«Περιμένουμε εξελίξεις μέσα στις γιορτές, άντε μέχρι τα Φώτα. Αν δούμε τα κρούσματα να αυξάνουν ή να παραμένουν σταθερά και να μην μειώνονται περαιτέρω, τότε η Όμικρον θα είναι στην κοινότητα και θα προχωρά», είπε ο κ. Τζανάκης, εξηγώντας ότι «με την Όμικρον συμβαίνει το εξής: τις πρώτες 1-2 εβδομάδες δεν βλέπουμε την εντυπωσιακή άνοδο, είναι καθαρά μαθηματικά, ο κανόνας του διπλασιασμού όπως λέγεται. Ξεκινάς από μικρό νούμερο, αλλά εν συνεχεία καταλήγεις σε κάτι τρομακτικά νούμερα. Η Δανία, με 90% εμβολιαστική κάλυψη, ήταν στις 2 Δεκεμβρίου στις 5.000-5.500 κρούσματα. Χτες ανακοίνωσε 13.200 κρούσματα, μέσα σε δέκα ημέρες … Το μεγάλο πρόβλημα με την Όμικρον είναι ότι προκαλεί ασυμπτωματική νόσο σε πολλά άτομα, κυρίως όσα έχουν πλήρη εμβολιαστική κάλυψη με τρεις δόσεις, αλλά και τα νεαρά άτομα που έχουν εμβολιαστική κάλυψη προ 4, 5, 6 μηνών. Αυτά διατηρούν καλή ανοσιακή απόκριση. Με την Όμικρον (όπως ίσως και με τη Δέλτα) δεν κάνουν καθόλου συμπτώματα ή πολύ λίγα, που κάποιος νομίζει ότι είναι μέσα στην καθημερινή διακύμανση, δεν δίνει σημασία».
Ο κ. Τζανάκης επιβεβαίωσε εκτίμηση του μοριακού βιολόγου Γιάννη Πρασσά από τον Καναδά ότι με βάση ένα χρόνο διπλασιασμού κρουσμάτων Όμικρον ανά τρεις ημέρες (ηπιότερο από αυτά που καταγράφονται π.χ. στη Βρετανία), τα επίσημα επιβεβαιωμένα κρούσματα που την Δευτέρα ήταν περίπου 25, τα Χριστούγεννα θα είναι 100, την Πρωτοχρονιά 400, τα Φώτα 1.600, ενώ στα μέσα του Ιανουαρίου θα έχουν ξεπεράσει τις 6.500 τα κρούσματα Όμικρον που θα περιλαμβάνονται στα κρούσματα που θα ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ. «Εξαρτάται πολύ από το αρχικό νούμερο που έχουμε στην κοινότητα. Αν έχουμε 100 κρούσματα Όμικρον σήμερα, ενδεχομένως στα Φώτα να έχουμε περίπου 3.500 κρούσματα. Αν έχουμε 200, αυτό το νούμερο ανεβαίνει πάρα πολύ (σ.τ.σ. περίπου 6.500 τα Φώτα), αν έχουμε 500, ακόμα πιο πολύ (σ.τ.σ. πάνω από 15.000). Αν υποτεθεί ότι ο χρόνος διπλασιασμού είναι όντως τρεις ημέρες (εγώ νομίζω ότι είναι 4-5 ημέρες), τότε ξεκινάμε από μικρά νούμερα, αλλά επειδή είναι πολύ μικρός, καταλήγουμε μετά από 15-20 ημέρες να έχουμε τεράστια νούμερα», όπως είπε.
Συνοψίζοντας τα παραπάνω, με βάση τα περίπου 25 επιβεβαιωμένα περιστατικά Όμικρον στην Ελλάδα στις αρχές της εβδομάδας, προκύπτουν για τα μέσα Ιανουαρίου ανάλογα με το χρόνο διαπλασιασμού:
- 5 ημέρες (το ευνοϊκότερο σενάριο) οδηγούν σε 800 επιβεβαιωμένα κρούσματα Όμικρον
- 4 ημέρες οδηγούν σε πάνω από 1.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα Όμικρον
- 3 ημέρες (το πιο αρνητικό σενάριο, αλλά ηπιότερο των βρετανικών στοιχείων) οδηγούν σε σχεδόν 13.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα Όμικρον
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κύμα Δέλτα που δεν έχει κοπάσει η πίεσή του στο σύστημα Υγείας. Μέσα σε αυτό το κύμα ξεδιπλώνεται το πρόβλημα της Όμικρον, αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα», συνέχισε ο κ. Τζανάκης. Απαντώντας σε ερώτημα για πιθανή επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων ή και lockdown μετά τις γιορτές, ο ίδιος είπε ότι «τα μέτρα τα καθορίζουν οι σκληροί δείκτες που πιέζουν το σύστημα Υγείας, οι νοσηλείες, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι. Αν πάμε σε αύξηση κρουσμάτων στις γιορτές και τα Φώτα, θα περιμένουμε την πίεση 10-15 ημέρες αργότερα … Πρέπει να πάμε σαν η Όμικρον να είναι ίδια με τη Δέλτα, να πάρουμε τα μέτρα που χρειάζεται. Και κατ’ ευχήν, να έρθουν στοιχεία για ηπιότερη νόσηση. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στοιχεία να το υποστηρίξουμε».
Εξάλλου, ο ίδιος σε άλλο σημείο επιβεβαίωσε ότι η παραλλαγή Όμικρον «εντοπίζεται με όλα τα αντιγονικά τεστ (σ.τ.σ. self test και rapid test) προς το παρόν φαίνεται ότι είναι ευαίσθητα στην Όμικρον, δεν έχουμε κάποια άλλη ανακοίνωση. Εξαντλούν τις όποιες διαγνωστικές δυνατότητες έχουν και στην Όμικρον».
Τέλος, ανέφερε ότι το παράδοξο που καταγράφεται με τα λύματα, σε σχέση με την Όμικρον, «δεν ξέρω πώς να τα εξηγήσω. Είχαμε την περασμένη εβδομάδα τριπλασιασμό (+200%) στο Ρέθυμνο. Αλλά το Ρέθυμνο είναι σταθεροποιημένο, δεν βλέπουμε κάτι. Είδαμε μείωση στη χθεσινή ανακοίνωση. Δεν ξέρω πόσο καλά προσαρμόζονται και τι μας λένε ακριβώς … τα λύματα δεν ξεχωρίζουν Δέλτα και Όμικρον. Δεν ξέρω αν υπάρξει μεθοδολογία αργότερα».