με τα κόμματα της αριστεράς.

Εσχάτως δόθηκε μια άλλη ερμηνεία σε αυτόν αποκλεισμό από τα ΜΜΕ. Αυτή που έδωσε με στρατιωτική εντολή ο ίδιος ο πρόεδρος της, ξεχνώντας την κάλυψη των προηγούμενων ετών, δήθεν διαμαρτυρόμενος πως το προεκλογικό τους μήνυμα μεταδόθηκε μετά τα μεσάνυχτα. Αυτό άλλωστε το θεώρημα του αντισυστημικού κόμματος που είναι αποκλεισμένο από τα Μέσα, έδωσε και αρκετές ψήφους.

Η δεύτερη ερμηνεία ήταν αυτή που δόθηκε από επώνυμους  δημοσιογράφους, ο οποίοι έκαναν την «αυτοκριτική τους» λέγοντας πως το γεγονός πως δεν ασχολήθηκαν με τη Χρυσή Αυγή για να μην της δώσουν βήμα, είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Από εδώ και πέρα ορκίζονταν πως θα ασχοληθούν με το φαινόμενο. 

Και το έκαναν. Και όπως πριν από χρόνια νομιμοποίησαν το ρατσιστικό λόγο του Γ. Καρατζαφέρη που «φιλοξενούσε»,  «τα παιδιά της Χρυσής Αυγής» στο κόμμα του, δύο τηλεοπτικοί σταθμοί και δύο παρουσιαστές ακολούθησαν την ίδια λογική. Ο ένας κράτησε τα προσχήματα και ήταν περισσότερο δεικτικός. Ο δεύτερος, ο πλέον έμπειρος δεν ήταν σε θέση καν  να υποβάλει ερωτήσεις στα δύο παλικάρια που φιλοξενούσε. 

Χωρίς ρεπορτάζ για τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, για τις καταδίκες, για το ναζιστικό λόγο  των μελών του, κατάφερε να φτάσει στο σημείο να επιτρέψει να λειτουργήσει η συζήτηση, ως ένα βήμα εναντίον του ΚΚΕ και του ΕΑΜ! Αποδείχθηκε αυτό που κάποιοι γνώριζαν εκ των προτέρων. Πως οι περισσότεροι των παρουσιαστών είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για λίγη τηλεθέαση, με απόλυτη απόδειξη την υπόθεση Σορίν Ματέι. Και ακόμη πως οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, ακόμη και αν δηλώνουν σοκαρισμένοι από την άνοδο της Χρυσής Αυγής, θέλουν τη δράση και τη λειτουργία ενός τέτοιου μορφώματος.  Και βέβαια ξέρουν σε ποιον αναθέτουν τη δουλειά.

Το μήνυμα των εκλογών είναι και προς τα Μέσα και τους δημοσιογράφους. Μαζί με το πολιτικό σύστημα του δικομματισμού που καταρρέει ακολουθούν και οι όμιλοι των Μέσων Ενημέρωσης και ένα μεγάλο τμήμα των επώνυμων δημοσιογράφων του.  Υπάρχουν, βέβαια και οι άλλοι, που επί χρόνια ασχολούνται με το φαινόμενο της ακροδεξιάς, αλλά χαρακτηρίζονταν οι ίδιοι ως ακραίοι και γραφικοί. Τώρα, απλώς και πάλι δεν έχουν το λόγο.  

(Από το Πϊσω από τις κάμερες του “Πρίν”